Päiväkirurgia

Päiväkirurgisessa leikkauksessa sairaalaan tulo ja kotiutuminen tapahtuu saman päivän aikana. Etuna on lyhyt sairaalassaoloaika ja toipuminen kotona tutussa ympäristössä.

Toimenpidepäivään valmistautuminen tapahtuu kotona kutsukirjeen ohjeiden mukaisesti. Tarvittavat ennakkotutkimukset esimerkiksi laboratoriossa tai röntgenissä tehdään ennen leikkauspäivää. Jos leikkaus on päiväkirurginen, siitä on maininta kutsukirjeessä.

Hoidon kulku

Toimenpidepäivänä ilmoittaudut Kaarisairaalan ilmoittautumisautomaatilla ensimmäisessä kerroksessa. Automaatti opastaa sinut vastaanottoyksikköön. Vaatteiden vaihto ja välittömät leikkausvalmistelut, kuten mahdollinen esilääkkeen antaminen ja leikkausalueen valmistelu, tehdään vastaanottoyksikössä.  Henkilökohtaiset tavarasi säilytetään lukittavassa kaapissa vastaanottoyksikössä. Yleensä toimenpidelääkäri ja tarvittaessa anestesialääkäri tapaavat potilaansa ennen leikkausta.

Toimenpide tehdään joko puudutuksessa tai nukutuksessa. Sen jälkeen heräämössä on aikaa toipua ennen kotiutumista. Mikäli vointi ei ole riittävän hyvä kotiutumiseen, jatkoseuranta tapahtuu vuodeosastolla.

Jatkohoito-ohjeet ja tarvittavat reseptit annetaan ennen kotiutumista. Kotimatkaa varten sinulla pitää olla saattaja, ja useimmissa tapauksissa edellytetään, että myös kotona potilaan seurana on aikuinen henkilö seuraavaan aamuun asti.

 

Yleisimmät päiväkirurgiset toimenpiteet

  • Kitarisaleikkaukset
  • Korvien ilmastointiputkien asettamiset
  • Kaihileikkaukset
  • Polvitähystykset