« Takaisin

Merkittävä EU-rahoitus nivelsairauksien tutkimukseen

Merkittävä EU-rahoitus nivelsairauksien tutkimukseen

Itä-Suomen yliopiston, Kuopion yliopistollisen sairaalaan ja 11 muun eurooppalaisen tutkimuspartnerin yhteishankkeen odotetaan parantavan merkittävästi leikkauksen aikaista diagnostiikkaa ja sitä kautta potilaan hyvinvointia kokonaisuudessaan.

Itä-Suomen yliopiston professorit, KYSin ylifyysikko Juha Töyräs ja ylilääkäri Heikki Kröger tutkimusryhmineen ovat saaneet yhteensä lähes 760 000 euron rahoituksen EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta. Töyrään osuus rahoituksesta on 585 856 euroa ja Krögerin 173 750 euroa.

Ylilääkäri Heikki Kröger (vas.) ja ylifyysikko Juha Töyräs esittelevät niveltähystimen prototyyppiä.

MIRACLE (Mid-infrared arthroscopy innovative imaging system for real-time clinical in depth examination and diagnosis of degenerative joint diseases) on Itä-Suomen yliopiston, Kuopion yliopistollisen sairaalaan ja 11 muun eurooppalaisen tutkimuspartnerin yhteinen hanke.

Sen tavoitteena on kehittää uudenlainen niveltähystyksessä käytettävä infrapunaspektroskopiaan perustuva kuituoptinen mittauslaite, joka mahdollistaa rustokudoksen laadun tarkan arvioinnin ja diagnosoinnin rappeuttavissa nivelsairauksissa, kuten nivelrikossa.

- Vielä nykyään niveltähystyksessä hoitopäätökset tehdään visuaalisesti, kudosta katsomalla ja instrumentein tunnustelemalla. Tämä on luonnollisesti hyvin subjektiivista ja vaikeasti toistettavaa, sanoo Kröger.

MIRACLE -hankkeen odotetaan parantavan merkittävästi leikkauksen aikaista diagnostiikkaa ja sitä kautta myös potilaan hyvinvointia kokonaisuudessaan.

- Tämä hanke vahvistaa entisestään Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan monivuotista yhteistyötä. Nyt saatu rahoitus mahdollistaa uuden menetelmän viemisen kohti kliinisiä sovelluksia, kertoo Töyräs.

Nivelrikko on suuri haaste terveydenhuoltojärjestelmille, sillä se vaikuttaa jo nyt yli 240 miljoonan ihmisen elämään maailmanlaajuisesti. Euroopassa 20-40 prosenttia ikääntyneistä sairastaa nivelrikkoa.

MIRACLE -hankkeessa on mukana 13 eurooppalaista partneria kuudesta eri maasta. Seuraava rahoituskausi alkaa ensi vuoden alussa, ja kokonaisuudessaan 3,5 vuotta kestävän projektin rahoitus on 6,2 miljoonaa euroa.