Olka-toiminta haitarisivu

OLKA-toiminta

Tiedon tarve on suuri, kun sinä sairastut tai läheisesi sairastuu. Sairaalassa tukenasi ovat potilasyhdistykset ja vapaaehtoiset yhdessä henkilökuntamme kanssa. Kohtaamme potilaat ja heidän läheisensä kiireettömästi ja tuemme sairauteen sopeutumisessa.

Koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa kutsutaan OLKA-toiminnaksi. OLKA on suunnattu kaikille potilasryhmille ja se toteutetaan KYSin ja Tukipilarin yhteistyönä.

OLKA-toimintaan kuuluu kolme osa-aluetta

  • OIVA-tietopalvelu, jossa potilas ja hänen läheisensä saavat tietoa potilasyhdistyksistä, ja jossa yhdistykset voivat pitää teemapäiviä.
  • Vapaaehtoinen ILONA-palvelu, jossa koulutetut vapaaehtoiset toimivat useissa eri tehtävissä sairaalassa muun muassa aula-avustajana, juttukaverina, leikkikaverina ja esiintyjänä.
  • TOIVO-vertaistukipalvelu, jossa koulutetut vertaistukijat antavat samaan sairauteen sairastuneelle tukea. Vertaistukijat ovat sitoutuneet vaitioloon.

OLKA-pisteet

Pääsairaalan OLKA-piste on avoinna arkisin klo 10-14.
Sädesairaalan OLKA-piste sijaitsee Sädesairaalan pääaulassa.

OLKA-pisteiltä saat tietoa yhdistysten toiminnasta ja vertaistuesta. Pisteillä järjestetään myös yhdistysten teemapäiviä. Lue lisää Tukipilarin sivulta.

Vapaaehtoiset tuovat iloa, tukea ja toivoa sairaalan potilaille ja heidän läheisilleen. Vapaaehtoistoiminnan ytimessä on kiireetön kohtaaminen. KYSissä sairaalavapaaehtoistoimintaa koordinoi OLKA. Ensimmäiset vapaaehtoiset aloittivat KYSissä syksyllä 2019.

Vapaaehtoistehtäviä ovat esimerkiksi toimiminen aula-avustajana, juttukaverina tai leikkikaverina. Vapaaehtoiset toimivat sairaalan aulatiloissa, OLKA-pisteellä ja sovituilla yhteistyöosastoilla. Vapaaehtoisvuorot ovat pääosin arkisin ja painottuvat päiväaikaan.

Vapaaehtoisena voi toimia ilman omaa kokemusta sairastumisesta tai vammautumisesta. Vapaaehtoistoiminnalla ei korvata ammattilaisten työtä.

Vapaaehtoistehtäviä OLKAssa

  • Aula-avustaja: Kävijöiden kohtaaminen, opastaminen ja saattaminen sairaalassa
  • Juttukaveri: Potilaan ja läheisten seurana oleminen
  • Lukuystävä / leikkikaveri: Lapsipotilaiden kanssa leikkiminen ja seurana oleminen
  • Esiintyjä: Laulaminen, soittaminen, runon lausuminen
  • OLKA-pisteen vapaaehtoinen: Potilaiden, läheisten ja henkilökunnan kohtaaminen OLKA-pisteellä kuunnellen, keskustellen, auttaen ja tukien
  • Digineuvoja: Opastaminen luotettavien terveyssivustojen ja sähköisten terveyspalveluiden äärelle
  • Muut tehtävät: Edellä mainittujen tehtävien lisäksi räätälöidään tarpeiden mukaisia tehtäviä hyödyntäen vapaaehtoisen osaamista

Miten sairaalavapaaehtoiseksi pääsee?

  • Yhteydenotto ja haku vapaaehtoiseksi: Seuraava sairaalavapaaehtoisten valmennuksen hakuilmoitus avataan joulukuussa.  

  • Haastattelu ja sopimus: Kaikki halukkaat vapaaehtoiset haastatellaan ja valmennukseen valitaan tehtäviin sopivat vapaaehtoiset. Haastattelun yhteydessä allekirjoitetaan vapaaehtoistoiminnan sopimus, joka sisältää muun muassa salassapitositoumuksen.
  • Vapaaehtoisena erikoissairaanhoidossa -valmennus: Kaikki OLKAn vapaaehtoiset käyvät neljän tunnin valmennuksen. Valmennuksessa tutustutaan KYSiin, käydään läpi sairaalahygieniaohjeet vapaaehtoisille, pohditaan vapaaehtoisen oikeuksia ja velvollisuuksia sairaalassa sekä harjoitellaan kohtaamista.
  • Rikosrekisteriote: Lasten parissa toimivilta vapaaehtoisilta tarkistetaan rikosrekisteriote, jonka vapaaehtoinen toimittaa OLKA-koordinaattorille nähtäväksi. Rikosrekisteriote on vapaaehtoiselle maksuton.
  • Perehdytys tehtävään: Vapaaehtoinen saa tehtäväkohtaisen perehdytyksen.
  • Toiminta: Vapaaehtoinen osallistuu toimintaan ja sopii vapaaehtoisvuorot etukäteen OLKA-koordinaattorin kanssa.
  • Tuki, virkistys ja lisävalmennus: Vapaaehtoisilla on mahdollisuus osallistua työnohjaukseen, virkistykseen ja lisävalmennuksiin.
  • Tauolle jääminen, lopettaminen tai tehtävän vaihtaminen: Vapaaehtoisella on oikeus jäädä tauolle tai lopettaa vapaaehtoistoiminta. Vapaaehtoinen voi myös vaihtaa tehtävää. Asiasta sovitaan OLKA-koordinaattorin kanssa.

On tärkeää, että sairaalavapaaehtoisena toimivan oma elämäntilanne on tasapainossa. Edellytämme vapaaehtoisilta vähintään 18 vuoden ikää. Vapaaehtoisilla tulee olla tuhkarokko- ja vesirokkorokotukset otettuna tai taudit sairastettuna. Lisäksi sairaalassa toimivilta vapaaehtoisilta edellytetään influenssarokotteen ottamista vuosittain.

Potilasyhdistyksesi voi tavoittaa potilaita ja heidän läheisiään jo sairaalassa OLKA-toiminnan avulla. OLKA koordinoi sairaalassa tapahtuvaa järjestötoimintaa.

Potilasyhdistykset voivat järjestää OLKA-pisteellä teemapäiviä. Pisteellä yhdistyksillä on mahdollisuus kertoa omasta toiminnastaan ja samalla tarjota vertaistukea. Potilasyhdistykset voivat tuoda OLKA-pisteelle toiminnastaan kertovia esitteitä ja lehtiä jaettavaksi sairaalan asiakkaille.

Voit varata teemapäivän yhdistyksellesi Tukipilarin kautta.

Ilmoita yhdistys Vertaistalon verkkopalveluun

Valtakunnallinen Vertaistalo.fi-palvelu kokoaa vertaistukea tarjoavia yhdistyksiä Etsi vertaistukea -hakukoneeseen. Palvelu on osa Terveyskylä.fi-verkkopalvelua.

Ilmoita yhdistys Vertaistalon verkkopalveluun

Olka-toiminta Yhteystiedot

Yhteystiedot

OLKA-piste
Pääsairaala, rak. 1, pääaula
Puijonlaaksontie 2
70210 Kuopio

Postiosoite
PL 100, 70029 KYS

OLKA Kuopion Facebook-sivut
OLKA Kuopion Instagram-sivut

Sähköposti
olka(at)kuh.fi

Niina Kela-Korhonen
asiakkuuspäällikkö, KYS
p. 044 717 2998

Annmari Kainulainen
ylihoitaja, KYS
p. 044 717 8637

Eeva Ledentsa
OLKA-toimija, KYS
p. 044 711 3565

Juuso Vartiainen
OLKA-vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, Tukipilari
p. 044 729 2176

Anne Tossavainen
OLKA-yhdistystoiminnan koordinaattori, Tukipilari
+358 41 314 9658

Essi Saarela
suunnittelija, Tukipilari
p. 040 557 4646

Susanna Kähkönen
toiminnanjohtaja, Tukipilari
p. 044 554 4047

Anna palautetta OLKA-toiminnasta

Lue lisää