Tietoa koronaviruksesta

Sivu on luotu 9.3.2020 / päivitetty 7.4.2020 klo 14:14

Kiinassa käynnistyi viime vuoden lopulla uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.

Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Jos kuitenkin epäilet saaneesi tartunnan, ota terveyspalveluihin aina ensin yhteyttä puhelimitse.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella todetut koronavirustartunnat

Ajantasaisen tiedon varmistetuista koronatapauksista Suomessa löydät THL:n karttasovelluksesta.

Kuinka toimia, kun epäilet koronavirustartuntaa?

Kaikkia koronavirusepäilyjä ei testata eikä epäilystä tarvitse soittaa Päivystysapuun tai terveysasemalle. Jos sinulla on hengitystieoireita, mutta olet hyväkuntoinen, ole kotona ja noudata hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita.

Ota yhteyttä terveysasemalle tai Päivystysapuun numeroon 116 117 vain, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää ja lisäksi

  • olet tehnyt ensin oirearvion www.omaolo.fi -palvelussa tai
  • hengitystieinfektio-oireet ovat jatkuneet yli seitsemän vuorokautta kotihoidossa tai
  • sinulle tulee hengitysvaikeus tai yleistila laskee.

Näytteenotossa keskitytään ryhmiin, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä. Näytteenoton kriteerit ovat THL:n verkkosivuilla.

Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa tai influenssaa, pysy kotona oireiden alkamisesta vähintään viikon ajan. Jos oireet jatkuvat pidempään, tulee kotona pysyä oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.

Uuden koronaviruksen tyypilliset oireet

Miten suojautua koronavirukselta?

Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Hyvä käsihygienia on ratkaisevassa roolissa tartuntojen ehkäisemisessä. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.

Muista myös suojata suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita tämän jälkeen käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Lisää ohjeita THL:n verkkosivuilla: Käsienpesu ja yskiminen

Vierailuja KYSissä rajoitetaan koronatilanteen vuoksi

Rajoitamme vierailuja sairaalassa koronatilanteen vuoksi. Haluamme näillä toimenpiteillä varmistaa potilasturvallisuuden ja pyrkiä estämään koronatartuntojen leviämisen.

KYSissä voivat vierailla

  • kriittisesti sairaiden ja lasten läheiset,
  • saattohoidossa olevien läheiset,
  • synnyttäjän tukihenkilö voi osallistua alatiesynnykseen, kun synnytys on käynnistynyt, ja voi olla läsnä synnytyksen ajan.

Synnytykseen osallistuvan tukihenkilön täytyy olla täysin terve. Tukihenkilö, joka on oleskellut ulkomailla 14 vuorokautta ennen synnytystä tai altistunut varmennetulle COVID-19-infektiolle, ei voi osallistua synnytykseen. Tukihenkilö ei voi osallistua synnytystä edeltäviin käynteihin koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Tukihenkilö ei voi siten olla läsnä naisten poliklinikan poliklinikkakäynneillä. Tukihenkilö ei voi olla mukana keisarileikkauksessa, mutta perheelle järjestetään aikaa naisten akuuttikeskuksen perheheräämössä välittömästi keisarileikkauksen jälkeen.

Synnytyksen jälkeen tukihenkilö ei saa siirtyä synnyttäneen mukana vuodeosastolle.

Muille kuin raskauteen liittyville poliklinikkakäynnille tulevan henkilön mukana voi olla tarvittaessa tukihenkilö. Kaikki muut vierailut KYSiin on kielletty.

Vastaanotolle tai vierailulle ei voi tulla, jos henkilöllä on vähäisiäkään tartuntataudin oireita, kuten yskää, kurkkukipua, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipuja ja/tai päänsärkyä tai jos tietää altistuneensa koronavirukselle (COVID-19). Oireilevia henkilöitä pyydämme olemaan yhteydessä hoitavaan yksikköön ajan siirtämiseksi.

Mistä saa tietoa koronaviruksesta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa tilannetta ja päivittää verkkosivuilleen tiedot koronaviruksen esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi.

Lue lisää THL:n sivuilta:

Valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 535 535 tarjoaa yleistä tietoa uudesta koronaviruksesta. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Lisätietoa muualla verkossa

Ohjeita ammattilaisille

KYSin tiedotteet koronaviruksesta