Kardiologia

Sydänpoliklinikka

Poliklinikallamme tutkitaan ja hoidetaan potilaita, joilla on esimerkiksi sepelvaltimosairaus, sydämen vajaatoiminta, sydänsarkoidoosi, rytmihäiriöitä, läppävika tai synnynnäinen sydänvika. Käytössämme ovat nykyaikaiset tutkimusmenetelmät kuten uudet ultraäänilaitteet. Sydämen tietokonekuvantamista (CT), magneettikuvantamista (MRI) ja isotooppikuvauksia teemme yhteistyössä KYS-Kuvantamiskeskuksen kanssa.

Poliklinikallemme saa sekä varhaisia aamuvastaanottoja että myöhäisempiä ilta-aikoja asiakkaan toiveiden mukaisesti. Tahdistinpoliklinikkakäynnit toteutamme potilaan tarpeiden mukaan joko etäseurannassa tai polikliinisesti kotipaikkakunnalla tai KYSissä.

Tutustu Sydämen tutkimusmenetelmiin Terveyskylän Sydänsairaudet talossa.

Potilas vastaanotolla

Potilas vastaanotolla

Sydäntoimenpideyksikkö

Sydäntoimenpideyksikömme toimenpidesalit valmistuivat keväällä 2020. Uudet tilat ja laitteet ovat kansainvälisestikin erittäin laadukkaita ja nykyaikaisia.

Toimenpidesalissamme tehdään vuosittain noin 2000 sepelvaltimoiden varjoainekuvausta ja 1000 pallolaajennusta. Tavanomaisten toimenpiteiden lisäksi teemme myös vaativia sepelvaltimotoimenpiteitä, kuten kroonisten totaalitukosten avauksia ja sepelvaltimoiden poraustoimenpiteitä.

Sepelvaltimoiden varjoainekuvaus ja pallolaajennus

Katso video sepelvaltimoiden varjoainekuvauksesta ja pallolaajennuksesta.

 

Tahdistimen asennus

Vuosittain teemme noin 500 tahdistimen ensiasennusta tai vaihtotoimenpidettä. Tavanomaisten tahdistintoimenpiteiden lisäksi asennamme erikoistahdistimia, kuten vajaatoiminta- ja rytmihäiriötahdistimia, ihon alle asennettavia rytmihäiriötahdistinlaitteita sekä sydämen sisälle asennettavia pienikokoisia johdottomia tahdistimia.

Katso video tahdistimen asennuksesta.

Rytmihäiriötoimenpiteet

Sydänkeskuksessamme tehdään päivittäin rytmihäiriötoimenpiteitä kahdessa toimenpidesalissa. Eteisvärinän katetriablaatiot tehdään joko radiotaajuusenergiaa (RF-ablaatio) käyttäen tai jäädytyspallomenetelmällä (kryoablaatio). Eteisperäisten ja vaativien kammioperäisten rytmihäiriöiden tutkimiseen ja hoitoon käytetään nykyaikaisia laitteita uusissa tiloissamme.

Eteisväliseinän ja eteiskorvakkeen sulkutoimenpiteet

Eteisväliseinäaukko (ASD) sekä eteiskorvake (LAA) voidaan sulkea katetriteitse. Toimenpide tehdään nukutuksessa. Potilas pääsee kotiin toimenpiteen jälkeisenä päivänä sen jälkeen, kun sydän on kuvannettu.

Katetriteitse tehtävät läppätoimenpiteet

Katetriteitse tehtäviä aorttaläppätoimenpiteitä eli TAVI –toimenpiteitä tehdään Sydänkeskuksessamme vuosittain lähes 150. Toimenpide tehdään yhteistyössä sydän- ja rintaelinkirurgian kanssa.

Tutustu sydäntoimenpiteisiin Terveyskylän Sydänsairaudet talossa.

Vuodeosastohoito

Sydänvalvonta

Sydänvalvonnassamme hoidetaan jatkuvaa valvontaa ja tehostettua hoitoa vaativia sydänpotilaita, esimerkiksi sydäninfarktin, sydämen vajaatoiminnan tai rytmihäiriön yhteydessä. Myös suunnitellut eteisvärinän rytminsiirrot tehdään täällä. Sydänvalvonnassamme keskimääräinen hoitoaika on 1.6 vuorokautta. Sydänvalvonnasta potilas siirtyy tilanteen mukaan joko toiseen sairaalaan, vuodeosastolle tai kotiutuu.

Sydänosasto

Sydänosastomme suurimmat potilasryhmät ovat sepelvaltimotauti-, rytmihäiriö- ja vajaatoimintapotilaat. Hoidamme myös esimerkiksi läppätulehdus- ja sydämensiirtopotilaita. Suurin osa potilaistamme on päivystyspotilaita. Osa potilaista tulee osastolle kutsuttuna. Käytössämme on uusi vuodeosasto, jossa on yhden ja kahden hengen huoneita. Keskimääräinen hoitoaika  sydänosastolla on neljä vuorokautta.

Tutustu sydänsairauksien hoitoon Terveyskylän Sydänsairaudet talossa.

Sydäntutkimusosasto

Sydäntoimenpiteet tehdään lähes aina polikliinisesti, jolloin potilas tulee Sydäntutkimusosastollemme aamulla ja kotiutuu jo saman päivän iltana. Sydäntutkimusosastolla annetaan myös rautainfuusioita sekä sydämen vajaatoimintaa sairastaville levosimendaani-lääkeinfuusioita.

Sydänpotilaiden ensitietopäivät

Sydänkeskuksemme järjestää ensitietopäiviä:

  • sepelvaltimotautiin sairastuneille
  • tahdistimen saaneille
  • eteisvärinää sairastaville
  • sydämen vajaatoimintaa sairastaville


Voit tiedustella ensitietopäivien ajankohtia sydänosaston sihteeriltä p. 017 173 942.

Sydänperäiset äkilliset oireet - katso video

 

Yhteystiedot

Sydänpoliklinikka
Puijon sairaala, Pääsairaala, C, 4. krs.
Avoinna ma–pe klo 7–15
p. 017 174 143

Sydäntutkimusosasto
Puijon sairaala, Pääsairaala, C, 2. krs.
Avoinna ma–pe klo 7–20
p. 017 172 592

Sydäntoimenpideyksikkö
Puijon sairaala, Pääsairaala, C, 2. krs.
Avoinna ma–pe klo 7.30–15
p. 017 173 942

Sydänosasto
Puijon sairaala, Pääsairaala, C, 4. krs.
Vierailuaika päivittäin klo 10–19
p. 017 172 171

Sydänvalvonta
Puijon sairaala, Pääsairaala, B, 2. krs.
Vain lyhyet vierailut lähiomaisille potilaiden levon tarve huomioiden.
p. 017 173 490