« Takaisin

Kallavedestä kaukokylmää KYSille

Kallavedestä kaukokylmää KYSille

KYS ja Kuopion Energia Oy ovat allekirjoittaneet tällä viikolla sopimuksen sisäilmaa viilentävän kaukokylmän toimittamisesta KYSille.

  • Kyseessä on erittäin edistyksellinen ja ympäristöystävällinen sopimus Kuopion Energian kanssa. Seuraavan 30 vuoden ajan saamme Kallaveden syvänteistä johdettua kylmää järvivettä, joka jäähdyttää sisäilmaa erityisesti kesäisin, kertoo sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen.

Kaukojäähdytyksessä kiinteistöjen jäähdyttäminen tapahtuu keskitetyn järjestelmän avulla. Jäähdytysjärjestelmä tuottaa kylmää vettä, joka siirretään erillisen kaukojäähdytysverkon kautta kiinteistöjen käyttöön – vastaavalla tavalla kuin kaukolämmityksessä, jossa kiinteistöjä lämmitetään kaukolämpöveden avulla.

Sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen (vas.) ja Kuopion Energia Oy:n toimitusjohtaja Esa Lindholm sopimuksen allekirjoitustilaisuudessaSairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen (vas.) ja Kuopion Energia Oy:n toimitusjohtaja Esa Lindholm sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ensin kaukokylmää kontista

Jo maaliskuun alusta Kuopion Energia on tuottanut kokeiluluonteisesti kaukokylmää KYSille sairaalatontin pohjoispuolelle tuodun erillisen kaukokylmäkontin avulla.  Vielä kaukojäähdytyksessä ei käytetä järvivettä, koska kaukojäähdytysverkostoa on vasta alettu suunnitella ja sen putkiston on määrä olla valmis vuoden 2019 alussa.

Nyt kaukokontin avulla testataan, miten rakennuksen ulkopuolella tuotettua kylmää voidaan siirtää laajoille alueille sairaalassa. Tähän astihan kylmää on tuotettu sairaalan sisällä olevilla lukemattomilla kylmäkompressoreilla rakennuskohtaisesti.

  • Vielä emme tiedä kaukojäähdytyksen todellisia vaikutuksia tai tehokkuutta, koska tähän asti ilmat ovat olleet sen verran kylmät, että enimmäkseen on tarvittu sisäilman lämmitystä. Tuleva kesä näyttää vasta kaukokylmän todellisen tehon, kertoo vs. kiinteistöjohtaja Pekka Turunen.  

Turusen mukaan kyse on merkittävästä alueellisesta hankkeesta, koska Kuopion Energia aikoo laajentaa kaukokylmätarjontaansa  laajemmillekin alueille esimerkiksi Kuopiossa koko Savilahteen. KYSin kaukokylmä on Kuopion Energian ensimmäinen kaukokylmäjäähdytyshanke.