Synnytys

Kuopion yliopistolliseen sairaalaan voi tulla synnyttämään kaikkialta Suomesta.

Kotoa sairaalaan tulevat synnyttäjät otetaan vastaan Naisten akuuttikeskuksessa. Synnytyksen vaiheen ja kokonaistilanteen perusteella arvioidaan, tarvitseeko synnyttäjän jäädä naisten akuuttikeskukseen, voiko synnyttäjä palata kotiin tai voiko hän jäädä potilashotelliin Kuopioon.

Synnyttäjälle nimetään aina työvuoron ajaksi oma kätilö, jonka kanssa hän voi keskustella toiveistaan ja odotuksistaan sekä päivittää synnytyssuunnitelmaansa. Oman kätilön kanssa voi suunnitella omiin tarpeisiin sopivan lääkkeettömän tai lääkkeellisen kivunlievityksen synnytyksen jokaisessa vaiheessa. Jokaisessa synnytyshuoneessa on wc ja suihku. Tarjolla on myös kaksi Amor-ammetta, joita käytetään avautumisvaiheen kivunlievityksessä sekä vesisynnytyksessä.

Naisten akuuttikeskuksen henkilökunta hoitaa myös keisarinleikkauksella synnyttäneitä äitejä sekä äitejä, joiden vointi vaatii erityisseurantaa.  Naisten akuuttikeskuksessa hoidetaan myös lapsensa menettäneitä perheitä. Hoito naisten akuuttikeskuksessa on yksilöllistä ja osallistavaa. Perhe ja muut läheiset ovat tervetulleita vierailulle. Pyrimme mahdollistamaan tukihenkilön yöpymisen osastolla potilastilanteen sen salliessa.

Videon ohjeistuksesta poiketen ohjeemme on muuttunut lapsiveden menon osalta. Jos epäilet lapsiveden menneen, voit olla kotona 24 tuntia, kun streptokokki B on sinulla negatiivinen, sikiö liikkuu normaalisti, sikiö on raivotarjonnassa, ja lapsivesi on kirkasta. Epäselvissä tilanteissa tai neuvoja tarvitessasi voit myös aina soittaa Naisten akuuttikeskukseen.

Perhekeskeisesti ja vauvamyönteisesti

Synnyttäjän hoidossa toteutetaan hänen omista toiveistaan lähtevää perhekeskeistä ja vauvamyönteistä ajattelutapaa nykyaikaisia valvontalaitteita apuna käyttäen. Tukihenkilöt ovat tervetulleita mukaan synnytykseen.

Vauvamyönteisen toiminnan tarkoituksena on mahdollistaa hyvä alku imetykselle, kannustaa täysimetykseen ja tukea varhaista vuorovaikutusta. Imetystä tuetaan synnyttäjän toiveen mukaan jo ennen synnytystä esimerkiksi tekemällä synnyttäjän kanssa imetyssuunnitelma ja ohjaamalla käsinlypsy.

Synnytyksen jälkeen

Vauvan synnyttyä hänen vointinsa tarkastetaan, minkä jälkeen äiti saa lapsensa rinnalleen lämpimään. Ensi-imetys tapahtuu synnytyssalissa. Kätilö antaa tarvittaessa perheelle imetysohjausta. Myös muu varhainen vuorovaikutus ja ihokontakti ovat tärkeitä, ja vanhempia tuetaan ensimmäisen kontaktin luomisessa vastasyntyneeseen. Vanhemmat saavat vauvan syliinsä ja voivat tutustua rauhassa uuteen perheenjäseneen.

Vauvalta mitataan syntymän jälkeen paino, lämpö ja päänympärys. Jokainen vastasyntynyt saa K-vitamiinipistoksen.

Äiti voi käydä suihkussa vointinsa mukaan ja perheelle tarjotaan syntymäpäiväkahvit. Naisten akuuttikeskus huolehtii perheestä 2–3 tuntia synnytyksen jälkeen. Tämän jälkeen perhe siirtyy synnytysvuodeosastolle. Varhainen kotiutuminen synnytyksen jälkeen (6-24 tunnin kuluessa synnytyksestä) on myös mahdollinen, mikäli vaadittavat kriteerit täyttyvät. Silloin kotiutua voi jo Naisten akuuttikeskuksesta.

Yhteystiedot

Naisten akuuttikeskus (Os. 2303)
Puijon sairaala, Kaarisairaala, K, 2. krs
p. 017 172 361 / 017 173 817

Vierailu synnytysosastolle

  • Synnytysosastomme jakautuvat Naisten akuuttikeskukseen ja Naisten osastoon.
  • Naisten akuuttikeskus sijaitsee Kaarisairaalassa ja siellä hoidetaan raskana olevia sekä synnyttäneitä äitejä. Osastolla voi vierailla rajoituksetta kello 9-20 välisenä aikana äidin voinnin mukaan.
  • Naisten osasto sijaitsee Pääsairaalan 6. kerroksessa ja siellä hoidetaan perheitä synnytyksen jälkeisinä päivinä. Puoliso ja sisarukset voivat vierailla synnyttäneen ja vastasyntyneen luona mihin aikaan päivästä tahansa.
  • Muut läheiset voivat vierailla Naisten osaston aulatiloissa ja perhehuoneissa kello 10.00–19.30. Toivomme vierailujen painottuvan iltaan.
  • Muistathan hyvän käsihygienian vierailuilla. Käsihuuhdetta on käytettävä aina osastolle saavuttaessa ja sieltä lähdettäessä.