Endometrioosin leikkaushoito

Laparoskopia

Joskus laparoskopia tehdään diagnoosin varmistamiseksi, ja tällöin voidaan tehdä myös endometrioosipesäkkeiden poisto samassa yhteydessä.

Leikkauksessa pyritään poistamaan endometrioosipesäkkeet mahdollisimman täydellisesti, palauttamaan normaali anatomia irrottelemalla mahdollisuuksien mukaan endometrioosin aiheuttamia kiinnikkeitä ja poistamaan isot munasarjojen endometrioomat.

Osa laparoskooppisista endometrioosileikkauksista on laaja-alaisia ja sairaalahoidonpituus ja sairasloman pituus ovat hyvin yksilöllisiä. Näistä asioista sovitaan leikkauksen suunnittelukäynnillä naistenpoliklinikalla.

Laparoskopiassa potilas on aina yleisanestesiassa (nukutus). Vatsaontelo täytetään hiilidioksidikaasulla. Se voi aiheuttaa toimenpiteen jälkeen hartiapistosta ja/tai kipua pallean seudussa. Kipu helpottuu yleensä 2−3 päivässä. Kipua voi lievittää ilman reseptiä saatavilla särkylääkkeillä ja asentohoidolla (puoli-istuva asento). Toimenpiteen jälkeen voi ilmetä myös ilmavaivoja ja vatsan turvotusta.

Haavat vatsalla ovat pienet (noin 1 cm) ja ne suljetaan itsestään sulavilla ompeleilla. Haavateippi poistetaan toimenpiteen jälkeisenä päivänä. Haavojen paranemista edistää normaali päivittäinen suihkussa käynti.

Robottileikkaus

Osassa endometrioosin laparoskooppisista leikkauksista käytetään leikkausrobottia. Erityisesti vaikeaa ja syvää endometrioosia ja suoliresektioita vaativaa endometrioosikirurgiaa tehdään robottiavusteisesti.

Laparotomia

Avoin leikkaus eli laparotomia tarkoittaa vatsaontelon avaamista potilaan ollessa yleisanestesiassa (nukutus). Tätä leikkausmenetelmää tarvitaan harvoin. Sairaalahoidon keston on yleensä 3 vuorokautta. Iholle tulee poistettavat ompeleet, jotka poistetaan 7−10 päivän kuluttua. Vatsa on yleensä kipeä ja sairauslomaa tarvitaan noin 4 viikkoa.

Endometrioosileikkauksessa laparotomiaa voidaan käyttää, kun tarvitaan vaikeiden kiinnikkeiden poistoa ja suolen endometrioosin leikkaushoito vaatii suoliavanteen tekemistä.