« Takaisin

Päivystyksen taideteokset aktivoivat aistit ja mielen

Päivystyksen taideteokset aktivoivat aistit ja mielen

KYSin päivystyksen uudistetuissa tiloissa asiakkaiden hyvinvointiin panostetaan myös taiteen voimin. Tiloihin valitut taideteokset esiteltiin julkistamistilaisuudessa maanantaina 13.3.

Päivystyksen uudistuksen suunnittelun yhteydessä perustettiin prosenttitaidehanke ja valitsijaraati, joka haastatteli ja valitsi hankkeeseen sopivimmat taiteilijat. Valituiksi tulivat kuvanveistäjä Antti Immonen, kuvataiteilija Mari Arvinen ja valokuvaaja Ulla-Mari Lindström.

– Halusimme mukaan paikallisia taiteilijoita, jotka ovat kiinnostuneita nykyteknologiasta ja innostuvat uusista haasteista, KYSin taideasiantuntija Maarit Hakkarainen kommentoi.

– Taideteosten teemana on vesi. Toivomme, että teokset aktivoivat mieltä interaktiivisuudellaan ja toiminnallisuudellaan.

Antti Immosen Faasit tervehtivät tulijaa

Kun päivystyksen ovista astuu sisään, tulijaa ovat vastassa Antti Immosen Faasit eli Jäämies, Vedenneito ja Höyrypää.

– Tutkin teoksissani veden olemusta ja sitä, mitä siitä tiedetään. Teokset kuvaavat veden eri olomuotoja: kiinteää, nestemäistä ja kaasua, Antti Immonen kertoo.

Ruostumattomasta teräksestä työstettyihin teoksiin liittyy myös ääni, jonka kuulee, kun menee tarpeeksi lähelle teoksia.

Antti Immonen ja VedenneitoAntti Immonen ja Vedenneito

JäämiesJäämies
HöyrypääHöyrypää
Mari Arvisen Yhdessä johdattaa lasten odotustiloihin

Päivystyksessä on lapsipotilaille omat odotustilansa, joiden seinillä seikkailee Mari Arvisen maalaama sammakko. Värikylläisessä maalauksessa sammakko hymyilee iloisesti metsälammella ympärillään muita metsäneläimiä.

Mari Arvinen ja YhdessäMari Arvinen ja Yhdessä
– Lapsilla lääkärissä käyntiin saattaa liittyä pelkoa. Halusin hälventää sitä ja tuoda tilalle muuta ajateltavaa iloisilla ja värikkäillä eläinhahmoilla.

Mari Arvinen vietti päivystyksen tiloissa kaksi viikkoa maalaten teosta suoraan paikalleen seinään. Hän oli mukana myös opasteiden suunnittelussa.

Ulla-Mari Lindströmin Sammakkosumu kutsuu leikkiin

Lasten odotustilassa odottaa pieniä potilaita yllätys, joka kutsuu koskettamaan. Sammakkosumu on interaktiivinen videoprojisointi, jossa sumuverhon kuva muuttuu, kun sitä koskettaa. Ulla-Mari Lindström toteutti teoksensa fogscreen-tekniikalla yhteistyössä Vaki Oy:n kanssa.

– Muutamat lapset ehtivät jo testata teosta ja hyvin tuntui toimivan. Sumuverhon läpi juoksentelu riemastutti kovasti, Ulla-Mari Lindström kuvailee.

Ulla-Mari Lindström ja SammakkosumuUlla-Mari Lindström ja Sammakkosumu

Taidetta myös omaisille ja henkilökunnalle

Tilaustaiteen lisäksi päivystyksen tiloihin ostettiin muutamia valmiita teoksia. Päivystyksessä on varattu oma huone omaisille, jotka saattavat joutua kohtaamaan hyvinkin surullisia asioita. Huoneessa on Kari Juutilaisen nimetön teos, joka lohduttaa surevaa pyhyydellään.

Kari Juutilaisen nimetön teos omaisten huoneessaKari Juutilaisen nimetön teos omaisten huoneessa

Henkilökunnan taukohuoneessa komeilee Arto Väisäsen Valkoisessa huoneessa. Teos kuvaa tyttöä, joka on paranemassa sairaudesta.

– Tyttö kiittää hoitajia ja lääkäreitä paranemisestaan, Arto Väisänen kertoo.

Arto Väisäsen Valkoisessa huoneessaArto Väisäsen Valkoisessa huoneessa