Synnytys

KYSiin voi tulla synnyttämään kaikkialta Suomesta. Kotoa sairaalaan tulevat synnyttäjät otetaan vastaan Naisten akuuttikeskuksessa, jossa arvioidaan, onko synnytys käynnistynyt.

Synnyttäjälle nimetään aina työvuoron ajaksi oma kätilö, jonka kanssa hän voi keskustella toiveistaan ja odotuksistaan sekä päivittää synnytyssuunnitelmaansa. Oman kätilön kanssa voi suunnitella omiin tarpeisiin sopivan lääkkeettömän tai lääkkeellisen kivunlievityksen synnytyksen jokaisessa vaiheessa.

Jos sikiö on loppuraskauden aikana perätilassa, KYSin Naisten poliklinikalla arvioidaan turvallisin synnytystapa yhdessä odottajan kanssa. Neljännes perätilassa olevista sikiöistä syntyy alateitse. Alatiesynnytyksiä voidaan suunnitella sekä ensi- että uudelleensynnyttäjille.

Perhekeskeisesti ja vauvamyönteisesti

Synnyttäjän hoidossa toteutetaan hänen omista toiveistaan lähtevää perhekeskeistä ja vauvamyönteistä ajattelutapaa nykyaikaisia valvontalaitteita apuna käyttäen. Jokaisessa synnytyshuoneessa on wc ja suihku. Tarjolla on myös kaksi Amor-ammetta, joita käytetään avautumisvaiheen kivunlievityksessä. Synnytyksessä voi olla mukana yksi tukihenkilö.

Synnytyksen jälkeen

Naisten akuuttikeskus huolehtii perheestä 2–3 tuntia synnytyksen jälkeen ennen lapsivuodeosastolle siirtymistä. Lapsivuodeosasto sijaitsee edelleen päärakennuksessa S-aulan 6. kerroksessa. Naisten akuuttikeskuksessa hoidetaan myös keisarinleikkauksella synnyttäneitä. Vauvan synnyttyä hänen vointinsa tarkastetaan, minkä jälkeen äiti saa lapsensa rinnalleen lämpimään. Jokainen vastasyntynyt saa K-vitamiinipistoksen.

Ensi-imetys tapahtuu synnytyssalissa. Kätilö antaa tarvittaessa perheelle imetysohjausta. Myös muu varhainen vuorovaikutus ja ihokontakti on tärkeää, ja vanhempia tuetaan ensimmäisen kontaktin luomisessa vastasyntyneeseen. Vanhemmat saavat vauvan syliinsä ja voivat tutustua rauhassa uuteen perheenjäseneen.

Vauvalta mitataan syntymän jälkeen paino, lämpö ja päänympärys.

Äiti voi käydä suihkussa vointinsa mukaan, ja perheelle tarjotaan syntymäpäiväkahvit. Sitten perhe siirtyy synnytysvuodeosastolle päärakennuksen puolelle.

Naisten akuuttikeskuksen henkilökunta hoitaa myös synnyttäneitä äitejä, joiden vointi vaatii erityisseurantaa.  Naisten akuuttikeskuksessa hoidetaan myös lapsensa menettäneitä perheitä. Hoito naisten akuuttikeskuksessa on yksilöllistä ja osallistavaa. Perhe ja muut läheiset ovat tervetulleita vierailulle, mutta yöpyminen osastolla ei ole mahdollista.

Lue lisää

Yhteystiedot

Naisten akuuttikeskus (Os. 2303)
Puijon sairaala, Kaarisairaala, K, 2. krs
p. 017 172 361 / 017 173 817

Vierailu synnytysosastolle

  • Synnytysosasto sijaitsee Pääsairaalassa, C, 6. krs
  • Puoliso tai tukihenkilö on tervetullut mukaan synnytykseen.
  • Puoliso ja sisarukset voivat vierailla synnyttäneen ja vastasyntyneen luona mihin aikaan päivästä tahansa.
  • Muut läheiset voivat vierailla osaston aulatiloissa ja perhehuoneissa klo 10.00–19.30. Toivomme vierailujen painottuvan iltaan.
  • Synnytystä vielä odottavien luona voi vierailla rajoituksetta kello 9 ja 20 välisenä aikana äidin voinnin mukaan.
  • Muistathan hyvän käsihygienian vierailulla! Käsihuuhdetta on käytettävä vähintäänkin osastolle saavuttaessa ja sieltä lähdettäessä.