Hyvälaatuisten kasvainten leikkaushoito

Hysteroskopia

Hysteroskopiassa voidaan selvittää kohdun rakennetta ja poistaa pieniä muutoksia, kuten polyyppi tai myooma, tai ehkäisykierukka kohtuontelosta tai hoitaa runsaita kuutautisia lämpöhoidolla (termoablaatio). Hysteroskopia tehdään yleensä naistenpoliklinikalla.

Toimenpiteessä viedään nesteen avulla pieni kamera kohtuonteloon ja tarvittavat toimenpiteet tehdään näkökontrollissa. Hysteroskopia on yleensä kivuton, kuitenkin tarvittaessa voidaan antaa kipulääkettä tai käyttää paikallispuudutetta. Sairaslomaa ei yleensä tarvita.

Joskus hysteroskopialla tehdään suurempi toimenpide leikkaussalissa. Silloin tarvitaan yleensä yleisanestesia (nukutus) ja 1−2 päivän sairausloma.

Paras aika toimenpiteelle on ensimmäisellä vuodottomalla viikolla kuukautisten jälkeen, jotta näkyväisyys kohtuun olisi paras mahdollinen. Kuukautisia voidaan siirtää tarvittaessa keltarauhashormonilla tai ehkäisypillereillä.

Toimenpiteen jälkeen saattaa olla lievää alavatsakipua. Vetistä tai hieman veristä jälkivuotoa voi esiintyä 1−2 viikon ajan.

Lämpöhoito eli termoablaatio

Kohdun limakalvon lämpöhoito (Novasure ®, Thermoplate ®) soveltuu naisille, joiden kuukautisvuodot ovat runsaat, eivätkä muut hoidot ole tuottaneet toivottua tulosta. Heille lämpöhoito tarjoaa mahdollisuuden vähentää tai kokonaan lopettaa runsaat kuukautisvuodot.

Potilaalla ei saa olla enää raskaustoiveita ja tehokkaasta ehkäisystä pitää huolehtia toimenpiteen jälkeen. Hoito sopii erityisen hyvin potilaalle, jolle on jo tehty sterilisaatio. Sterilisaatio tulee tarvittaessa tehdä vähintään 3 kuukautta ennen kohdun lämpökäsittelyä. Lämpöhoito on huomattavasti kevyempi hoito kuin kohdunpoisto, ja se soveltuu myös suurentuneen leikkausriskin potilaille.

Runsaista kuukautisista kärsiville naisille suositellaan yleensä ensisijaiseksi hoidoksi hormonikierukkaa, mutta kaikille hormonikierukka ei sovi. Mikäli kuukautiset ovat kivuliaat (esim. adenomyoositaudin vuoksi) tai kohdussa on muutoksia (kohdun limakalvolle pullistuvat lihaskasvaimet eli myoomat), on kohdunpoisto yleensä lämpöhoitoa parempi vaihtoehto.

Toimenpide tehdään poliklinikalla paikallispuudutuksessa Toimenpiteen jälkeen esiintyy verensekaista vetistä vuotoa 2−3 viikkoa.

Laparoskopia

Tähystysleikkauksessa eli laparoskopiassa potilas on aina yleisanestesiassa (nukutus). Vatsaontelo täytetään hiilidioksidikaasulla. Se voi aiheuttaa toimenpiteen jälkeen hartiapistosta tai kipua pallean seudussa. Kipu helpottuu yleensä 2−3 päivässä. Kipua voi lievittää ilman reseptiä saatavilla särkylääkkeillä ja asentohoidolla (puoli-istuva asento.) Toimenpiteen jälkeen voi ilmetä myös ilmavaivoja ja vatsan turvotusta.

Kotiutus tapahtuu toimenpidepäivänä tai seuraavana päivänä voinnin mukaan. Potilas tarvitsee toimenpiteen jälkeen tukihenkilön kotiin seuraavaan aamuun saakka.

Haavat vatsalla ovat pienet (noin 1 cm) ja ne suljetaan itsestään sulavilla ompeleilla. Haavateippi poistetaan toimenpiteen jälkeisenä päivänä. Haavojen paranemista edistää normaali päivittäinen suihkussa käynti.

Laparotomia

Avoin leikkaus eli laparotomia tarkoittaa vatsaontelon avaamista potilaan ollessa yleisanestesiassa (nukutus). Sairaalahoidon keston on yleensä 3 vuorokautta. Iholle tulee poistettavat ompeleet, jotka poistetaan 7−10 päivän kuluttua. Vatsa on yleensä kipeä ja sairauslomaa tarvitaan noin 4 viikkoa.

Sairausloma

Sairausloman pituus vaihtelee tehdyn toimenpiteen laajuuden mukaan. Poliklinikalla tehtävän hysteroskopian jälkeen ei sairauslomaa yleensä tarvita. Jos pienessä toimenpiteessä on ollut yleisanestesia (nukutus), tarvitaan yleensä 1−2 vuorokauden sairausloma. Laparoskooppisissa kystien poistoissa sairausloman pituus on yleensä yksi viikko, ja laparotomian jälkeen 4 viikkoa.

Vuotovaaran takia pitää sairausloma-aikana välttää nopealiikkeistä liikkumista ja raskasta nostelemista. Muuten voi liikkua normaalisti.

Kotiinlähtövaiheessa hoitava lääkäri kertoo, tarvitaanko jälkitarkastusta. Yhteenveto hoidosta annetaan mukaan ja lähetetään tarvittaessa jatkohoitopaikkaan.