Leikkaukseen kotoa

Leikkaukseen kotoa eli Leiko-hoito lyhentää sairaalassaoloaikaa, kun potilas valmistautuu toimenpiteeseen kotona kutsukirjeen mukana tulleen ohjeen mukaisesti. Sairaalaan tullaan vasta toimenpidepäivän aamuna.

Mikäli leikkaus toteutetaan Leiko-hoitona, siitä on mainittu kutsukirjeessä. Usein jo ennen leikkausta tehdään esimerkiksi laboratorio- tai röntgentutkimuksia anestesia- ja leikkauskelpoisuuden varmistamiseksi.

Hoidon kulku

Vaatteiden vaihto ja välittömät leikkausvalmistelut, kuten esilääkkeen antaminen ja leikkausalueen valmistelu, tapahtuvat vastaanottoyksikössä toimenpidepäivänä. Yleensä toimenpidelääkäri ja tarvittaessa anestesialääkäri tapaavat potilaansa ennen leikkausta.

Henkilökunta vie sinut leikkausosastolle joko kävellen tai pyörätuolilla. Henkilökohtaiset tavarasi jäävät säilytykseen vuodeosastolle, jonne palataan toimenpiteen jälkeen.

Toimenpiteen jälkeen toipumista seurataan heräämössä ennen vuodeosastolle siirtymistä. Jatkohoito-ohjeet ja tarvittavat reseptit saat vuodeosastolla ennen kotiutumista.