Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede

Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede tarjoavat laadukkaita tutkimuksia ja hoitomuotoja potilaslähtöisesti. Ammattitaitoinen henkilökunta, ajantasainen tieto sekä kehittyneet laitteet takaavat potilaan turvallisen ja oikea-aikaisen tutkimuksen ja hoidon.

Kliinisellä fysiologialla tutkitaan ihmisen elintoimintoja, niiden säätelyä ja häiriöitä.Tutkimuksia tarvitaan esimerkiksi tavallisten kansansairauksien, kuten astman ja sepelvaltimotaudin, sekä monien harvinaisempien sairauksien diagnostiikassa, seurannassa ja hoidon tehon arvioinnissa. Kliinisen fysiologian tutkimuksia hyödynnetään myös potilaiden leikkaus- ja toimenpideriskien sekä työkykyisyyden määrittämisessä.

Isotooppilääketiede tutkii muun muassa luustoa, aivojen verenkiertoa ja hermovälittäjätoimintaa sekä sydämen verenkiertoa. Tutkimuksissa potilaalle annetaan laskimon kautta lievästi radioaktiivista lääkeainetta, jonka jakauma elimistössä kuvataan.  Erilaisia hybridikuvauksia tehdään kahdella SPET/TT-kameralla ja kahdella PET/TT-laitteella. Lisäksi tehdään gammakuvauksia ja luuntiheysmittauksia. Tutkimusten merkkiaineista eli radiolääkkeistä osa saatetaan käyttökuntoon puhdastilassa ja osa valmistetaan Kuopion yliopistollisen sairaalan radiofarmasian laboratoriossa Sädesairaalassa. Lisäksi radiolääkkeitä tuottavat ulkopuoliset toimijat.

Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede on Itä-Suomen alueen merkittävä tutkimuskeskus. Yksikössä tehdään potilastyön lisäksi paljon tieteellistä ja kliinistä tutkimustyötä yhdessä Itä-Suomen Yliopiston (UEF) kanssa. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös oppilaitosten, kuten Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Yksikkö tarjoaa ajankohtaista koulutusta niin henkilökunnalle kuin yhteistyötahoillekin.

Lue lisää
Potilasohjeet

Yhteystiedot

Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede
Toimisto p. 017 173 270
Avoinna klo 7–15.30
Puijon sairaala, Pääsairaala, A, 2. krs

PACS-RIS-tuki
p. 044 717 5588
Avoinna arkisin klo 7–15