« Takaisin

Mikrokirurgiakeskus vahvistaa huippuosaamista

Mikrokirurgiakeskus vahvistaa huippuosaamista

Kuopion yliopistolliseen sairaalaan on perustettu Itä-Suomen mikrokirurgiakeskus, joka luo vaativalle erikoisosaamisen alalle ainutlaatuiset puitteet harjoittaa koulutusta, tutkimusta ja yritysyhteistyötä saman katon alla.

LT Antti-Pekka Elomaa on Itä-Suomen mikrokirurgiakeskuksen koordinaattori ja johtaa käytännön toimintaa.LT Antti-Pekka Elomaa on Itä-Suomen mikrokirurgiakeskuksen koordinaattori ja johtaa käytännön toimintaa.Mikrokirurgialla tarkoitetaan mikroskooppiavusteista tai muun suurennoksen, kuten luuppilasien, avulla tehtävää kirurgiaa. KYSissä mikrokirurgisia toimenpiteitä tehdään lukuisilla erikoisaloilla, eniten kuitenkin neurokirurgiassa, silmäkirurgiassa, sydän- ja verisuonikirurgiassa sekä korva-, nenä- ja kurkkusairauksien alueella.

Tähän asti alan koulutusta on Suomessa ollut tarjolla niukasti, ja suurin osa lääkäreistä on hakenut oppinsa ulkomailta. Leikkaussalihoitajien koulutus alalle on ollut puhtaasti työssä oppimisen varassa. Itä-Suomen mikrokirurgiakeskus mahdollistaa harjoittelun tiimeinä, jolloin kaikkien osaaminen ja yhteistyö vahvistuvat.

– Koulutuskeskukselle on ollut huutava tarve. Arvioiden mukaan Suomessa työskentelee vuonna 2030 yli 2000 lääkäriä mikrokirurgiaa soveltavilla aloilla, ja vain harvoilla on peruskoulutusta tähän, mikrokirurgiakeskuksen koordinaattori LT Antti-Pekka Elomaa kertoo hankkeen taustoista.

Pula korkeatasoisesta koulutuksesta avaa KYSille mahdollisuudet kehittyä mikrokirurgian valtakunnalliseksi ja jopa kansainväliseksi koulutuskeskukseksi, joka myös aktiivisesti tuottaa opetusmateriaaleja alalle.

Mikrokirurgiakeskuksen perustaminen juuri tänne on kiinteässä yhteydessä Suomen Akatemian rahoittamaan FIRST-hankkeeseen, jossa KYSin tutkijat kehittävät leikkausmikroskooppiin yhdistettävää katseenseurantajärjestemää. FIRST-hankkeessa yhteistyökumppanina on Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelyn laitos.

Lue myös Itä-Suomen yliopiston uutinen mikrokirurgiakeskuksesta.