Urologia eli virtsaelinkirurgia

Hoidamme miesten ja naisten virtsaelinten sairauksia sekä miesten sukuelinten sairauksia. Yleisimpiä urologisia sairauksia ovat eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu sekä virtsa- ja sukuelinten syöpä, etenkin eturauhassyöpä. 

Tähystyskirurgia

Useimmat urologiset potilaat hoidetaan endoskooppisesti eli tähystyksellisesti. Virtsateiden kautta tapahtuvassa tähystyksessä voidaan hoitaa hyvänlaatuista eturauhasen liikakasvua, pinnallista virtsarakon syöpää ja virtsatiekiviä. Tällaiset potilaat kotiutuvat nopeasti joko samana päivänä tai 23 tunnin kuluessa toimenpiteestä.

Robottiavusteinen tähystyskirurgia

Keväällä 2016 KYSin urologian klinikassa aloitettiin robottiavusteinen tähystyskirurgia. Toiminta on nykyään laajaa ulottuen vaativimmista virtsarakkosyöpäleikkauksista eturauhas- ja munuaiskirurgiaan.
 
Robottiavusteiset leikkaukset aloitettiin eturauhassyövän hoitamiseksi eturauhasen poistoleikkauksilla. Toiminta on nopeasti laajentunut munuaissyöpäkirugiaan, jossa jo varsin kookkaatkin syöpäkasvaimet voidaan poistaa säästäen mahdollisimman paljon tervettä munuaiskudosta.

 Jo usean vuoden ajan vaativat virtsanrakonpoistoleikkaukset on tehty robottiavusteisina tähystysleikkauksina. Näitä leikkauksia onkin tehty Suomessa eniten KYSin urologian klinikassa.

Tähystyskirurgia lyhentää selkeästi toipumisaikaa ja nopeuttaa potilaan kotiutumista. Koska ei ole tarvetta tehdä suuria leikkaushaavoja, haavakomplikaatioiden - erityisesti leikkaushaavan repeämisen, arpityrien kehittymisen ja infektioiden - määrä on vähentynyt oleellisesti aiempiin avoleikkauksiin verrattuna. Munuais- ja eturauhaskirurgian jälkeen potilaat voivat useimmiten kotiutua jo leikkausta seuraavana päivänä. Nopean kotiutumisen myötä mahdollisten verisuonitukosten riski on oleellisesti pienentynyt.
 
Vuosittain KYSin urologian klinikassa tehdään noin 100 eturauhasleikkausta ja yhteensä kymmeniä munuais- ja virtsarakkoleikkauksia. Kokemuksen, tiedon ja taidon määrä on kasvanut klinikassamme parantaen leikattavien potilaiden hoidon laatua korkealle tasolle.

Vuodeosasto

Osastomme onkin avoinna ympäri vuorokauden, sillä osa hoidostamme keskittyy akuutisti sairaiden potilaiden hoitoon. Tyypillisesti päivystyspotilaat sairastavat virtsateiden infektioita tai virtsatiekiviä.

Urologian vuodeosasto toimii yhteisissä tiloissa plastiikkakirurgian ja ihotautien vuodeosaston kanssa. Hoitajat ovat perehtyneet kaikkien näiden erikoisalojen potilaiden hoitoon. Hoidossa käytetään tutkimukseen perustuvaa, hyvän ja laadukkaan hoidon periaatteita. Hoidon laatua ja turvallisuutta seurataan säännöllisesti.

Osastolla suorittaa opintoihin kuuluvaa harjoittelua lääketieteen- ja sairaanhoidonopiskelijoita. He seuraavat toimintaa ja osallistuvat ammattihenkilöiden ohjauksessa hoitotoimenpiteisiin.

Eturauhasen höyläys

 

 

Virtsarakon tähystys

 

 

Yhteystiedot

Urologian osasto 2202
Puijon sairaala, Pääsairaala, D, 4. krs

Sihteeri
p. 044 717 2650

Hoitohenkilökunta
p. 044 717 2495

Hoidonsuunnittelija
p. 044 717 5717 (arkisin klo 8-13)

Hoidonsuunnittelun sihteeri
p. 044 717 2625 (arkisin klo 8-13)

Uroterapeutti
p. 044 717 9410,
soittoaika ma, ke ja to klo 8-13

Plastiikkakirurgia syöpähoitaja
p. 044 717 2642,
ma-pe klo 8-13

Sirpa Aaltomaa
ylilääkäri
p. 044 717 2250

Saija Aarni
osastonhoitaja
p. 044 717 6057