Takaisin

Biopankkitutkimus käynnistyi Itä-Suomessa

Biopankkitutkimus käynnistyi Itä-Suomessa

Itä-Suomen Biopankki on hyväksynyt ensimmäisen näytteiden luovutuspyynnön biopankkitutkimukseen. Näytteitä luovutetaan lääketieteen tohtori, urologian erikoislääkäri Timo Nykoppin tutkimukseen, jossa selvitetään hyaluronaaniaineenvaihdunnan merkitystä munuaissyövässä.

Hyaluronaani on pitkäketjuinen sokerimolekyyli, jota esiintyy lähes kaikkialla elimistössämme, ja sillä on keskeinen rooli solujen ja kudosten normaalin toiminnan ylläpidossa. Useissa pahanlaatuisissa kasvaimissa hyaluronaanin aineenvaihdunta on häiriintynyt ja sen kerääntyminen syöpäsolujen ympärille liittyy huonompaan tautiennusteeseen.

Nykoppin Hyaluronan metabolism in kidney cancer (HARCC) -tutkimuksessa selvitetään, onko hyaluronaanilla ja sen aineenvaihduntaan osallistuvilla entsyymeillä ennusteellista merkitystä munuaissyövässä. Tutkimus pyrkii myös antamaan vastauksia siihen, vaikuttaako syöpäsoluja ympäröivä hyaluronaani kasvaimen kykyyn piiloutua elimistön immuunipuolustukselta, ja auttaako hyaluronaanin häiriintynyt aineenvaihdunta syöpäsoluja leviämään sitä ympäröiviin kudoksiin. Biopankki luovuttaa tutkimukseen kudosnäytteitä munuaisen kasvaimista. Kyseessä on noin 400 potilaan aineisto.

Itä-Suomen Biopankin näytekokoelmat ovat nyt tutkijoiden ja tutkimusryhmien hyödynnettävissä. Näytteitä luovutetaan korkeatasoiseen terveystieteelliseen tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Biopankin näytekanta koostuu muun muassa KYSin kliinisen patologian yksikössä 1.1.2000–31.8.2013 kerätyistä kudosnäytekokoelmista, jotka on siirretty biopankin hallintaan.

Ohjeet biopankkinäytteiden luovutuspyynnön tekemiseen löytyvät osoitteesta www.ita-suomenbiopankki.fi.