« Takaisin

KYSin Uusi sydän -hankkeelle investointilupa

KYSin Uusi sydän -hankkeelle investointilupa

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on myöntänyt poikkeusluvan KYSin pääsairaalan uudisrakennuksen eli niin sanotun Uusi Sydän –hankkeen investoinneille.

Kuvassa keskellä havainnekuva uudisrakennuksesta.Kuvassa keskellä havainnekuva uudisrakennuksesta.
Käytännössä ministeriön poikkeuslupapäätös mahdollistaa KYSin uudisrakennushankkeen aloittamisen ja sen myötä KYSin päätalon vanhimman osan peruskorjauksen. Uusi Sydän -hanke toteutetaan vuosina 2018-2025. Sen kustannusarvio on noin 164 miljoonaa euroa.

          - KYSin päätalo on täydellisen peruskorjauksen tarpeessa. Huonoimmassa kunnossa on 80-luvulla rakennettu osio, jonka sisäilmaongelmia ei ole saatu kuntoon lukemattomista remonteista huolimatta. Nyt saamme sen tilalle terveen uudisrakennuksen ja saamme vanhimman osan peruskorjattua, kertoo hankejohtaja Harri Hyppölä KYSiltä.

Uudisrakennuksen seitsemään kerrokseen tulee vuodeosastoja ja kahteen kerrokseen poliklinikka- ja kuvantamistiloja. 70 % potilashuoneista on yhden hengen huoneita. Uudisrakennus ja hankkeeseen liittyvän vanhan, vuonna 1958 rakennetun pääsairaalan peruskorjaus on laajuudeltaan noin 60 000 neliömetriä. Hankkeen lopuksi puretaan vuonna 1985 rakennettu ja nykyisin käytössä oleva vuodeosastotorni.

Purkutyöt käyntiin pian

Uudisrakennuksen kohdalta puretaan entinen teho-osaston rakennus, joka on ollut tyhjillään jo tämän vuoden keväästä alkaen. Purkutyöt alkavat marraskuussa ja päättyvät helmikuussa 2018. Uudisrakentaminen on tarkoitus aloittaa heti tämän jälkeen.

Hanke on käsitelty sairaanhoitopiirin hallituksessa ja valtuustossa ja hanke on lisäksi saanut puoltavan lausunnon Pohjois-Savon soten (PoSoTe) investointien arviointiryhmältä sekä PoSoTe:n ohjausryhmältä.

Palvelee laajaa väestöä

Päätöksessään sosiaali- ja terveysministeriö katsoo, että KYSin Uusi sydän -rakennushankkeessa on huomioitu koko sairaala-alueen kehittäminen, mikä tukee potilaslähtöistä toimintaa myös maakuntaa laajemmalla alueella.

Lisäksi ministeriö toteaa, että investointi on KYSille tarpeellinen, koska se vastaa laajasta päivystyksestä ja maakunnan ensihoitopalveluista. Ministeriön mukaan uudisrakennus antaa myös paremmat mahdollisuudet keskittää vaativa leikkaus- ja erikoissairaanhoito KYSiin.

Ministeriö pitää myös hyvänä sitä, että uuden sairaalan joustavat tilaratkaisut mahdollistavat uusien toimintamallien toteuttamisen. Erityisesti ministeriö painottaa sitä, että uudisrakennus mahdollistaa terveellisen ja turvallisen sairaalaympäristön potilaille ja henkilöstölle.

STM:ltä poikkeuslupa

Sote-investointeja rajoittava väliaikainen laki tuli voimaan 1.7.2016 ja se on voimassa 31.12.2019 saakka. Sen mukaan Suomen kaikille uusille sairaalainvestoinneille on saatava poikkeuslupa STM:ltä ennen niiden käynnistämistä. Lain tarkoituksena on turvata sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen eteneminen hallituksen tavoitteiden mukaisesti.