Käsityöläisiä kaikki

Minulle KYS edustaa turvallista tunnetta: apu on lähellä sairauden sattuessa. Viimeksi muutama viikko sitten, kun poikani mursi nilkkansa urheillessaan, apu saatiin yöllä KYSin päivystyspoliklinikalla.

Ennen aamua pääsimme kotiin jalka paketoituna. Nuorella lääkärillä oli kuulemma ensimmäinen työpäivä. Sille pitää nostaa hattua! Yön aikana sai konkreettisen kuvan tilanteista, joihin sairaalassa pitää pystyä vastaamaan.

Olen onnekas, että näinä 25 vuotena Kuopiossa olen tarvinnut apua vain pari kertaa. Kädessäni oli rasitusvamma, joka hoidettiin joululoman aikaan niin, ettei se juuri haitannut työtäni.

Ennen Kuopioon muuttoa onnettomuuksia sen sijaan sattui. Esikoisemme syntyi 1987 Turussa. Päivää ennen syntymää jalkani murtui kolmesta kohtaa ja synnytin jalka pitkässä kipsissä. Jalka operoitiin kahteen otteeseen, ja isä osallistui heti lapsen elämään kuljettaessaan häntä kirurgisen ja lastenosaston väliä.

Samana vuonna mieheni joutui liikenneonnettomuuteen ja isäni kuoli sydänkohtaukseen. Nuorelle perheelle se oli koetusten vuosi, josta kuitenkin selvisimme.

Viime vuonna mieheni selkä leikattiin KYSissä onnistuneesti. Se on ollut perheellemme suuri asia.

Ystäviimme kuuluu KYSin lääkäreitä perheineen. Arvostamme heidän kansainvälisiä yhteyksiään ja ammattitaitoaan. Monen lapset jatkavat lääkäreinä tällä alueella, joten tulevaisuuskin tuntuu turvatulta. Keskusteluissa olemme todenneet olevamme kaikki käsityöläisiä, materiaalit tosin ovat erilaisia.

Olen suunnitellut parin vuoden ajan KYSin henkilöstön vuosipäivä- ja eläkkeellejäämislahjoja. Useamman kerran minua on kiitetty KYSiltä saadusta korusta tai taidelasiesineestä, jonka olen suunnitellut. On tuntunut mukavalta jakaa ilo lahjasta KYSin kanssa. Sairaala on tukenut näin myös paikallista designosaamista.

Ritva-Liisa Pohjalainen
taiteilija

Kuva: Pentti Vänskä