Tietoa koronaviruksesta

Sivu on luotu 9.3.2020 / päivitetty  12.1.2021

Covid-19-koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion oireita sekä osalle pahoinvointia ja ripulia. Osa tartunnan saaneista voi saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa lieviä oireita.

THL:n tilannekatsaus koronaviruksesta

Tietoa koronavirusrokotuksista

Vastauksia rokoteaiheisiin kysymyksiin löytyy THL:n verkkosivulta Rokotteet ja koronavirus.

Koronanyrkki: Alueellinen koronavirusepidemiatilanne ja suositukset

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella ollaan edelleen koronaepidemian perustasolla eikä valtakunnallisten suositusten ja rajoitusten lisäksi tarvita tiukempia alueellisia tai paikallisia rajoituksia.

Kasvomaskin käyttösuositus on laajentunut yli 12 vuotiaisiin kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla. Maskia kannattaa käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Alueellinen työryhmä suosittelee, että maskia käytetään aktiivisesti varsinkin sisätiloissa silloin, kun turvavälejä ei voida käytännössä noudattaa kuten aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa sekä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Suomessakin on todettu ns. muuntuneita koronavirustartuntoja, joita on havaittu Iso-Britanniassa. Sen vuoksi THL on maanantaina 4.1. suositellut, että jokainen Britanniassa tai Etelä-Afrikassa 7.12.2020 tai sen jälkeen oleskellut hakeutuu koronatestiin heti saapumisen jälkeen, vaikka olisi oireeton tai jo käynyt testissä. Näille virusmuunnoksille altistuneiden karanteeniaikaa on pidennetty 14 vuorokauteen.

Lue lisää THL tiedotteesta: Uusia, Britanniassa havaitun muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia todettu Suomessa - Tiedote - THL

Voimassa olevat alueelliset suositukset 30.12.2020 alkaen

Kasvomaskisuositus säilyy ennallaan: maskia kannattaa käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, myös yksityisissä tapaamisissa.

Lue lisää THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille

Kokoontumiset ja matkustaminen

Itä-Suomen aluehallintoviraston voimassa olevan määräyksen mukaisesti yli 20 hengen yleisötilaisuuksia ei tule järjestää. Rajoitus koskee kaikkia sisä- ja ulkotiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Määräys on voimassa 22.1.2021 saakka.

Kaikki muut suositukset säilyvät ennallaan valtakunnallisten suositusten mukaisesti.

Kuntakohtaiset suositukset

Voimassa olevat kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset löytyvät kunkin kunnan verkkosivuilta.

Mistä saa tietoa koronaviruksesta?

Seuraa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja oman alueesi terveydenhuollon toimipisteiden verkkosivuja. Aluehallintoviraston verkkosivuilta löydät AVIn päätökset. Voimassa olevat kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset löytyvät kunkin kunnan verkkosivuilta.

Lue lisää THL:n sivuilta:

Valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 535 535 tarjoaa yleistä tietoa uudesta koronaviruksesta. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Kuinka välttää koronavirustartunta?

Me kaikki voimme estää viruksen leviämistä.

Suojaa itseäsi ja muita näin:

  • Pese käsiä usein ja huolellisesti.
  • Yski hihaan tai nenäliinaan.
  • Muista turvaväli eli ulkona liikkuessa pidä vähintään 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.
  • Käytä kasvomaskia, jos turvaväliä ei voi pitää.
  • Jos epäilet tartuntaa, mene testiin.

Lue lisää THL:n sivuilta: Tarttuminen ja suojautuminen

Kuinka toimia, kun epäilet koronavirustartuntaa?

Noudata viranomaisten ohjeita hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja fyysisistä etäisyyksistä.

Jos sinulla on koronavirukseen sopivia oireita, hakeudu testiin. Ota ensin puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle tai yksityiseen terveydenhuoltoon. Tee lisäksi oirearvio Omaolo-palvelussa. Käytä suu-nenäsuojusta testiin mennessäsi ja vältä julkisen liikenteen käyttöä.

Kun omalla terveysasemalla ei ole koronatestausta, voit varata ajan testiin numerosta 044 711 3013. Saat ohjeellisen testausajan ja ohjeet testiin saapumiseen. Testi otetaan KYSin testauspisteessä arkisin kello 13–20 ja viikonloppuisin kello 10–18. Huomioithan kuitenkin, että piste palvelee kaikkia Pohjois-Savon alueella olevia vain silloin, kun omalla terveysasemalla ei ole koronatestausta.

Kuinka toimia, kun sinulla on todettu koronavirustauti?

Jos sinulla todetaan koronavirusinfektio, selvitetään aluksi, mistä olet saanut tartunnan ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Jäljitystyötä tehdään epidemian rajaamiseksi.

Pysyttele kotona seitsemän vuorokauden ajan oireiden alkamisesta. Jos sinulla on oireita vielä sen jälkeen, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta. Haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä ainoana oireena ei vaadi eristyksen jatkamista.

THL:n asiantuntijan mukaan koronavirusinfektioon sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan pari päivää ennen oireiden alkua ja muutama päivä sen jälkeen. Tämän jälkeen erityisesti lievissä infektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti, vaikka osa oireista jatkuisikin.

Lue lisää THL:n sivulta Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle.

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät THL:n verkkosivuilla

Mikäli oireesi ovat lieviä etkä kuulu riskiryhmiin, voit sairastaa taudin kotona. Jos sinulle tulee hengenahdistusta tai yleistilasi heikkenee, ota heti yhteyttä terveydenhuoltoon. Yleistilan heikkeneminen tarkoittaa, että et esimerkiksi pysty huolehtimaan riittävästä nesteytyksestä tai heikotuksen vuoksi sinun on vaikea nousta vuoteesta.

Vierailijoille

Pyydämme vierailijoita välttämään turhaa liikkumista sairaalan tiloissa. Vierailijoiden tulee käyttää suu-nenäsuojusta. Toivomme, että vierailijoilla on käytössä oma suu-nenäsuojus. Ellei ole, se annetaan aulan infopisteestä, neuvonnasta tai yksiköstä.

Vierailulle sairaalaan ei voi tulla, jos henkilöllä on vähäisiäkään hengitystieinfektion tai vatsataudin oireita, kuten yskää, kurkkukipua, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipuja, päänsärkyä, pahoinvointia, ripulia tai oksentelua, tai jos tietää altistuneensa koronavirukselle.

Karanteenissa oleva henkilö voi tulla vierailulle ainoastaan pakottavasta syystä ja asiasta on sovittava etukäteen. Suu-nenäsuojusta tulee käyttää matkan aikana ja koko sairaalassa oleskelun ajan.

Potilaille

Pyrimme järjestämään palvelut mahdollisimman normaalisti, ja samalla varmistamaan kaikkien turvallisuuden.

Toivomme, etteivät potilaat oma-aloitteisesti peru varattuja vastaanottoaikoja tai hoitoon liittyviä käyntejä. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön ja sovi käynnistäsi etukäteen, jos olet karanteenissa.

Sairaalassa on maskisuositus

Vastaanottokäynnille, toimenpiteeseen tai tutkimukseen tulevat potilaat käyttävät omaa suu-nenäsuojusta sairaalan tiloissa. Tarvittaessa suojuksen saa aulan infopisteestä, neuvonnasta tai yksiköstä.

Päivystyksessä potilaat käyttävät omaa suu-nenäsuojusta odotusaulassa, ellei käytölle ole terveydellistä estettä. Tarvittaessa suojuksen saa päivystyksestä. Hengitystieoireisille potilaille päivystyksessä annetaan kirurginen suu-nenäsuojus, ja oma suojus vaihdetaan puhtaaseen.

Vuodeosastohoidossa olevat potilaat käyttävät suu-nenäsuojusta vain silloin, kun he liikkuvat osaston ulkopuolella, jos käytölle ei ole terveydellistä estettä.

Synnyttäjät saavat yksikössä ohjeet maskin käytöstä tilanteen mukaan. Synnyttäjän tukihenkilön tulee käyttää suu-nenäsuojusta.

Suositus koskee ensisijaisesti yli 15-vuotiaita ja lasten kohdalla maskia voidaan käyttää silloin, kun se on mahdollista.

Tietoa COVID-19-epidemiasta ja kansallinen tehohoidon tilannekuvaraportti

Ajantasaisen tiedon varmistetuista koronatapauksista Suomessa löydät THL:n karttasovelluksesta.

STM:n pyynnöstä KYSin johtama kansallinen tehohoidon koordinoiva toimisto ylläpitää tehohoidon valtakunnallista tilannekuvaa. Tutustu viimeisimpään tilannekuvaraporttiin.

Aiemmat raportit

Tehohoidon raportti 28.10.2020 (pdf)
Viikkoraportti 10.6.2020 (pdf)
Viikkoraportti 3.6.2020 (pdf)
Viikkoraportti 27.5.2020 (pdf)
Viikkoraportti 20.5.2020 (pdf)
Viikkoraportti 13.5.2020 (pdf)
Viikkoraportti 6.5.2020 (pdf)
Viikkoraportti 28.4.2020 (pdf)

Lisätietoa muualla verkossa

Ohjeita ammattilaisille

KYSin uusimmat tiedotteet koronaviruksesta