Naistentaudit Gynekologiset syövät Brakyhoito

Brakyhoito

Koska pelkkä ulkoinen kemosädehoito ei riitä pitämään kohdunkaulan kasvainta kurissa, on maailmalla kehitetty välineitä, joilla pystyy antamaan paikallisesti kasvaimeen huomattavasti isompia säteilyannoksia. Helpoin tapa on asettaa säteilylähde kohdunkaulaa vasten ja kohdun sisälle, mutta tälläkään tavalla ei ylletä usein riittäviin säteilyannoksiin kohdunkaulan vieruskudoksiin. Enemmän kohdunkaulan brakyhoidoista voi lukea seuraavista artikkeleista: Paikallisesti edenneen kohdunkaulasyövän hoito ja "Mitä jos minun elämä onkin tässä?".

Kohdunkaulan kudoksensisäisessä hoidossa eli brakyhoidossa laitamme kohdunkaulan ympärille onttoja muovineuloja, joita pitkin säteilylähde liikkuu. Näin pystymme antamaan säteilyä suoraan syöpäkasvaimen sisälle.

Olemme panostaneet brakyhoitoon useamman vuoden ajan. Dosentti Maarit Anttila innostui menetelmästä yli kymmenen vuotta sitten. Yhdessä sairaalafyysikko Jan-Erik Palmgrenin kanssa he hakivat oppia Itävallasta Wienin koulukunnasta, hankkivat välineet, pystyttivät systeemin ja kouluttivat osaavan tiimin.​​​​​​​

Hoidon onnistumiseen tarvitaan lääkärin ja fyysikon lisäksi perehtyneitä sädehoidon hoitajia, röntgenlääkäreitä ja anestesiapuolen henkilökuntaa. Vuosien varrella systeemi on hioutunut ja kokemusta on kertynyt. Nykyään sairaalamme kohdunkaulan sädehoidon tiimi palveleekin itäsuomalaisten lisäksi kohdunkaulansyöpäpotilaita ympäri maan.

Lähete kohdunkaulan syövän lähisädehoitoon tulee potilaan omasta yliopistosairaalasta. Ulkoinen kemosädehoito hoidetaan ensiksi omassa yliopisto- tai keskussairaalassa. Järjestämme hoidon KYSissä heti tuon hoidon jatkeeksi.

Lähisädehoito annetaan kahtena peräkkäisenä viikkona, kaksi hoitokertaa kummallakin viikolla. Hoitojen aikana olet naistenosastolla 2304, joka sijaitsee pääsairaalan 6. kerroksessa. Kahden hoitojakson välillä pääsee käymään kotona tai välipäivät voi olla myös Kuopiossa potilashotellissa.

Lähemmin hoidon toteutuksesta pystyt lukemaan sairaanhoitajaopiskelijoiden tekemästä potilasoppaasta. Lähisädehoidon jälkeen lähetämme yhteenvedon hoidosta lähetteen antaneeseen sairaalaan. Siellä tehdään jatkossa seurannat ja myös sytostaattihoidot, jos niille on tarvetta.

Naistentaudit Gynekologiset syövät Brakyhoito Lue lisää

Hoidot ja tutkimukset tietoa KYSistä