Hepatoosi eli raskauden aikainen maksan toiminnan häiriö

Raskaushepatoosi on raskauden aikainen maksan toiminnan häiriö, jossa raskaushormonit aiheuttavat maksan ylikuormittumista. Häiriö puhkeaa yleensä loppuraskaudessa ja on todennäköisempi monisikiöraskauksissa. Myös perintötekijöillä on merkitystä, koska häiriö esiintyy suvuittain.

Raskaushepatoosi ilmenee kutinana kämmenissä tai jalkapohjissa ja mahdollisesti muuallakin iholla. Kutina usein pahenee öisin. Siihen ei liity ihottumaa. Raskaushepatoosi etenee yleensä vähitellen.

Jos oireita ilmaantuu, odottajan on otettava yhteyttä neuvolaan, jonka kautta lähetetään verikokeisiin. Hepatoosipotilaalla verikokeissa todetaan maksa-arvojen ja sappihappojen nousua. Tällöin tilanne tarkistetaan äitiyspoliklinikalla ja mahdollisesti aloitetaan lääkehoito. Tarvittaessa varataan aika ylävatsan ultraäänitutkimukseen ja verikokeisiin.

Raskaushepatoosin seuranta tapahtuu aina yksilöllisesti erikoissairaanhoidossa sikiöön liittyvien riskien vuoksi.  Osastohoito aloitetaan, jos sappihappoarvot ovat korkeat. Lievissä tapauksissa riittää äitiyspoliklinikkaseuranta. Yleensä lääkehoidolla saadaan kutina helpottumaan ja maksa-arvot tasoittumaan. Siihen voi kuitenkin mennä 1 - 2 viikkoa aikaa. Lääkehoidon jälkeenkin potilaan oireita ja verikokeita seurataan koko loppuraskauden ajan.

Jos oireet tulevat yhtäkkisinä ja voimakkaina tai pahenevat selvästi, on syytä ottaa yhteyttä päivystykseen tilanteen tarkistamiseksi. Sikiön liikkeitä täytyy hepatoosia epäiltäessä seurata tavallista tarkemmin.