Kaksosraskaus

Kaksossynnytyksiä on Suomessa noin 1,5 prosenttia kaikista synnytyksistä, kolmosia syntyy muutamat vuodessa. Monisikiöraskaus on riskiraskaus, minkä vuoksi äitiä seurataan erikoissairaanhoidossa.

Raskauden aikaisessa seurannassa kaksosraskaudet jaetaan niin sanotun korioniteetin mukaan, joko määräytyy riippuen siitä, onko sikiöillä yhteinen istukka vai erilliset omat istukat. Korioniteetti pystytään useimmiten selvittämään ensimmäisessä ultraääniseulonnassa.

Alku- ja keskiraskaudessa raskauspahoinvointi on yleisempää ja keskenmenon riski on suurempi yksisikiöiseen raskauteen verrattuna. Monisikiöisissä raskauksissa on myös suurentunut riski raskausdiabeteksen, raskausmyrkytyksen tai hepatoosin ilmenemiseen tai ennenaikaiseen synnytykseen.

Riskeistä huolimatta suurin osa kaksosraskauksista etenee kuitenkin ongelmitta.

Naistenpoliklinikalla seuraamme monikkoraskauksissa sikiöiden kasvua, kohdunsuun kypsymistä ja synnyttäjän vointia. Useampaa vauvaa odottavat äidit käyvät kontrollikäynneillä raskauden kestosta ja tilanteesta riippuen 2–4 viikon välein. Jos raskaudessa on ongelmia, seurannan tiheys sovitetaan tilanteen ja tarpeen mukaan.

Synnytystapa-arvion teemme yksilöllisesti loppuraskaudessa. Synnytystapaan vaikuttavat sikiöiden tarjonta ja vointi sekä mahdolliset synnyttäjän raskausongelmat.