Silti onnellinen

Parantumaton syöpä ei ole estänyt Suvi Koutolaa elämästä hyvää arkea. Sen sijaan se on antanut opetuksen elämänkatsomuksesta, läheisten merkityksestä ja asioiden laittamisesta tärkeysjärjestykseen.

Ensin tuli keuhkokuume, niin voimakas, että Suvi Koutola joutui osastohoitoon Kuopion yliopistolliseen sairaalaan loppuvuodesta 2010. Toinen keuhkokuume iski kesällä 2011. Kuume ei ollutkaan syy, vaan seuraus. Tieto jysähti voimalla tajuntaan.

- Pitkälle edennyt keuhkosyöpä. Sitä oli vaikea ymmärtää. En tupakoi, yleiskunto on hyvä, elän terveellisesti. Tiedossa ei ole mitään syytä sairauteen, Koutola kertoo.

Nopeasti tehtiin, mitä tehtävissä oli. Sytostaattihoidot eivät yksin auttaneet. Syksyllä 2011 Koutolalta poistettiin oikea keuhko.

- Kaikki tarvittava saatiin pois, ja palasin seuraavana keväänä töihin. Sitten vasemmassa keuhkossa havaittiin etäpesäkkeitä. Tauti jatkoi etenemistään.

Siitä asti syöpää on hoidettu monin eri keinoin. Joskus voimakkaat sivuvaikutukset ovat estäneet lääkkeiden käytön, välillä on kokeiltu lääkkeettömiä jaksoja.

Sädehoito oli poissuljettu vaihtoehto, sillä Koutolalla ei ollut enää riittävää keuhkokapasiteettia. CyberKnife-hoitolaite mahdollisti kuitenkin vuosi sitten tarkkuussädehoidon, joka ei vie mukanaan tervettä kudosta niin paljon kuin tavallinen sädehoito.

- Sain tarkkuussädehoidosta ison hyödyn, kasvaimet kutistuivat. Puolen vuoden päästä havaittiin kuitenkin, että pesäkkeet ovat taas kasvaneet kesän 2013 kokoon.

Matkan varrella Koutola on saanut todeta moneen kertaan syövän sitkeyden.

- Kesällä kokeilin uutta suun kautta otettavaa kapselilääkettä, jota keho on kestänyt aiempia sytostaattihoitoja paremmin. Syksyllä saimme hyviä tuloksia. Sairaus on kuitenkin krooninen, sellainen kaveri, joka ei jätä.

Hoitojen keskellä Koutola kertoo eläneensä normaalia arkea. Tarvetta sairauslomiin, pois tutuista kuvioista ei ole juurikaan ollut. Keuhkon poisto kysyi kuitenkin asennemuutosta. Fyysisesti Koutola väsyy helpommin. Pitää muistaa levätä ja nukkua enemmän.

- Vaikka palauduin hoidosta hyvin, on vain hyväksyttävä, että koneistoni on heikompitehoinen kuin aikaisemmin. Sen tiedostaminen on tuonut myös tervettä itsekkyyttä. On pakko pitää huolta itsestä ja myöntää, että ei ole kone.

Koutola käy KYS Syöpäkeskuksen kontrolleissa kolmen kuukauden välein.

- Tapaan siellä vakituisesti kolmea - neljää lääkäriä. Henkilökunta on erittäin ystävällistä ja ottautuvaista, tunnen olevani hyvissä käsissä ja tervetullut. Se tekee osaltaan kaiken helpommaksi.

Koutola ei enää suunnittele eläkepäiviä. Sen sijaan hän toteuttaa päättäväisesti ne asiat, jotka todella haluaa tehdä. Nyt mieli on levollinen ja onnellinen.

- Kaikilla meillä on suuria murheita. Ihmisellä itsellään on vastuu omasta elämästään, miten sen näkee, kuinka löytää asioita, joista ammentaa kiitollisuuden ja elämänilon, Koutola sanoo.

- Se suurin opetus tässä on ollut, että olen ymmärtänyt olevani tosi onnellinen ihminen. En pilaa elämääni suremalla asioita, joihin en voi vaikuttaa.

Syövän hoito KYSissä

  • KYSissä keuhkosyöpää hoidetaan kansainvälisten suositusten mukaisesti leikkaus-, säde- ja lääkehoidoilla
  • Eri alojen erikoislääkärit yhdistävät voimansa potilaiden hoitojen suunnittelussa
  • KYSissä keuhkosyövän leikkaustulokset ovat hyvää kansallista ja eurooppalaista tasoa
  • Syöpäkeskuksen vahvuuksiin kuuluu nopea hoitoonpääsy: käytännössä jonoja ei ole
  • Sädehoidossa käy vuosittain noin tuhat potilasta
  • Käytössä on myös Pohjoismaiden ainoa robottisädehoitolaite CyberKnife
  • Katso Suvi Koutolan tarina YouTubessa
  • Tutustu KYS Syöpäkeskukseen