Kaupan kassalta KYSin leikkauspöydälle

Heinäkuinen torstai valkeni Leppävirralla Konnuslahden kyläkaupalla kiireisissä merkeissä. Kauppias Pentti Kaulamo valmistautui kiikuttamaan etukäteen tilattuja tavaroita asiakkaille, mutta olo oli kehno. Koko viikon miestä vaivannut rintakipu alkoi kipuilla käteen asti ja ajatus alkoi taipua lääkärin pakeilla käymiseen. Terveyskeskuksessa ei turhia aikailtu ja sydänfilmi paljasti tilanteen todellisen laidan.

– Kyllä se kaikki tapahtui tosi äkkiä. Siinä sydänfilmissä tuhahti ympärille iso porukka ja alkoi hirmuinen toiminta. Joku soitti KYSiin toimenpidehuonetta valmiiksi ja minä että ei kai ne minua varten soittele.

Elämä muuttui

Sydänfilmissä todettu infarkti vaati välitöntä hoitoa. Kaulamo siirrettiin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan ja suoraan toimenpidehuoneeseen. Kolme tuntia Leppävirran terveyskeskukseen saapumisen jälkeen Kaulamolle suoritettu pallolaajennusoperaatio oli onnellisesti ohi.

Reilut puoli vuotta myöhemmin kyläkaupan konttorissa istuu hyvävointinen mies. Kaulamo toteaa elämänsä muuttuneen.

- Isoin asia on, että olen saanut sen tupakoinnin jätettyä taka-alalle. Nykyään tulee syötyäkin järkevämmin ja on jotkut ruokailuajat olemassa ja tulee katsottua mitä syö. Että muutakin kuin suklaata ja jäätelöä.

Onni mukana

Kunnosta huolehtimiselle on todellinen tarve, sillä infarktista selvittyään Kaulamo sai kuulla sairastavansa keuhkosyöpää.

– Keuhkosyöpä löytyi kuin vahingoissa siinä heti infarktin jälkeen. Lääkäri ilmoitti, että vasemman keuhkon yläosassa on viiden sentin kokoinen keuhkosyöpä. Siitä alkoi sitten uusi operaatioiden sarja.

Keuhkosyöpä ei onneksi ollut kaikkein ärhäkintä sorttia ja se onnistuttiin poistamaan leikkauksella. Leikkausta seurasivat sinnikkäät sytostaattihoidot.

– Kyllä minulla on ollut hirvittävän hyvä onni mukana. En tiedä miten voisin kiittää suomalaista terveydenhoitoa, jota joskus moititaan. En tiedä onko maailmassa mitään tämänkaltaista.  Nyt kun on joutunut itse näkemään ja kokemaan, niin tästä meidän on pidettävä kynsin ja hampain kiinni. Ne ihmiset ja se ammattitaito ja laitteistus varmasti maksaa paljon, mutta hyvinvointiyhteiskunta on just näiden kautta hyvinvointiyhteiskunta.