Tietoa koronaviruksesta

Sivu on luotu 9.3.2020 / päivitetty  17.1.2022

Covid-19-koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion oireita sekä osalle pahoinvointia ja ripulia. Osa tartunnan saaneista voi saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa lieviä oireita.

THL:n tilannekatsaus koronaviruksesta

Kansallisen tehohoidon koordinoivan toimiston raportit koronapotilaiden tehohoidosta löytyvät tämän sivun alaosasta.

Tietoa koronavirusrokotuksista

Asukkaiden kotikunnat vastaavat koronarokotusten antamisesta. Vastauksia rokoteaiheisiin kysymyksiin löytyy THL:n verkkosivulta Rokotteet ja koronavirus. THL on päivittänyt rokottamiseen liittyvää ohjeistustaan joulukuun lopulla. Uusien ohjeiden mukaisesti koronaoireisen ei ole aina tarpeen hakeutua terveydenhuoltoon koronatestiä varten vaan THL ohjeistaa lieväoireisia tekemään kotitestin. Sen sijaan riskiryhmiin kuuluvien ja raskaana olevien sekä niiden, joilla on puutteellinen rokotesuoja, tulisi hakeutua terveydenhuollon testipisteeseen.

KYSin Puijon sairaalan edessä olleen koronatestauksen kontti siirtyy maanantaista 17.1.2022 alkaen käyttämään sähköistä ajanvarausta.

Alueellinen koordinaatioryhmä: Alueellinen koronavirusepidemiatilanne ja suositukset

Koronaepidemiatilanne jatkuu sekä valtakunnallisesti että Pohjois-Savon alueella voimakkaana. Viimeisen viikon aikana valtaosa tartunnoista on todettu alle 55-vuotiailla. Vanhemmissa ikäryhmissä on todettu vain yksittäisiä tapauksia. Suurista tartuntamääristä huolimatta alueemme sairaanhoito ei ole ruuhkautunut.

Voimassa olevat alueelliset suositukset 10.1.2022 alkaen

Koordinaatioryhmä totesi alueemme olevan tilanteessa, jossa tartunnat leviävät väestössä yleisesti, eikä yksittäisen ihmisen kontaktien jäljittämisellä enää saavuteta vastaavaa hyötyä kuin aiemmin, jolloin tartuntaketjut olivat yksittäisiä ja niiden jäljittäminen oli mahdollista.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueen kuntien tartuntataudeista vastaavat lääkärit ja terveysjohtajat ovat yksimielisesti sopineet, että koronaepidemian rajoitustoimia muutetaan epidemiatilannetta vastaaviksi, ja voimavarat kohdennetaan toimenpiteisiin, joilla saadaan nykytilanteessa suurin hyöty. Tämä tarkoittaa karanteenipäätöksistä luopumista ja resurssin kohdentamista rokotuksiin sekä vakavammin sairastuneiden ja riskiryhmiin kuuluvien hoitoon.

Koululaisten maskisuositus laajenee koskemaan kaikkia ensimmäisestä luokka-asteesta alkaen

Koordinaatioryhmän mukaan karanteenipäätöksillä ei enää pystytä rajaamaan epidemiaa, joten on lapsen edun mukaista, että oireeton lapsi saa osallistua opetukseen. Koordinaatioryhmä linjasi, että Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella kouluissa suositellaan käyttämään maskia mahdollisuuksien mukaan jo ensimmäisestä luokka-asteesta alkaen. Ohjeistuksessa on painotettu lapsen edun mukaisia toimenpiteitä.

Myös oleskelusta koronavirukseen sairastuneen kanssa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa varhaiskasvatuksessa, koulussa tai oppilaitoksessa on tehty päivitetty suositus, jonka mukaan sairastuneen kanssa samassa tilassa oleskelleille tiedotetaan mahdollisesta altistumisesta ja annetaan ohjeet seurata oireita. Jos oireita myöhemmin ilmenee, tulee suosituksen mukaan jäädä pois varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta ja vapaaehtoisesti välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.

Pohjois-Savon alueella yleisesti on käytössä valtakunnallinen maskisuositus.

 • THL suosittelee, että maskia käytetään edelleen etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.  
 • THL suosittelee, että erityisesti ne, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa tai sairastaneet koronainfektiota 6 kuukauden sisällä, huomioivat maskisuosituksen.
 • Julkinen liikenne: THL suosittelee toistaiseksi kasvomaskin käyttämistä julkisessa liikenteessä koko maassa. Maskin käyttö on erityisen suositeltavaa ruuhka-aikoina ja kun liikennevälineen matkustamossa on paljon ihmisiä.
 • Maskin käyttöä ei suositella ulkotiloissa, ellei tiloissa synny pitkäkestoisia ruuhkia, joissa liikkuminen vaikeutuu.
 • Maskin käytöstä ei ole tarvetta antaa suosituksia vähäisen riskin tiloissa tai tilanteissa, joita ovat esimerkiksi:
  • Päivittäistavara- ja erikoisliikkeet
  • Torit ja markkinat (sekä sisä-, että ulkotilat)
  • Elokuvateatterit
  • Kirjastot ja museot, taidenäyttelyt
  • Opiskelu ja kasvatus
  • Yksilöurheilu tai liikunta, sisätilat
  • Henkilöstö- ja ruokaravintolat
  • Toimistotyyppiset työpaikat

 

Tässä epidemiatilanteessa rokottautuminen on paras keino hillitä epidemian leviämistä ja suojautua vakavalta tautimuodolta.

Ravintolarajoituksista päättää valtioneuvosto erillisellä asetuksella ks. ravitsemisliikkeiden rajoitukset

Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa huomioitava Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päivitetty ohjeistus yleisötilaisuuksien järjestämisestä

Kuntakohtaiset suositukset

Voimassa olevat kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset löytyvät kunkin kunnan verkkosivuilta.

Mistä saa tietoa koronaviruksesta?

Seuraa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja oman alueesi terveydenhuollon toimipisteiden verkkosivuja. Aluehallintoviraston verkkosivuilta löydät AVIn päätökset. Voimassa olevat kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset löytyvät kunkin kunnan verkkosivuilta.

Lue lisää THL:n sivuilta:

Valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 535 535 tarjoaa yleistä tietoa uudesta koronaviruksesta. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Kuinka toimia, kun epäilet koronavirustartuntaa?

Noudata viranomaisten ohjeita hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja fyysisistä etäisyyksistä.

Jos sinulla on koronavirukseen sopivia oireita, hakeudu testiin. Käytä suu-nenäsuojusta testiin mennessäsi ja vältä julkisen liikenteen käyttöä.

Kun omalla terveysasemalla ei ole koronatestausta, voit varata ajan testiin numerosta 044 711 3013. Saat ohjeellisen testausajan ja ohjeet testiin saapumiseen. Testi otetaan KYSin testauspisteessä arkisin kello 13–20 ja viikonloppuisin kello 10–18. Huomioithan kuitenkin, että piste palvelee kaikkia Pohjois-Savon alueella olevia vain silloin, kun omalla terveysasemalla ei ole koronatestausta.

Ulkomaille matkustavia, oireettomia henkilöitä ei testata terveysasemilla, eikä KYSin näytteenottopisteessä, ainoastaan yksityissektorilla.

Vierailijoille

Pyydämme vierailijoita välttämään turhaa liikkumista sairaalan tiloissa. Vierailijoiden tulee käyttää suu-nenäsuojusta. Toivomme, että vierailijoilla on käytössä oma suu-nenäsuojus. Ellei ole, se annetaan aulan infopisteestä, neuvonnasta tai yksiköstä.

Vierailulle sairaalaan ei voi tulla, jos henkilöllä on vähäisiäkään hengitystieinfektion tai vatsataudin oireita, kuten yskää, kurkkukipua, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipuja, päänsärkyä, pahoinvointia, ripulia tai oksentelua, tai jos tietää altistuneensa koronavirukselle.

Karanteenissa oleva henkilö voi tulla vierailulle ainoastaan pakottavasta syystä ja asiasta on sovittava etukäteen. Suu-nenäsuojusta tulee käyttää matkan aikana ja koko sairaalassa oleskelun ajan.

Potilaille

Pyrimme järjestämään palvelut mahdollisimman normaalisti, ja samalla varmistamaan kaikkien turvallisuuden.

Toivomme, etteivät potilaat oma-aloitteisesti peru varattuja vastaanottoaikoja tai hoitoon liittyviä käyntejä. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön ja sovi käynnistäsi etukäteen, jos olet karanteenissa.

Sairaalassa on maskisuositus

Vastaanottokäynnille, toimenpiteeseen tai tutkimukseen tulevat potilaat käyttävät omaa suu-nenäsuojusta sairaalan tiloissa. Tarvittaessa suojuksen saa aulan infopisteestä, neuvonnasta tai yksiköstä.

Päivystyksessä potilaat käyttävät omaa suu-nenäsuojusta odotusaulassa, ellei käytölle ole terveydellistä estettä. Tarvittaessa suojuksen saa päivystyksestä. Hengitystieoireisille potilaille päivystyksessä annetaan kirurginen suu-nenäsuojus, ja oma suojus vaihdetaan puhtaaseen.

Vuodeosastohoidossa olevat potilaat käyttävät suu-nenäsuojusta vain silloin, kun he liikkuvat osaston ulkopuolella, jos käytölle ei ole terveydellistä estettä.

Synnyttäjät saavat yksikössä ohjeet maskin käytöstä tilanteen mukaan. Synnyttäjän tukihenkilön tulee käyttää suu-nenäsuojusta.

Suositus koskee ensisijaisesti yli 12-vuotiaita ja lasten kohdalla maskia voidaan käyttää silloin, kun se on mahdollista.

Tietoa COVID-19-epidemiasta ja kansallinen tehohoidon tilannekuvaraportti

Ajantasaisen tiedon varmistetuista koronatapauksista Suomessa löydät THL:n karttasovelluksesta.

STM:n pyynnöstä KYSin johtama kansallinen tehohoidon koordinoiva toimisto ylläpitää tehohoidon valtakunnallista tilannekuvaa. Tutustu viimeisimpään tilannekuvaraporttiin.

Aiemmat raportit

Tehohoidon raportti 15.9.2021 (pdf)
Tehohoidon raportti 2.6.2021 (pdf)
Tehohoidon raportti 28.4.2021 (pdf)
Tehohoidon raportti 31.3.2021 (pdf)
Tehohoidon raportti 3.3.2021 (pdf)
Tehohoidon raportti 20.1.2021 (pdf)
Tehohoidon raportti 2.12.2020 (pdf)
Tehohoidon raportti 28.10.2020 (pdf)
Viikkoraportti 10.6.2020 (pdf)
Viikkoraportti 3.6.2020 (pdf)
Viikkoraportti 27.5.2020 (pdf)
Viikkoraportti 20.5.2020 (pdf)
Viikkoraportti 13.5.2020 (pdf)
Viikkoraportti 6.5.2020 (pdf)
Viikkoraportti 28.4.2020 (pdf)

Lisätietoa muualla verkossa

Ohjeita ammattilaisille

KYSin tiedotteet koronaviruksesta