« Takaisin

Odottava äiti syö paljon marjoja, hedelmiä ja kasviksia

Odottava äiti syö paljon marjoja ja kasviksia

Raskaana olevat syövät pääasiassa terveellisesti, mutta D-vitamiinin saannissa on ongelmia, lievää masentuneisuutta on joka kymmenennellä.

Johanna Leskinen kertoo, että sokerin käyttö on vähentynyt raskauden aikana. Myös puolison ruokavalio on muuttunut terveellisemmäksi.Johanna Leskinen kertoo, että sokerin käyttö on vähentynyt raskauden aikana. Myös puolison ruokavalio on muuttunut terveellisemmäksi.Kuopiolainen Johanna Leskinen odottaa ensimmäistä lastaan, menossa on 31 raskausviikko. Leskinen on yksi KYSissä synnyttävistä äideistä, joka on lähtenyt mukaan Kuopio Birth Cohort (KuBiCo)-tutkimukseen.

- Osallistumista piti miettiä. Sana tutkimus vähän pelotti. Mietin, tuleeko ylimääräisiä sairaalassa käyntejä ja pistetäänkö minua ja vauvaa.

- Pelot olivat kuitenkin turhia. Kaikki on ollut varsin vaivatonta. Olen täyttänyt kotona sähköisiä kyselyjä eikä ylimääräisiä käyntejä tai pistämisiä ole tullut.

Leskinen kertoo, että tutkimuksen aikana hän on saanut lisää tietoa varsinkin ravinnosta.

- Syön nyt enemmän marjoja ja kasviksia ja maitoa olen alkanut taas juomaan 30 vuoden tauon jälkeen, Leskinen nauraa.

Tutkimus jatkuu vuosia

Laajan raskauteen ja syntyneisiin lapsiin liittyvän KuBiCo-terveystutkimuksen ensimmäiset tutkimustulokset antavat hyvän kuvan suomalaisnaisten raskaudenajan ravinnosta ja elämäntavoista.

Tutkijat selvittävät vuonna 2012 KYSissä käynnistyneessä suurtutkimuksessa, mitä kohdussa tapahtuu, mitä odotusaikana tapahtuu ja miten se näkyy lapsen myöhemmässä elämässä.

Tutkimukseen on tähän mennessä osallistunut noin 3 000 raskaana olevaa tai jo synnyttänyttä äitiä ja 2 500 syntynyttä lasta. Tavoitteena on saada tutkimukseen 10 000 äiti-lapsi-paria. 

Kasviksia ja marjoja reilusti yli suositusten

Kaikille raskaana oleville naisille suositellaan 10 µg:n D-vitamiinilisää ympäri vuoden. KuBiCo-tutkimustuloksista selviää, että yleisten suositusten mukaisen määrän D-vitamiinilisää sai noin 70 prosenttia tutkittavista.

Puolestaan luontaistuotteiden käyttö oli raskausaikana vähäistä (alle kaksi prosenttia) ja muutenkin hyvin suuri osa raskaana olevista käytti ravintolisiä kohtuullisesti, kertoo ravitsemustutkija, dosentti Sari Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta.

- Tutkittavat noudattivat erittäin hyvin raskausajan rajoituksia, esimerkiksi vain kolme prosenttia tutkittavista käytti kahvia yli suositellun kolme kuppia vuorokaudessa, Voutilainen toteaa.

Lisäksi KuBiCo-tutkittavat söivät raskausaikana keskimäärin kasviksia, marjoja ja hedelmiä reilusti yli suositellun puoli kilogrammaa päivässä. Folaatin ja D-vitamiinin saanti ravinnosta kuitenkin jäi hieman alle suositeltujen määrien, minkä vuoksi monivitamiinivalmisteiden käyttö raskausaikana on hyvin perusteltua.

KuBiCo-tutkimuksessa äiti saa ruokavaliostaan henkilökohtaisen palautteen välittömästi täytettyään sähköiset kyselyt. Palautteen tarkoituksena on toimia odottajan tukena raskausaikana ja helpottaa äitiysneuvoloiden työtä.

Äidin mielialan merkitystä selvitetään

On arvioitu, että mittaustavasta riippuen psyykkisestä kuormittuneisuudesta kärsii 10–41 prosenttia raskaana olevista naisista. Mikäli kuormittuneisuus on liiallista, se saattaa johtaa masennukseen jo raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen.

- KuBiCo-tutkimuksessa noin joka kymmenes äiti kertoi mielialaa kartoittavassa kyselyssä lievistä masennusoireista. Kuitenkin vain noin puolet tästä joukosta kärsi oireilusta, joka viittaa varsinaiseen masennukseen, toteaa dosentti, psykiatrian erikoislääkäri Soili Lehto Itä-Suomen yliopistosta ja KYSin psykiatrian klinikasta.

Lehto kertoo, että mielialaoireisiin kytkeytyvien elimistön säätelytekijöiden epätasapainon on ehdotettu vaikuttavan sikiön kehitykseen haitallisella tavalla. Väitettä tutkitaan KuBiCo-tutkimuksessa.

- Määritämme elimistön säätelytekijöitä äidin verinäytteen lisäksi myös istukasta ja napaveri-näytteestä.

KuBiCo-tutkimuksessa annetaan raskaana oleville ja synnyttäneille naisille myös palautetta omista mielialakyselyn vastauksista.

Tupakointi vähentää istukan aineenvaihduntaa

KuBiCo-tutkimuksessa selvitetään myös ravitsemuksen ja nautintoaineiden vaikutusta istukan aineenvaihduntaan. Tupakoinnin vaikutusta istukan aineenvaihduntaan selvitettiin reilusta 1 000:sta äiti-lapsipariaineistosta.

Professori Markku Pasanen Itä-Suomen yliopistosta osoitti, että tupakointi vaikuttaa istukan aineenvaihduntaan vähentäen istukan naishormonien tuotantoa ja samalla myös lapsen syntymäpainoa.

Tulos on vahvistanut aikaisempien pienten aineistojen tuloksia; tupakointi lisää oksidatiivista stressiä (hapetusstressiä) istukassa ja sikiössä. Muutoksen pitkäaikaista merkitystä lapsen myöhempään terveyteen selvitetään lapselle kohdistuvissa jatkoseurannoissa.  

Lue lisää tutkimuksesta