Tietoa koronaviruksesta

Sivu on luotu 9.3.2020 / päivitetty  24.6.2020 klo 15.34

Kiinassa käynnistyi viime vuoden lopulla uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.

Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Jos kuitenkin epäilet saaneesi tartunnan, ota terveyspalveluihin aina ensin yhteyttä puhelimitse.

Tietoa COVID-19-epidemiasta ja kansallinen tehohoidon tilannekuvaraportti

Ajantasaisen tiedon varmistetuista koronatapauksista Suomessa löydät THL:n karttasovelluksesta.

STM:n pyynnöstä KYSin johtama kansallinen tehohoidon koordinoiva toimisto ylläpitää tehohoidon valtakunnallista tilannekuvaa. Ajantasaisen tilannekuvaraportin löydät tästä linkistä.

STM:n luvalla viikkoraportin julkaiseminen on päättynyt toistaiseksi 11.6. alkaen. THL-julkaisee omana toimintanaan COVID-tehohoitopotilaiden määriä.

Aiemmat raportit

Viikkoraportti 3.6.2020 (pdf)
Viikkoraportti 27.5.2020 (pdf)
Viikkoraportti 20.5.2020 (pdf)
Viikkoraportti 13.5.2020 (pdf)
Viikkoraportti 6.5.2020 (pdf)
Viikkoraportti 28.4.2020 (pdf)

Kuinka toimia, kun epäilet koronavirustartuntaa?

Noudata viranomaisten ohjeita hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja fyysisistä etäisyyksistä.

Jos sinulla on koronavirukseen sopivia oireita, hakeudu testiin. Ota ensin puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle tai yksityiseen terveydenhuoltoon. Voit lisäksi tehdä oireiden arvioinnin Omaolo-palvelussa.

Uuden koronaviruksen tyypillisiä oireita voivat olla

 • kuume
 • yskä
 • hengenahdistus
 • lihaskivut
 • väsymys
 • nuha
 • pahoinvointi
 • ripuli.
  Uuden koronaviruksen tyypilliset oireet

Kuinka toimia, kun sinulla on koronavirustauti?

Jos sinulla todetaan koronavirusinfektio, selvitetään aluksi, mistä olet saanut tartunnan ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Tätä jäljitystyötä tehdään epidemian rajaamiseksi.

Mikäli oireesi ovat lieviä etkä kuulu riskiryhmiin, voit sairastaa taudin kotona. Jos sinulle tulee hengenahdistusta tai yleistilasi heikkenee, ota heti yhteyttä terveydenhuoltoon. Yleistilan heikkeneminen tarkoittaa, että et esimerkiksi pysty huolehtimaan riittävästä nesteytyksestä tai heikotuksen vuoksi sinun on vaikea nousta vuoteesta.

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät THL:n verkkosivuilla

Jos sinulla on varmistettu koronavirustauti, pysyttele kotona vähintään seitsemän vuorokauden ajan. Jos sinulla on oireita vielä seitsemäntenä päivänä tai sen jälkeen, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään vuorokauden. 

Vältä läheistä kontaktia muihin:

 • Älä käytä taloyhtiön yhteisiä tiloja, kun olet sairas.
 • Pyri välttämään läheistä kontaktia myös perheenjäseniin. Nuku eri huoneessa kuin muut perheenjäsenet, jos se on mahdollista.
 • Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.
 • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Tarkkaile vointiasi ja soita tarvittaessa terveysasemalle tai Päivystysapuun numeroon 116 117, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Tee ensin oirearvio www.omaolo.fi -palvelussa.
 • Jos joudut lähtemään lääkäriin, peitä suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla.

Miten suojautua koronavirukselta?

Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Hyvä käsihygienia on ratkaisevassa roolissa tartuntojen ehkäisemisessä. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.

Muista myös suojata suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita tämän jälkeen käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Lisää ohjeita THL:n verkkosivuilla: Käsienpesu ja yskiminen

Vierailijoille

Vierailuja koskevat rajoituksemme on purettu suurimmalta osin.

Vierailulle ei kuitenkaan voi tulla, jos henkilöllä on vähäisiäkään tartuntataudin oireita, kuten yskää, kurkkukipua, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipuja ja/tai päänsärkyä tai jos tietää altistuneensa koronavirukselle (COVID-19). Oireilevia henkilöitä pyydämme olemaan yhteydessä hoitavaan yksikköön ajan siirtämiseksi.

Vierailujen edellytyksenä on lisäksi se, ettei vierailija ole palannut ulkomailta 14 vuorokauden sisällä. Poikkeuksena Viro, Latvia, Liettua, Norja, Tanska ja Islanti.

Toivomme, että potilaat ja vierailijat välttävät turhaa liikkumista sairaalan tiloissa. Kannustamme hyvään käsihygieniaan myös jatkossa, jotta virusten ja muiden taudinaiheuttajien leviämiseltä vältyttäisiin. Henkilökunta antaa tähän liittyen tarkempia ohjeita.

Mistä saa tietoa koronaviruksesta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa tilannetta ja päivittää verkkosivuilleen tiedot koronaviruksen esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi.

Lue lisää THL:n sivuilta:

Valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 535 535 tarjoaa yleistä tietoa uudesta koronaviruksesta. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Lisätietoa muualla verkossa

Ohjeita ammattilaisille

KYSin uusimmat tiedotteet koronaviruksesta