« Takaisin

Robottirollaattoreita, virtuaalisia kotikäyntejä ja digitaalisia apuvälinepalveluita

Robottirollaattoreita, virtuaalisia kotikäyntejä ja digitaalisia apuvälinepalveluita

Uutta teknologiaa hyödyntäviä apuvälineratkaisuja esiteltiin alan kongressissa Sheffieldissä.

AAATE-järjestö (Association for the Advancement of Assistive Technology in Europa) järjesti syyskuussa apuvälinealan kongressin Sheffieldissä. Ennen kongressia pidetyssä workshopissa pohdittiin uuden teknologian ja digitaalisten palvelujen käyttöönottoa kansallisissa terveyspalveluissa terapeuttien näkökulmasta.

KYSin kuntoutussuunnittelija Anne Kanto-Ronkanen valittiin jäseneksi AAATE:n hallitukseen, jota johtaa professori Luc De Witte Sheffieldin yliopistosta vuosina 2018–2019.KYSin kuntoutussuunnittelija Anne Kanto-Ronkanen valittiin jäseneksi AAATE:n hallitukseen, jota johtaa professori Luc De Witte Sheffieldin yliopistosta vuosina 2018–2019.Terveyskylä.fi -verkkopalvelun Kuntoutumistalon apuvälineosion kehittämistä esitteli KYSin Kuntoutuskeskuksen kuntoutussuunnittelija Anne Kanto-Ronkanen. Muun muassa Montrealin yliopiston edustaja oli hyvin kiinnostunut Kuntoutumistalon apuvälineosion ratkaisuista, sillä myös Montrealissa on kehitteillä prototyyppi digitaalisista palveluista apuvälineiden käyttäjien avustajille ja omaisille.

Workshopissa esiteltiin myös toimintaterapeuttien virtuaalinen kotikäynti, jossa omainen tai tuttava voi kuvata älypuhelimella potilaan kotia jo ennen tämän kotiutusta. Toimintaterapeutti voi seurata kuvausta, tehdä merkintöjä ja tarkentaa  eli ohjata kuvausta. Tämä helpottaa kotiutumisen suunnittelua, tarvittavien apuvälineiden valintaa ja säästää aikaa. Samaa tekniikka voidaan soveltaa esimerkiksi apuvälineiden käytön seurantaan ja jatko-ohjaukseen.

Kongressissa puhuttivat erityisesti digitaalisten palvelujen ja verkkosivustojen käytettävyys ja esteettömyys sekä erilaiset robottitekniikkaa hyödyntävät apuvälineet ja humanoidirobotit. Japanilaiset ovat tutkineet robottitekniikkaa hyödyntävää liikkumisen apuvälinettä eli niin sanottua "robottirollaattoria". Tutkimuksen mukaan rollaattori, jonka kyytiin voi laittaa kauppatavarat ja joka avustaa ylä- ja alamäessä, vähentää vanhusten kaatumisia ja lisää käyttäjänsä ulkoilua. Robottirollaattori on Japanissa jo tuotannossa. Itävallassa Linzin yliopistossa on puolestaan kehitetty matkapuhelinteknologiaa hyödyntävää rollaattoria, joka opastaa käyttäjänsä määränpäähän ja kysyy pysähdyttäessä, haluaako käyttäjä jatkaa matkaa vai palataanko takaisin.

Teksti ja kuva: Anne Kanto-Ronkanen