Joululahjoitukset

Joulun aikaan monet tahot muistavat KYSin osastoja erilaisin lahjoituksin ja vierailuin.

KYSin saamia lahjoituksia joulukuussa 2016.

Game Stop -lahjakortti Juha Santaharjulta

Jo useampana vuonna lasten ja nuorten osastolle lahjoittanut Siilinjärven Nuohoustoimi muisti pieniä ja isompiakin potilaita 350 euron arvoisella Game Stop -lahjakortilla. On jo muodostunut melkein tavaksi, että Juha Santaharju huolehtii mahdollisuudesta hankkia pelikoneisiin uusia ja ajanmukaisia pelejä rikkoontuneiden tilalle vuoden varrella.

Lastentarhanopettaja Heli Wouters vastaanotti Juhani Santaharjun lahjoituksen.Lastentarhanopettaja Heli Wouters vastaanotti Juha Santaharjun lahjoituksen.
Juhan ammatilliset taidot ja innokkuus hyvän tekemiseen noteerattiin valtakunnallisesti, kun hän vaimoineen sai kutsun Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Kuten arvata saattaa, kokemus oli ollut ikimuistoinen! Juha valittiin vuoden 2015 nuohoojaksi, ja hän on kunnostautunut myös tarjoamalla veteraaneille ja lotille nuohouspalveluja ilmaiseksi.

Osasto 2407 välittää suuret kiitokset lahjoituksesta!
 

Täpy-koira ja muita pehmoleluja lasten iloksi

Ikea lahjoitti yhdessä asiakkaidensa kanssa iloisenvärisiä pehmoleluja KYSin lasten klinikalle. Pehmojen joukossa oli myös Täpy-koira, jonka on suunnitellut 7-vuotias Miro Suomesta. Miro oli osallistunut Ikean maailmanlaajuiseen kilpailuun ja tehnyt niin hienoa jälkeä, että hänen piirtämänsä koira valittiin tehtäväksi pehmoleluksi.

Täpy-koira näyttää hauskalta vesseliltä.Täpy näyttää hauskalta vesseliltä.
- Halusimme lahjoittaa pehmolelut paikkaan, jossa ne tuottavat mahdollisimman paljon iloa. Mieleemme tulivat lapset, jotka viettävät joulun sairaalassa, Elli Peltonen Ikeasta kommentoi lahjoitusta.

Wilhelmina Hoffren ja Elli Peltonen.Wilhelmina Hoffren ja Elli Peltonen.
 

Pelikoneita Kirkonkylän Riennolta ja Easyfit Siilinjärveltä

Sami Ollikainen Kirkonkylän Riennosta ja Risto Savolainen Easyfit Siilinjärveltä kävivät kylässä lasten veri- ja syöpätautien osastolla. Mukanaan miehet toivat kaksi Nintendo 3DS -pelikonsolia ja yhden DS2 -konsolin pienten pelaajien riemuksi. Lisäksi he lahjoittivat Philipsin taulutelevision.

Risto Savolainen ja Sami Ollikainen lahjoittivat pelikonsoleita pikkupotilaille.Risto Savolainen ja Sami Ollikainen lahjoittivat pelikonsoleita pikkupotilaille.


Pleikka pienille potilaille

Lasten veri- ja syöpätautien osaston nuoret potilaat saivat kaikenikäisille sopivaa viihdykettä, kun Henkilöliikenne James Oy:n toimitusjohtaja Pirjo Miettinen sekä yrittäjäosakkaat Jani Hämäläinen ja Matti Ryynänen saapuivat 22.12. jättipakettinsa kanssa.

Viisivuotias Matti Laakkonen Pihtiputaalta sai kunnian avata paketin, josta paljastui PlayStation 4 -pelikonsoli ja pelejä.

Jani Hämäläinen kertoo, että Henkilöliikenne James Oy:lle KYS on tuttu talo potilaskuljetusten kautta, ja siksi erilaisiin henkilökuljetuksiin tilausajoista paarikuljetuksiin erikoistunut nuori yritys halusi kantaa kortensa kekoon lapsipotilaiden jouluiloon.

Matti Laakkoselle pelaaminen on tuttua ja pelikonsoli mieleinen lahja osastolle. Sohvalla iloa seuraamassa lahjoittajan edustajat vasemmalta Matti Ryynänen, Pirjo Miettinen ja Jani Hämäläinen.Matti Laakkoselle pelaaminen on tuttua ja pelikonsoli mieleinen lahja osastolle. Sohvalla iloa seuraamassa lahjoittajan edustajat vasemmalta Matti Ryynänen, Pirjo Miettinen ja Jani Hämäläinen.

Taksiautoilijoilta hampurilaisaterioita

Kuopion Taksiautoilijat ry lahjoitti lasten veri- ja syöpätautien osaston lapsipotilaille ja heidän vanhemmilleen hampurilaisaterioita kahtena päivänä ennen joulua. 43 lahjakorttia tuo iloa vielä myöhemminkin.

Kuopion Taksiautoilijat ry:n puheenjohtaja Juha Laaksonen jakoi aterioita osastolla lastentarhanopettaja Heli Woutersin kanssa.

- Lapsen ruokahalu yleensä huononee hoitojen aikana, joten joskus voimme houkutella makuhermoja lasten suosikkiaterialla, Heli Wouters kertoo.

Santeri Mustonen herkutteli isänsä Janne Mustosen kanssa. Vasemmalla Juha Laaksonen.Santeri Mustonen herkutteli isänsä Janne Mustosen kanssa. Vasemmalla Juha Laaksonen.

Pieni miehenalku Otto Malinen tutki lelua äitinsä Liisa Malisen kanssa. Pieni miehenalku Otto Malinen tutki lelua äitinsä Liisa Malisen kanssa.
 

Hyvän mielen joulupussukoita syöpäosastolle

Syöpäosaston potilaat saivat vieraikseen kaksi tomeraa naista, jotka toivat mukanaan hyvän mielen joulupussukoita. Pussukat sisälsivät muun muassa villasukkia, kynttilöitä, lukemista, suklaata, teetä ja kahvia.

Raija Aho ja Raija Pöllänen saivat lämpöiset villasukat Johanna Penttiseltä ja Eija Juutiselta.Raija Aho ja Raija Pöllänen saivat lämpöiset villasukat Johanna Penttiseltä ja Eija Juutiselta.
Tempauksen takana on Hyvän Mielen Pussukka -niminen Facebook-ryhmä, jonka on ideoinut Johanna Penttinen.

- Sain yhtenä marraskuun aamuna ajatuksen, että kerään kasaan ihan tavallisia ihmisiä, jotka haluavat tehdä hyvää. Syöpäpotilaille lahjoittaminen tuntui siinä hetkessä sopivimmalta vaihtoehdolta.

Ryhmän jäsenet kierrättivät pussukoita henkilöltä toiselle ja jokainen laittoi pussukkaan jotakin. Lisäksi yksityiset henkilöt ja yritykset tekivät lahjoituksia. Ryhmä toimii tällä hetkellä Siilinjärvellä, Kuopiossa ja Iisalmessa. Siilinjärvellä toimintaa koordinoi Penttinen, Kuopiossa Eija Juutinen ja Iisalmessa Kati Åhman-Kuosmanen ja Johanna Remes.

Lahjoittajat toivat iloista joulumielta syöpätautien osastolle.Lahjoittajat toivat iloista joulumielta syöpätautien osastolle.


Mahtava lelulahjoitus!

Joululahja lapselle -Facebook-tempauksen puuhamies Mika Tossavainen ja joukko kuopiolaisia yrittäjiä ja yksityishenkilöitä lahjoittivat 19. joulukuuta lasten ja nuorten osastolle, lastenneurologian ja lastentautien poliklinikoille leluja sekä iPadeja. Avokätisiltä lahjoittajilta liikeni lahjashekitkin poliklinikoiden pikkupotilaiden tulevia tarpeita varten.

Tossavainen järjesti tempauksen jo kolmatta kertaa.

- Tänä vuonna kampanja näytti voimansa, sillä lahjoitusten arvo lähes kolminkertaistui viime vuodesta.  

Facebook-kampanjaan osallistuneet hankkivat leluja peräti 4 500 euron arvosta.

Lelut ovat lastenosastolla ja poliklinikoilla ahkerassa käytössä. Lelut myös kuluvat, joten kaikki lahjoitukset tulevat tarpeeseen.  

Leluja lahjoittivat:

Suomen Turva-Arkisto, Niiralan Apteekki, 3N Making, Kuopion Tapetti ja Väri Oy, Responsive-Lattiat Oy, Insaco Oy, Savonia-ammattikorkeakoulu, Hammaslinja Oy, Roteri Ay, Jylhäsalmi Productions Oy, Kotiputiikki LKV, Crazy Station, Minuntalli Oy, Rocscole Oy, Maalaus ja Saneeraus Konttinen Oy, Epinova Oy, Mediateko ja Näyttöpojat, Lappalaisen Liikenne Oy, Hammaslinja Oy, Ps-Tasotyö, Asianajotoimisto Kolari & Co., Real Albert Promotion Oy, TulkkausILONA Oy, Stadium, Teboil Leppävirta, Kaihdin ja Kalteri, Great Skate Oy, Data Group Kuopio, Talentree, Mainostoimisto Sinari, Kuopion Salaatti Oy, Citymarket Päiväranta sekä yksityishenkilöitä.

Lahjoitusdelegaatio ja henkilökuntaa. Lahjoitusdelegaatio ja henkilökuntaa. 

KalPan pelaajat kävivät tervehtimässä KYSin lapsia

Hyökkääjä Sami Mutanen ja puolustaja Eetu Sopanen KalPasta kävivät tervehtimässä KYSin lapsipotilaita ja jakamassa fanikortteja nimikirjoituksin 19.12. Mukana pelaajilla oli myös KalPa-tyynyjä ja Ruusteri-pehmoleluja.

- Hyvällä asialla on mukava käydä. Vakavasti sairaiden lasten näkeminen tuntuu tietysti hurjalta, mutta nämä pienet ihmiset ovat itse positiivisia kaikesta huolimatta, Sami Mutanen tiivistää vierailijoiden tuntoja.

Sami Mutanen ja Eetu Sopanen jututtavat Mikael Häkkistä ja tämän äitiä Ninaa.Sami Mutanen ja Eetu Sopanen jututtavat Mikael Häkkistä ja tämän äitiä Ninaa.
Kierros alkoi lasten veri- ja syöpätautien osastolta, jonka leikkihuoneesta löytyi 4-vuotias Mikael Häkkinen kummituspeliä pelaamassa. Pieni mies paljastui SaiPan kannattajaksi, mutta KalPan tyyny ja fanikortti nimmareilla kelpasivat siitä huolimatta.

Seuraavaksi matka jatkui Neurokeskuksen videotelemetriayksikköön, jossa tehdään muun muassa lasten aivosähkökäyrätutkimuksia. Pelaajat kävivät morjestamassa 9-vuotiasta Niklas Estolaa, joka oli pelitouhuissa hänkin – autopeli jäi kesken, kun vieraat kurkkasivat ovesta. Niklas sai valita tuliaisista tyynyn ja Ruusterin välillä ja päätyi pienen aprikoinnin jälkeen iloisenkeltaiseen tyynyyn.

Pojat suorassa rivissä: Niklas Estola hypähti kuvauksen ajaksi tuolille.Pojat suorassa rivissä: Niklas Estola hypähti kuvauksen ajaksi tuolille.


Puijonlaakson päiväkodin joulutervehdys

Puijonlaakson päiväkodin henkilökunta ilahdutti lasten veri- ja syöpätautien osaston lapsia joulutervehdyksellään. Työntekijät olivat keränneet rahaa ja ostaneet varoilla Sari Satulin Tivoli-liikkeestä lahjapaketin, joka sisälsi erilaisia ammattilaisten silmällä valittuja pedagogisia pelejä pienille potilaille. Lahjan kävivät luovuttamassa lastentarhanopettaja Jenni Sutinen sekä lastenhoitaja Anne Heinonen. Osasto kiittää lämpimästi lahjoituksesta! 

Joulumuistamisia lasten veri- ja syöpätautien osastolle

USVA Gallery toi joulutervehdyksenä Funny Pony -teoksensa lasten veri- ja syöpätautien osaston leikkitilan seinälle ilahduttamaan osaston pienokaisia. Osasto lähettää erityiset kiitokset Servican puusepälle Hannu Räsäselle, jonka ansiosta taulu saatiin ripustettua seinälle heti lahjoitustilaisuuden jälkeen!

Anna Parviainen luovutti teoksen osaston lastentarhanopettaja Heli Woutersille. Anna Parviainen luovutti teoksen osaston lastentarhanopettaja Heli Woutersille.
GrandPartner Oy lahjoitti 300 euroa lasten veri- ja syöpätautien osaston lasten virkistystoimintaan. Joulutervehdyksellä kävivät GrandPartnerilta Anna Parviainen ja Janne Antikainen.
 

Lasten ja nuorten klinikalla vietettiin joulujuhlaa

"Joulu tarttuu käpälään, joulu tarttuu tassuun", rallatti juhlaväki lasten ja nuorten klinikan yhteisessä joulujuhlassa. Laulattajina toimivat Kuopion konservatorion yhteisömuusikko-opiskelijat, jotka olivat paikalla viiden muusikon voimin.

Musikantit vasemmalta: saksofoni Jaakko, laulu Ella, haitari Artturi, kitara Kim ja kitarabasso Sulo.Musikantit vasemmalta: saksofoni Jaakko, laulu Ella, haitari Artturi, kitara Kim ja kitarabasso Sulo.
Lapsia ja heidän vanhempiaan kävivät hauskuuttamassa myös sairaalaklovnit. Juhlan huipennuksena oli itseoikeutetusti joulupukki, joka ilmoitti painaneensa hommia jo 350 vuotta. Pukille oli sattunut vikasäkki matkaan ja hän kyselikin, onko kukaan nähnyt Korvatunturi Express –rekkaa, johon lahjat olivat kuulemma jääneet. Tonttujen avustuksella lahjat kuitenkin löytyivät, ja jokainen lapsonen sai oman pienen pakettinsa.

Pukki jakaa paketit kaikille lapsille aputonttunaan lastentarhanopettaja Heli Wouters.Pukki jakaa paketteja lapsille aputonttunaan lastentarhanopettaja Heli Wouters.

 

Lucia-neito kiertueella

Lucian päivänä 13.12. Kuopion Lucia-neito Saara Ruotsalainen seurueineen kiersi KYSillä tuomassa valoa ja iloa lauluillaan. Lucia-hymni taittui Pohjantien koulun kuudesluokkalaisista kootulla lauluryhmällä niin suomeksi kuin ruotsiksikin, ja ohjelmistossa oli myös muita tuttuja perinteisiä joululauluja.

Lucia-kulkue kiersi sairaalassa lasten osastoja sekä pääsairaalan ja Kaarisairaalan aulatilat. Osansa jouluilosta saivat myös lounasruokailijat.

 

Lelulahjoitus lastenpsykiatrialle

Lastenpsykiatrian poliklinikka sai mieluisia vieraita 12.12., kun LähiTapiola Savon edustajat tulivat kukkuraisen lelukuorman kanssa käymään. Lelu- ja pelikuorman kruununa oli jyhkeä puinen nukkekoti kalusteineen. Iloiset tavarat piristävät nuoria potilaita kodinomaisissa tiloissa, mutta esimerkiksi nukkekoteja käytetään myös hoidon apuna, kertoo osastonylilääkäri Kaarina Kemppinen. Lahjoitusta olivat hänen lisäkseen poliklinikalla vastaanottamassa osastonhoitaja Marita Venäläinen sekä perheterapeutti Helena Korhonen.

Tuomisia esittelemässä vasemmalta Kaisa Kajan, Kaarina Kemppinen, Marita Venäläinen, Panu Myöhänen ja Helena Korhonen.Tuomisia esittelemässä vasemmalta Kaisa Kajan, Kaarina Kemppinen, Marita Venäläinen, Panu Myöhänen ja Helena Korhonen.
Liiketoimintajohtaja Panu Myöhänen ja markkinointiassistentti Kaisa Kajan kertovat, että LähiTapiolan linjana on tukea niitä, joilla ei yhteiskunnassa asiat ole aivan yhtä hyvin kuin enemmistöllä, ja siksi he tukevat esimerkiksi erityislasten liikuntaharrastuksia. Vihje siitä, että juuri KYSin lastenpsykiatria olisi sopiva joululahjakohde, tuli tuttavalta, Myöhänen mainitsee ja lisää, että tuki ei jää tähän yhteen kertaan, vaan lahjoitus on avaus pitempiaikaiselle yhteistyölle.

– Lahjoitus oli tervetullut siksikin, että olemme juuri päässeet palaamaan uusittuihin tiloihin Alavaan, ja iso osa leluista on evakkovuosien aikana jouduttu hävittämään, Marita Venäläinen kertoo.
 

Pehmolelujen jouluparaati

Toimeliaat kälykset Leea Ahonen Tuusniemeltä ja Heli Ahonen Siilinjärveltä toivat KYSin lasten ja nuorten osastolle kymmenien taitavien kätten työt, kun tuomisina oli peräti 155 käsin tehtyä pehmolelua sekä 17 pientä myssyä ja parikymmentä paria tumppuja ja sukkia.

Lelujen tekeminen käsityönä ja lahjoittaminen sairaaloihin on osa valtakunnallista Facebookin Suomen suurin joululahja -tempausta. Alusta asti mukana ollut Leea Ahonen kertoo, että KYSille pehmoleluja lahjoitettiin nyt kolmannen kerran. Kestävät ja pestävät lelut ovat tervetullut lahja lastenosastoille.

Iloisten lelujen seurassa on hymy herkässä aikuisellakin. Kuvassa vasemmalta lastentarhanopettaja Heli Wouters, apulaisosastonhoitaja Anita Karppinen, askartelunohjaaja Maija-Riitta Pelkonen, Heli Ahonen ja Leea Ahonen.Iloisten lelujen seurassa on hymy herkässä aikuisellakin. Kuvassa vasemmalta lastentarhanopettaja Heli Wouters, apulaisosastonhoitaja Anita Karppinen, askartelunohjaaja Maija-Riitta Pelkonen, Heli Ahonen ja Leea Ahonen.

Halavatun Papat

Rokki soi, kitara rämisi ja pyykkilauta paukkui, kun Ylä-Savon ylpeys Halavatun Papat sekä kuopiolainen veljeskerho Hallan Papat saapuivat ilahduttamaan lasten veri- ja syöpätautien osaston väkeä vierailullaan. Tuomisina oli kassikaupalla leluja sekä 1000 euroa riihikuivaa rahaa osaston virkistystoimintaan. Varat on kerätty yksityisiltä lahjoittajilta Iisalmen ja Kuopion alueilta.

Halavatun Pappojen keikkaohjelmistoon kuului jouluisten sävelien ohella moottorihenkisiä klassikkokappaleita, kuten Kaksi vanhaa autonrämää. Innokas yleisö otti sulosävelet vastaan täysillä eläytyen, ja mopoilu jatkui osastolla esikuvien innoittamana vielä vierailun jälkeenkin.

20-vuotisjuhlavuottaan viettävät Halavatun Papat ovat vierailleet KYSissä vuodesta 2005 lähtien, ja ensimmäisten vuosien jälkeen nimenomaan lasten veri- ja syöpätautien osasto on vakiintunut keskeiseksi käynti- ja lahjoituskohteeksi.

Alma Sopanen, kohta 3 vee, on innokas rytmimusiikin ja vauhdikkaan menon ystävä.Alma Sopanen, kohta 3 vee, on innokas rytmimusiikin ja vauhdikkaan menon ystävä.Halavatun Pappojen rytmiryhmä loihtii musiikkia omaperäisellä tyylillään.Halavatun Pappojen rytmiryhmä loihtii musiikkia omaperäisellä tyylillään.

Lapsille kerrottiin joulusalaisuus

Oletteko koskaan kuulleet tarinaa joulupukin salaisista pikkuapureista? Niistä, jotka tekevät jouluna joulutaikoja.

Näissä tunnelmissa alkaa Eeva Mölkäsen kirjoittama ensimmäinen joulusatu, jonka hän esitti Kysin lapsipotilaille keskiviikkona 7. joulukuuta. 

Mölkänen toi mukanaan tarinan jouluauton, johon suonenjokelaisen Aallokkokodin lapset ja nuoret olivat askarrelleet joulupukin salaisia pikkuapureita. Lisäksi nuoret olivat maalanneet teoksia, joihin palvelukoti Pauliinan asukkaat Rautalammilta olivat kirjoittaneet joulutervehdyksensä Kysin lapsipotilaille. 

Jouluauto pikkuapulaisineen ja teokset ilahduttavat lapsia joulun ajan lasten ja nuorten osastolla.

Lue joulusatu (pdf)

Joulusatu ja jouluauto ovat Mölkäsen projektityö monitaiteellisessa Kulttuuri kylässä -hankkeessa.


Joulukalentereita lasten klinikalle

Joni Hämäläinen ja Katariina Juntunen olivat ensimmäiset kalenterin saajat.Joni Hämäläinen ja Katariina Juntunen olivat ensimmäiset kalenterin saajat.
Lähetyspalvelu GLS-Finland lahjoitti jälleen suklaakalentereita KYSin lasten klinikan pienokaisten ilahduttamiseksi. Kalenterit kävi tuomassa Ilari Inomaa.