Elintavat

Paino ja ruokavalio

Yli- ja alipaino lisää raskauden alkamisen viivettä sekä naisilla että miehillä. Ylipainoisilla jo 5 - 10 % pudotus lähtöpainosta parantaa hedelmällisyyttä. Painon saaminen mahdollisimman lähelle normaalialuetta parantaa hedelmöityshoitojen tuloksia sekä vähentää keskenmenojen riskiä kuten myös muita raskauskomplikaatioiden riskiä.

Syömishäiriöt on pyrittävä hoitamaan ennen raskauden alkua, sillä ne lisäävät raskauskomplikaatioiden riskiä kuten pienipainoisuutta.

Raskautta toivovan naisen ruokavalion tulisi olla monipuolinen. D-vitamiinilisä (10ug/vrk) on suositeltavaa, kuten myös foolihappo (0,4mg/vrk). Tietyissä sairauksissa, kuten keliakiassa, epilepsiassa tai diabeteksessa tarvitaan suurempaa annosta.

Tupakointi

Tupakointi, myös passiivinen, heikentää sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä. Tutkimusten mukaan tupakointi nopeuttaa munasarjojen toiminnan hiipumista. Tupakointi lisää merkittävästi raskauskomplikaatioiden riskiä.

Alkoholi

Runsas alkoholinkäyttö voi viivästyttää raskauden alkamista. Alkoholinkäyttö on lopetettava viimeistään, kun raskaus alkaa. Turvallisia annosmääriä ei ole määritelty. Voit tarkistaa oman alkoholikäyttösi kohtuullisuuden esimerkiksi AUDIT-kyselyllä.

Anaboliset steroidit

Anabolisten steroidien, kuten testosteronin, käyttö on lisääntynyt merkittävästi myös ns. tavallisten urheilijoiden keskuudessa. Myös laillisesti myytävät ravintolisät voivat sisältää anabolisia steroideja, vaikka tätä ei ole tuotu tuoteselosteessa ilmi.

Anabolisilla steroideilla on merkittäviä terveyshaittoja, joista lasta toivovalle miehelle merkittävin lienee sperman laadun heikentyminen. Elimistön ulkopuolelta otettava testosteroni lamaa oman testosteronin tuotannon kiveksissä, mikä voi johtaa jo lyhyen käytön jälkeen azoospermiaan eli siittiökatoon.

Testosteronin käytön lopettaminen johtaa usein ohimeneviin puutosoireisiin, kuten väsymykseen, mielialan laskuun ja seksuaalisen haluttomuuden lisääntymiseen. Tarvittaessa apua vieroituksessa voidaan harkita erikoissairaanhoidossa.

Ikä

Naisen iällä on merkittävä vaikutus hedelmällisyyteen. Myös miehen ikä vaikuttaa, mutta ei niin radikaalisti kuin naisen. Naisilla munasoluja ei tule lisää, kun taas miehillä spermatogeneesiä tapahtuu jatkuvasti.

Jokaisella tyttösikiöllä on yksilöllinen määrä munasoluja, joiden määrä vähenee jatkuvasti. Puberteetin alkaessa niitä on enää kolmasosa jäljellä. Vähentyminen kiihtyy noin 30–35 ikävuoden jälkeen.

Hedelmällisyyden heikkenemiseen vaikuttavat elintavat, kuten tupakointi, sekä esimerkiksi syöpähoidot ja perimä. Osalla naisista munasarjojen toiminta on hiipunut jo alle 30-vuotiaana, toisilla taas spontaanit raskaudet voivat alkaa helpostikin yli 40-vuotiaana.

Munasarjojen aktiivisuuden vähentyessä keskenmenojen todennäköisyys kasvaa. Ikä onkin merkittävin hedelmällisyyteen vaikuttavista asioista.