Hoitopalvelut lapset ja nuoret banneri

Lapsi katsoo kameraan

Lastentautien palvelut

Lastentautien palvelut

Lastentautien palveluissa hoidetaan alle 16-vuotiaita, joiden oireiden tai sairauden tutkimukset tai hoito edellyttävät erikoissairaanhoitoa.

Sairaalassaoloaika on lapselle ja nuorelle mieleenpainuva ja merkittävä tapahtuma elämässä. Hoitoajan pituudesta riippumatta viihtymisellä ja ajankululla on sairaudenkin aikana suuri merkitys toipumiselle ja sille, millainen muistikuva sairaalassaolosta ja siellä annetusta hoidosta lapselle ja heidän perheilleen jää.

Lastentautien palvelut tarjoavat potilailleen laadukasta hoitoa, joka ottaa huomioon lapsipotilaiden ja perheiden erityistarpeet.

Lastentautien poliklinikka

Lastentautien poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan laaja-alaisesti erilaisia lasten ja nuorten sairauksia. Poliklinikalle tullaan lääkärin lähetteellä, ja käyntien yhteyteen tarvittavat tutkimukset varataan pääsääntöisesti jo lähetteen perusteella. Lastentautien erikoislääkärit ja erikoistuvat lääkärit vastaavat lasten tutkimuksista ja hoidosta yhdessä hoitohenkilökunnan ja moniammatillisen työryhmän kanssa.

Poliklinikalla on päiväsairaalatoimintaa, johon kuuluu esimerkiksi lääkeinfuusiohoitoja sekä ruoka- ja lääkeainealtistuksia. Poliklinikan toimintaan kuuluvat myös kuntoutusohjaus, sopeutumisvalmennus ja teemapäivät.

Lasten ja nuorten osasto

KYSin lasten ja nuorten osastolla hoidetaan äkillisesti sairastuneita lapsia, ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevia lastenneurologisia tutkimus- ja kuntoutuspotilaita sekä leikkaus- ja tutkimuspotilaita. Osa potilaista tulee kutsuttuina toimenpiteeseen ja osa päivystyksen kautta.

Hoitoon kuuluvat erilaiset tutkimukset ja toimenpiteet, jotka tehdään mahdollisimman kivuttomasti ja turvallisesti. Lääkehoidot, valvonta sekä potilaiden ja vanhempien ohjaaminen ovat osa hoitoa.

Lapsen ikä, psyykkiset, fyysiset ja sosiaaliset tarpeet sekä perheen elämäntilanne ohjaavat hoidon suunnittelua ja toteutusta. Vanhemmat voivat olla lapsensa mukana osastolla, jossa on myös askartelu- ja leikkitila.

Osastolla hoidetaan muun muassa

* erilaiset infektiosairaudet

* hengitysvaikeudet

* nestetasapainohäiriöt

* diabetes sekä sydän-, maksa- ja munuaissairaudet

* kouristukset ja myrkytykset

* sairaalahoitoa tarvitsevat syömishäiriöpotilaat

Operatiiviseen hoitoon kuuluvat

* lastenkirurgia

* neurokirurgia

* korva-, nenä- ja kurkkutaudit

* silmätaudit

* plastiikkakirurgia

Toimi näin

Tarvitset lääkärin lähetteen voidaksesi tulla kiireettömään erikoissairaanhoitoon sekä laboratorio-, kuvantamis- tai muuhun tutkimukseen. Voit valita hoitopaikkasi yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

Kun sairastut, hakeudu omaan terveyskeskukseesi tai yksityislääkärille. Lääkäri kirjoittaa sinulle lähetteen sairaalaan tutkimuksiin tai hoitoon, jos sairauden hoito sitä edellyttää.

Äkillisissä sairaustapauksissa voit tulla päivystykseemme ilman lähetettä. Soita ympärivuorokautiseen neuvontanumeroon 116117 aina ennen kuin tulet päivystykseen.

Vastasyntyneiden teho-osasto

Voit olla yhteydessä osastoon puhelimitse.

Lastenneurologian yksikkö

Lastenneurologian yksikköön voit ottaa yhteyttä puhelimitse

 • Понедельник - Пятница 08:00 - 15:00

Lastenpsykiatrian tutkimus- ja hoito-osasto

Lastenpsykiatrian tutkimus- ja hoito-osastoon voit ottaa yhteyttä puhelimitse.

Osastonsihteeri
 • Понедельник - Пятница 08:00 - 16:00
Lääkärit
 • Понедельник - Пятница 08:00 - 16:00

Lastentautien poliklinikka

Voit olla yhteydessä poliklinikkaan puhelimitse.

 • Понедельник - Пятница 08:00 - 15:00

Lasten ja nuorten osasto

Voit olla yhteydessä osastoon puhelimitse.

Lasten veri- ja syöpätautien osasto

Voit olla yhteydessä osastoon puhelimitse.

Lastenpsykiatrian poliklinikka

Voit olla yhteydessä poliklinikkaan puhelimitse.

Ajanvarausten peruminen, tiedustelut, soittopyynnöt, muut toimistoasiat
 • Понедельник - Пятница 08:00 - 14:30

Lastenpsykiatrian akuuttiosasto

Voit olla yhteydessä osastoon puhelimitse.

Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrinen tutkimusyksikkö

Puhelinasiointi tutkimusyksikköön.

Konsultaatiopuhelin vain viranomaiskäyttöön
 • Понедельник 09:00 - 15:00
 • Вторник - Пятница 08:00 - 15:00
Osastonylilääkäri
 • Понедельник - Пятница 09:00 - 15:00
Toimistosihteeri
 • Понедельник - Пятница 09:00 - 15:00

Kuopion yliopistollinen sairaala

Kuopion yliopistollinen sairaala tarjoaa korkeatasoista hoitoa kaikilla lääketieteen erikoisaloilla, tekee kansainvälisesti arvostettua tutkimusta ja kouluttaa tulevaisuuden huippuosaajia.

Sairaalan tärkein tehtävä on antaa potilaille parasta mahdollista hoitoa. Ennen kaikkea KYS onkin sairaala, jonka potilaat ovat mielipidetiedustelujen mukaan erittäin tyytyväisiä saamaansa hoitoon.

Sairaalan potilaaksi pääset kiireettömissä tilanteissa lääkärin lähetteellä esimerkiksi terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, toisesta sairaalasta tai yksityislääkäriasemalta. Tutkimuksia ja hoitoja tehdään sekä poliklinikoilla että vuodeosastoilla. Kiireellisiä päivystystilanteita varten sairaala toimii ympäri vuorokauden.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri huolehtii alueensa 247 000 asukkaan erikoissairaanhoidosta ja lähes miljoonan itä- ja keskisuomalaisen erityistason erikoissairaanhoidosta Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Osoite

Puijonlaaksontie 2, 70210 KUOPIO

Muut yhteystiedot

Puhelin

* Lastentautien poliklinikka, Puijon sairaala, Pääsairaala, R, 1. kerros * Lasten ja nuorten osasto, Puijon sairaala, Pääsairaala, R, ovi A E, 2. kerros * Vastasyntyneiden teho-osasto, Puijon sairaala, Kaarisairaala, K, 2. kerros * Lasten veri- ja syöpätautien osasto, Puijon sairaala, Pääsairaala, D, 5. kerros * Lastenneurologian yksikkö, Puijon sairaala, Pääsairaala, A, 1. kerros

Lastenneurologian yksikkö
 • Понедельник - Пятница 08:00 - 15:00
Lastentautien poliklinikka
 • Понедельник - Пятница 08:00 - 15:00

Alavan sairaala

Alavan sairaala sijaitsee Kuopion keskustan läheisyydessä Niiralan kaupunginosassa. Kuopion yliopistollisen sairaalan toiminnoista Alavaan on keskitetty

* lastenpsykiatrian poliklinikka

* lastenpsykiatrian osastot

* lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikkö

* nuorisopsykiatrian poliklinikka, hoitotiimit

Osoite

Kaartokatu 9, 70620 KUOPIO

Muut yhteystiedot

Puhelin

* Lastenpsykiatrian poliklinikka, Alavan sairaala, Kaartokatu 9, rakennus B2 * Lastenpsykiatrian tutkimus- ja hoito-osasto, Alavan sairaala, Kaartokatu 9, rakennus A2, 3. ja 4. kerros * Lastenpsykiatrian akuuttiosasto, Alavan sairaala, Kaartokatu 9, rakennus A2, 2. kerros * Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrinen tutkimusyksikkö, Alavan sairaala, Kaartokatu 9, rakennus A2, 5. kerros

Lastentautien palvelut Haitari