Hedelmöityshoidoissa yleisimmin käytetyt lääkkeet

Letrotsoli

Letrotsoli, aromataasi-inhibiittori, estää testosteronin muuntumisen, eli aromatisoitumisen, estrogeeniksi. Tämä johtaa aivolisäkkeen tuottamaan FSH-hormonia, joka kypsyttää follikkelia eli munarakkulaa.

Lääkkeen virallinen käyttöaihe on rintasyövän hoito, mutta hedelmöityshoitoihin perehtynyt lääkäri voi käyttää tätä lääkettä virallisen käyttöaiheen ulkopuolella myös ovulaation tukemiseen. Haittavaikutuksina voi olla kuumia aaltoja tai päänsärkyä.

Lääkitystä käytetään usein 5 vrk:n ajan kuukautisten alkukierrossa. Lääkkeen vaste tarkistetaan ainakin ensimmäisen käyttökuukauden aikana, jotta oikea annos osataan määrittää.

Klomifeenisitraatti

Klomifeenisitraatti, antiestrogeeni, on vanhin ovulaationtukilääkkeistä. Antiestrogeeni, samoin kuin letrotsoli, saa aivolisäkkeen tuottamaan FSH-hormonia. Lääkitystä käytetään lääkärin ohjeen mukaan kuukautisten alkukierrossa useimmiten 5 vrk:n ajan.

Sivuvaikutuksina voi olla kuumia aaltoja ja päänsärkyä, jotka loppuvat käytön loputtua. Klomifeenisitraattia suositellaan käyttämään vain 6 kk:n ajan. Hoidon vaikuttavuus, eli ovulaation tapahtuminen, on tarkistettava ainakin ensimmäisen käyttökuukauden aikana. Klomifeenisitraatti lisää monisikiöisyysriskiä.

Gonadotropiinit

Gonadotropiineja voidaan käyttää, mikäli yllämainitut tablettilääkkeet eivät ole auttaneet ovuloinnissa. Niitä käytetään pistoksina ihon alle. Näitä lääkkeitä käytettäessä monisikiöisyysriski on suurempi kuin esimerkiksi letrotsolilla. Siksi lääkkeen käyttö vaatii ultraääniseurannan.

Metformiini

Metformiinin varsinainen käyttöaihe on diabetes, sillä se parantaa insuliiniherkkyyttä. PCOS-naiset (monirakkulaisten munasarjojen oireyhtymä) kärsivät usein kudosten heikentyneestä vasteesta insuliinille (insuliiniresistenssi), mikä on osaltaan heikentämässä tai estämässä ovulaatioita.

Lapsettomuushoidoissa metformiinia käytetään joko yksinään tai ovulaatiotukihoitojen tukena. Lisäksi sen on todettu vähentävän riskiä munasarjojen hyperstimulaatiolle (OHSS) koeputkihedelmöityshoitojen yhteydessä.

Lääkkeen käyttöön voi liittyä alkuun pahoinvointia ja suolen toiminnan muutoksia, mutta nämä sivuvaikutukset useimmiten helpottuvat. Useimmiten lääkitys suositellaan lopettamaan, kun raskaus alkaa. Tietyissä tapauksissa sitä jatketaan läpi raskauden.