Kardiologia

KYS Sydänkeskuksen poliklinikoilla ja osastoilla hoidetaan ja tutkitaan kardiologisia potilaita. Potilaan kohtaaminen on aina ainutlaatuinen kokemus sekä hoitajalle että potilaalle. Haluamme vastata potilaan tiedon ja tuen tarpeeseen yksilöllisesti. On tärkeää, että myös potilas sitoutuu omaan hoitoonsa, ja hoidon jatkuvuus turvataan hyvällä yhteistyöllä myös perusterveydenhuollossa.

Sydänpoliklinikka

Sydänpoliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan potilaita, joilla on sepelvaltimosairaus, sydämen vajaatoiminta, rytmihäiriöitä, tajunnanhäiriöitä, läppävika tai synnynnäinen sydänvika. Ultraäänitutkimukset ja tahdistimen testaukset tehdään sydänpoliklinikkakäynnin yhteydessä.

Sydänpoliklinikallamme käy noin 5600 potilasta vuosittain. Vuonna 2016 tahdistinpoliklinikkakäyntejä oli noin 2000, joista hoitajavastaanotolla kävi 800 potilasta. Osa tahdistinseurannasta tapahtuu etäseurannan avulla. Vuonna 2017 tahdistinhoitajat aloittivat tahdistinseurannat myös maakunnissa.

Sydäntutkimusosasto

Suurin osa potilaistamme tulee hoitoon aamulla ja kotiutuu saman päivän iltana. Useimmin tulosyynä on sepelvaltimoiden varjoainekuvaus ja/tai pallolaajennus, rytmihäiriöiden katetritutkimus tai tahdistimen asennus.

Hoidamme sydäntutkimusosastolla myös sydämen vajaatoimintapotilaita, jotka käyvät meillä säännöllisesti saamassa lääkeinfuusiota sydämen vajaatoiminnan hoitoon.

Sydäntoimenpideyksikkö

Toimenpidesalissa tehdään vuosittain noin 2000 sepelvaltimoiden varjoainekuvausta ja 1000 pallolaajennusta, 380 rytmihäiriötoimenpidettä ja yli 500 tahdistimien asennusta tai vaihtotoimenpidettä.

KYS on yksi johtavista rytmihäiriöihin erikoistuneista toimenpidekeskuksista Suomessa. Katetriteitse tehtäviä läppätoimenpiteitä tehtiin vuonna 2016 Sydänkeskuksessa lähes 100. Toimenpide tehdään yhteistyössä sydän- ja rintaelinkirurgien sekä kuvantamiskeskuksen kanssa.

Teemme myös TAVI-toimenpiteitä, jossa sairaan aorttaläpän sisään asennetaan katetrin avulla uusi, toimiva aorttaläppäproteesi verisuoniteitse tai sydämen kärjen kautta.

Sydänosasto

Sydänosaston suurimmat potilasryhmät ovat sepelvaltimotauti-, rytmihäiriö- ja vajaatoimintapotilaat. Hoidamme myös esimerkiksi läppätulehdus- ja sydämensiirtopotilaita. Enemmistö potilaistamme on päivystyspotilaita, mutta osa tulee osastolle myös kutsuttuna.

Sydänvalvonta

Sydänvalvonnassa hoidetaan jatkuvaa valvontaa ja tehostettua hoitoa vaativia potilaita esimerkiksi sydänkohtauksen, sydämen vajaatoiminnan tai rytmihäiriön yhteydessä. Tarvittaessa sydänkirurgiset potilaat siirtyvät teho-osastolta vuodeosastolle jatkohoitoon sydänvalvonnan kautta.

Osastollamme on valmiudet hengitystukihoitoihin. Sydänvalvonnassa muun muassa valmistellaan ja seurataan potilaita sydämen varjoainekuvausten ja pallolaajennusten yhteydessä, laitetaan väliaikaisia tahdistimia ja tehdään sydämen ultraäänikuvauksia sekä muita toimenpiteitä.

Sepelvaltimopotilaan ensitietopäivät

Sepelvaltimopotilaan ensitietopäivän tarkoituksena on antaa potilaalle tai omaiselle tietoa sepelvaltimotaudista sen hoidosta, sekä tukea potilaan kotona selviytymistä. Tavoitteena on motivoida potilasta muovaamaan elämäntapojaan sydänystävällisempään suuntaan.

Ensitietopäivä on tarkoitettu potilaille, joilla on äskettäin todettu sepelvaltimotauti, sydäninfarkti, joille on tehty pallolaajennus tai sydänleikkaus.

Vuoden 2019 sepelvaltimopotilaan ensitietopäivät järjestetään seuraavasti:

24.4., 22.5., 12.6., 14.8., 11.9., 16.10., 13.11. ja 11.12.

Kelloaika on 9-13 ja paikka KYSin Puijon sairaalan auditoriorakennuksen luentosali.

Ensitietopäivillä asiantuntijoina ovat kardiologi, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, ravitsemusterapeutti ja Sydänliiton edustaja.

Sepelvaltimoiden varjoainekuvaus ja pallolaajennus

 

Sydämentahdistimien asennus

 

Yhteystiedot

Sydänpoliklinikka
Puijon sairaala, Pääsairaala, C, 4. krs.
Avoinna ma–pe klo 7–15
p. 017 174 143

Sydäntutkimusosasto
Puijon sairaala, Pääsairaala, C, 2. krs.
Avoinna ma–pe klo 7–20
p. 017 172 592

Sydäntoimenpideyksikkö
Puijon sairaala, Pääsairaala, C, 2. krs.
Avoinna ma–pe klo 7.30–15
p. 017 173 942

Sydänosasto
Puijon sairaala, Pääsairaala, C, 4. krs.
Vierailuaika päivittäin klo 10–19
p. 017 172 171

Sydänvalvonta
Puijon sairaala, Pääsairaala, B, 2. krs.
Vain lyhyet vierailut lähiomaisille potilaiden levon tarve huomioiden.
p. 017 173 490

Tietoa sydänsairauksista