Hiuspinnistä jäi arpi vatsaan

Olen onnellinen siitä, että olen saanut syntyä Kuopiossa, KYSin synnytysosastolla. Itse nyt kahden lapsen äitinä uskon, että myös äitini oli tuolloin kovin onnellinen, "iltatähden" syntymän jälkeen.

Lapsuudessani en käynyt useasti sairaalassa. Puolitoistavuotiaana kävi kuitenkin pieni "haaveri", josta äitini on kirjoittanut Kun olin pieni -kirjaan.

Nielaisin nimittäin eräänä lauantaiaamuna kuusi senttiä pitkän hiuspinnin. Lääkärin analyysin mukaan sen piti poistua elimistöstä luonnollista tietä. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan hiuspinni koteloitui mahalaukkuun ja jouduin leikattavaksi Kuopioon. Kaikki operaatiossa meni hyvin, ja aika pian pääsin kotiin toipumaan. Muistoksi tapahtuneesta vatsaani jäi noin kymmenen senttiä pitkä arpi.

Veljilleni KYS on sen sijaan tutumpi paikka. Vanhin veljeni työskentelee Julkulan sairaalassa nuorisopsykiatrian akuuttiosastolla mielisairaanhoitajana. Toiseksi vanhin veljeni on puolestaan ollut monia kertoja hoidettavana KYSin Sydänkeskuksessa. 20 vuotta sitten hän halvaantui ja käynti KYSissä oli kovin pysäyttävä. Veljeni ei puhunut eikä liikkunut viikkoon. Ennen halvaantumista hän oli kuitenkin ollut erittäin liikkuvainen ja hyväkuntoinen, ei juuri pysynyt paikoillaan, kun veri veti baanalle.

Kokemuksia KYSin ammattimaisesta hoitotyöskentelystä olen saanut myös isäpuoleni kautta. Hän kävi KYSissä dialyysihoidoissa useamman vuoden ajan ennen siirtomunuaisen löytymistä. Kontrollikäynnit ja ammattimainen huolenpito pitävät toki häntä "otteessaan" tänäkin päivänä.

Esiinnyin itse viime syksynä muun muassa KYSin naistentautien osastolla ja synnytysosastolla ja sain tuosta käynnistä valtavasti voimaa. Vaikutti siltä, että ilo oli molemminpuolista. Kohtaamiset olivat ihania ja niiden myötä sain kauniita muistoja omaan elämänkirjaani.

Toivottavasti saan tuoda uudelleenkin musiikin voimavirtaa ja tangorakkautta ihmisille, joille muistot, hetkessä eläminen ja musiikki antavat voimaa sairaalassa olemiseen ja jaksamiseen.

Sairaalat ja potilaat tarvitsevat musiikkia, se on monipuolinen henkinen hoitomuoto.

Heidi Pakarinen
Tangokuningatar 2013

Kuva: Mika Pohjonen