Hyvälaatuiset kasvaimet

Gynekologisia hyvänlaatuisia kasvaimia esiintyy yleisimmin kohdussa tai munasarjoissa, toisinaan myös emättimen tai häpyhuulien alueella. Koosta ja sijainnista riippuen kasvaimet voivat aiheuttaa vain huolta tai vuotohäiriöitä, paineoireita tai lapsettomuutta.

Tavallisimpia munasarjan hyvänlaatuisia kasvaimia ovat kystat. Kohdussa tavallisimpia ovat myoomat ja polyypit.

Kasvaimen hoito riippuu sen sijainnista ja koosta. Joskus riittää vain muutoksen kuvantaminen ja varmistuminen hyvänlaatuiseksi. Kuvantaminen voidaan tehdä joko naistenpoliklinikalla ultraäänitutkimuksella tai röntgenyksikössä viipale- (CT-) tai magneettikuvauksella.

Kohtuontelossa olevia polyyppejä ja myoomia voidaan poistaa kohdun tähystyksellä eli hysteroskopialla. Kohtulihaksessa tai munasarjoissa olevat muutokset poistetaan yleensä vatsaontelon tähystyksellä eli  laparoskopialla,  harvoin tarvitaan avoleikkausta eli  laparotomiaa . Toimenpiteen vaatima sairasloma ja mahdollinen sairaalahoito tai anestesia (puudutus tai nukutus) riippuu muutoksen koosta ja toimenpiteen tyypistä.

Kystat

Kun kasvainmainen muutos on nestesisältöinen, sitä sanotaan kystaksi. Hedelmällisessä iässä munasarjaan kehittyy helposti nesterakkuloita (toiminnallisisa kystia), jotka usein häviävät itsestään. Muita tavallisia kystia ovat kystadenoomat, endometrioomat ja teratoomat.

Valtaosa kystista on hyvänlaatuisia. Pahanlaatuisen kasvaimen mahdollisuus lisääntyy iän mukana.

Usein munasarjakasvain todetaan sattumalta gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Joskus riittää vain muutoksen kuvantaminen ja varmistuminen hyvänlaatuiseksi. Kuvantaminen voidaan tehdä joko naistenpoliklinikalla ultraäänitutkimuksella tai röntgenyksikössä viipale- (CT-) tai magneettikuvauksella.

Harkitsemme kystan leikkaushoitoa, jos se aiheuttaa oireita tai kasvaa seurannassa.

Myoomat

Myooma eli kohdun lihaskyhmy on hyvänlaatuinen ja varsin yleinen kohdun kasvain. Myoomia on jopa joka kolmannella yli 30-vuotiaista naisista. Vaihdevuosien jälkeen myoomat yleensä pienenevät.

Myooman koosta riippuu, aiheuttaako se oireita vai huomataanko se vain sattumalta gynekologisessa tutkimuksessa. Suurin osa myoomista ei vaadi mitään toimenpiteitä. Myooma voi aiheuttaa vuotohäiriöitä tai lapsettomuutta, jos se sijaitsee lähellä kohdun sisälimakalvoa (submukoosi myooma). Silloin myooma saatetaan poistaa hysteroskopiassa. Jos myooma kasvaa suureksi, se voi aiheuttaa paineoireita. Suuria ja vaikeaoireisia myoomia poistetaan myös leikkauksella, tavallisimmin laparoskopialla ja harvemmin laparotomialla. Myoomat ovat myös tavallisin syy kohdunpoistoon.

Tarjoamme myös myoomien embolisaatiohoitoa. Toimenpiteessä kokenut toimenpideradiologi saavuttaa kohdun verenkierron nivusvaltimon kautta asetettavalla ohuella katetrilla. Myooman verisuonet tukitaan sulavalla sakalla. Tämän seurauksen myooma menee kuolioon, pienenee ja arpeutuu. Onnistuneen toimenpiteen jälkeen esiintyy tyypillisesti kipua 1-2 vuorokauden ajan, jonka vuoksi potilas on sairaalaseurannassa.

Polyypit

Kohdun polyypit ovat hyvänlaatuisia limakalvon kasvaimia kohdussa tai kohdunkaulassa. Ne ovat tavallisimpia 40-50-vuotiailla ja kaikista naisista joka neljännellä on elämänsä aikana kohtupolyyppi. Kooltaan ne ovat muutamasta millimetristä muutamaan senttimetriin.

Polyypit voivat olla oireettomia tai aiheuttaa tiputteluvuotoa tai runsasta kuukautisvuotoa. Polyyppejä poistetaan kohdusta hysterokopiassa ja kohdunsuulta tavallisen gynekologisen tutkimuksen yhteydessä.