Historia

Kuopion keskussairaala aloitti toimintansa tammikuussa 1959, kun vastuu väestön erikoissairaanhoidon palveluista siirtyi valtion ylläpitämältä Kuopion lääninsairaalalta kuntien omistamalle keskussairaalalle.

Toiminta alkoi upouudessa rakennuksessa, joka oli valmistuessaan Kuopion korkeimpia, sen aikainen pilvenpiirtäjä, jota tultiin ihmettelemään kaukaakin. Ei ollut Puijonlaakson kerrostalolähiötä, moottoritietä tai Kuopion Savilahden tiedelaaksoa.

Hoitopalvelut eivät vielä kattaneet kaikkia erikoisaloja, ja vaativat hoidot kuten aivo- ja sydänleikkaukset sekä syöpähoidot haettiin yhä Etelä-Suomesta. KUKSissa oli jonkin verran opetustoimintaa, ja myös tieteellistä tutkimusta tehtiin.

KUKSista KYKSiin

KUKSista tuli Kuopion yliopistollinen keskussairaala vuonna 1972, kun Kuopioon saatiin yliopisto ja lääketieteen opetus. Toiminta kasvoi ja tilat kävivät ahtaiksi. Helpotusta toivat viimein vuosina 1980-1989 rakennetut lisätilat. Sairaalan henkilöstömäärä kaksinkertaistui 4 000 työntekijään. Myös toiminta tehostui: keskimääräinen hoitoaika puolittui 12 päivästä 5,4 päivään.

KYSin kauteen

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri aloitti toimintansa vuonna 1990 ja sairaalan nimi muuttui Kuopion yliopistolliseksi sairaalaksi. KYSissä otettiin käyttöön yksityiseltä puolelta tuttu tulosjohtaminen. Taloudellinen vastuu ja valta nivottiin yhteen, ja sairaalan palvelut hinnoiteltiin todellisten kustannusten mukaan. KYS palkittiin kehittämistyöstä valtakunnallisella Suomalainen avainteko -palkinnolla.

KYS kehittyi Suomen eturivin sairaalaksi. 2000-luvun taitteessa valmistui useita uudisrakennuksia. Uutta rakennetaan yhä sekä konkreettisesti että toiminnallisesti.