« Takaisin

Sote-tietoa kansalaisille

Sote-tietoa kansalaisille

Potilaan päivä Kuopion kaupungintalolla 23.3. keräsi runsaan ja aktiivisen osallistujajoukon kuulemaan sote-uudistuksesta pohjoissavolaisen potilaan kannalta.

Professori Olli-Pekka Ryynänen piirsi laajan kaaren savolaiseen sairaanhoitoon 1800-luvulta tähän päivään ja kertoi suhtautuvansa optimistisesti sote-uudistukseen.

– Suomalaisen terveydenhuollon vahvuus on osaava ja motivoitunut henkilöstö, jota on kaikkialla maassa toisin kuin joissain maissa, joissa kaikki osaaminen on keskittynyt pääkaupunkiin.

KYSin johtajaylilääkäri Jorma Penttinen kertoi päivystyksen tulevaisuudesta. Jatkossa KYSiin keskitetään saman katon alle myös sosiaalipäivystys ja psykiatrinen päivystys, jolloin esimerkiksi onnettomuuksien uhrit saavat kaiken tarvitsemansa avun saman katon alta.

Kolmantena puhujana paikalla oli terveydenhuoltoneuvos Leena Rosenberg, joka toi tilaisuuteen potilasjärjestöjen näkökulmaa. Tiedon lisääntyessä potilaista on tullut yhä vaativampia oman hoitonsa suhteen, mutta Rosenberg muistutti myös tilanteeseen liittyvästä vastuusta, joka jokaisella on omasta terveydestään. On valittava, haluaako olla omassa elämässään kuljettajan vai matkustajan paikalla.

– Kaikki sairaudet eivät tietenkään ole estettävissä omilla toimilla, mutta esimerkiksi 40 prosenttia syövistä olisi tutkitusti ehkäistävissä terveellisillä elämäntavoilla, ja sama koskee monia muitakin sairausryhmiä, Leena Rosenberg vakuutti.

Potilaan päivä järjestettiin nyt neljännen kerran. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä KYS, Kuopion kaupunki ja kuopiolaisten vammais- ja kansanterveysyhdistysten yhteistyöorganisaatio Tukipilari. Paikalla oli potilasjärjestöjä esittelemässä toimintaansa sekä Suomen kaikkien yliopistosairaaloiden yhteinen internetissä toimivien terveyspalvelujen keskittymä Terveyskylä.fi.

Kaupungintalon kristallikruunujen alle oli saapunut runsaasti aktiivisia kansalaisia. Tilaisuuden juonsi kaupunginteatterin näyttelijä Seija Pitkänen.Kaupungintalon kristallikruunujen alle oli saapunut runsaasti aktiivisia kansalaisia. Tilaisuuden juonsi kaupunginteatterin näyttelijä Seija Pitkänen.