Sirpa Miettisen maalaus matkalla kappeliin

Sirpa Miettisen maalaus matkalla kappeliin

Maaninkalais-helsinkiläisen kuvataiteilijan Sirpa Miettisen voimakas tummasävyinen öljyvärimaalaus on saadun uuden kodin KYSin Sädesairaalasta.

Valmistautuminen-niminen teos ripustettiin Sädesairaalan kappeliin vievän portaikon seinälle torstaina 22. syyskuuta.

– Teos on ollut monessa näyttelyssä. Nyt sille löytyi koti täältä. Työ on sen verran iso, että se kuuluu selkeästi julkiseen tilaan, taiteilija selittää.

Lassi Ropponen, Tuomas Räsänen ja Sami Toivonen ripustivat maalauksen esille Sädesairaalaan. – Hyvin hallitseva, Räsänen arvioi teosta.Lassi Ropponen, Tuomas Räsänen ja Sami Toivonen ripustivat maalauksen esille Sädesairaalaan. – Hyvin hallitseva, Räsänen arvioi teosta.Noin 3,5 metriä pitkä maalaus kertoo valmistautumisesta lähtemiseen. Miettinen korostaa, että kyse on arkisesta lähtemisestä, naisen viimehetken puuterin sipaisusta, miehen pikeepaidan kauluksen kääntämiseen.

Arkiseen kietoutuu kuitenkin aimo lataus mystiikkaa. Maalaus on asetelma ja maisema samalla kertaa. Pöydällä on arkisia esineitä, mutta näkymä on surrealistinen ja unenomainen, kun arkiset muodot nousevat esiin valonhämystä.

Teoksen alaosassa on verisuonia muistuttavia kuvioita ja maalausta kehystää musta virkattu pitsi.

– Taiteen historiassa naiset maalasivat asetelmia kodin esineistä, joten asetelmamaalauksen alkutaival kuuluu taidehistoriassa naisen maailmaan. Käsityö ja naisten maailma kohtaavat pitsikehyksissä, Miettinen kuvaa.

– Teos on tarkoitettu kuitenkin kaikille, niin naisille kuin miehille, taiteilija nauraa.

Herkkä ja vahva

Maalaus on Sirpa Miettisen ensimmäinen teos KYSin kokoelmassa. KYSin taidekoordinaattori Maarit Hakkarainen on erittäin tyytyväinen, että taidekokoelmaan saatiin meritoituneen paikallisen kuvataiteilijan korkeatasoinen teos.

– Valmistautuminen  on vahva, mutta samalla herkkä maalaus. Se lähestyy katsojaa kunnioittavasti, ottaa kontaktia hienovaraisesti ja toimii myös syvällisten keskustelujen alkulähteenä.

 

Kuva: Anna Laukkanen