Takaisin

Sairaalamuseo herää henkiin tarinoiden, musiikin sekä tanssin keinoin

Tarinan sairaalamuseo Siilinjärvellä on toiminut Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin (PSSHP) alaisuudessa vuodesta 1981. Museossa on esillä Kuopion keskussairaalaan ja sen edeltäjien sekä Savon Lastenlinnaan, Tarinaharjun parantolaan ja sotasairaaloihin liittyvää aineistoa. Museon historia nykyisessä muodossaan on tullut päätökseensä, kun PSSHP on päättänyt myydä Tarinan sairaalan kiinteistöt ja maa-alueet. Museo on ollut suljettuna jo usean vuoden ajan. Museokiinteistön katoaminen ei kuitenkaan tarkoita kulttuurihistorian katoamista, vaan PSSHP haluaa kunnioittaa historiaa yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa, ja ylläpitää museon eteen tehtyä arvokasta kulttuuriperintötyötä.   

Museon esineistö on jo luetteloitu ja valokuvattu, mutta nyt KYS toteuttaa yhdessä Savonian eri alojen opiskelijoiden kanssa innovatiivisen dokumentointiprojektin, jolla luodaan uudenlaista luovuutta sairaalamuseoympäristössä. Musiikin, tanssin, muotoilun, hyvinvointiteknologian sekä sosiaali- ja terveysalan opiskelijat toteuttavat projektissa mm. 360-kuvatun ympäristön, jossa kävijä voi kulkea museon huoneesta toiseen, tutustua tärkeimpiin esineisiin ja niiden käyttöön. Tämän lisäksi toteutetaan draamallinen ja tanssillinen videotuotanto sairaalamuseon historiaan liittyen. Innovatiiviseen dokumentointiprojektiin on haettu rahoitusta Suomen kulttuurirahastolta ja Olvi-säätiöltä.

KYS tallentaa lopputulokset kokoelmiinsa, jolloin niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi tulevissa näyttelyhankkeissa, itsenäisenä ”taideteoksena” tai hoitotyön tukena. Näiden avulla KYS tavoittelee uudenlaisia tapoja esitellä kokoelmia ja tavoittaa yleisöä.  

Savonian opettaja ja opiskelija katsovat museon esineistöä.

Huhtikuun alussa Savonian Tuija Sairanen sekä Savonian sosionomiopiskelija Annaleena Laurikkala kävivät tutustumassa sairaalamuseon ympäristöön ja esineistöön. Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden tehtävänä on kerätä ja työstää menneen ajan sairaalaelämää tarinalliseen muotoon. Sairaalamuseon tarina jatkuu KYSin somessa aina marraskuuhun 2021 saakka, jolloin museon perustamisesta tulee kuluneeksi 40 vuotta.  

Teksti: Henna Hietainen
Kuva: Riikka Myöhänen