Takaisin

Haapaniemen koulun oppilaat avasivat Viidakkogallerian

Lastenkirurgian poliklinikan vastaanottohuoneet ja odotusaula ovat saaneet vehreän sademetsämäisen ilmeen.

KYSin lastenkirurgian poliklinikan odotusaulassa avautui perjantaina 2.2. vaihtuvien taidenäyttelyjen Viidakkogalleria.

Ennen väritön poliklinikan käytävä on muuttunut kuvataiteilija Mari Arvisen käsissä mintunvihreäksi keitaaksi. Vaihtuvan taidenäyttelyn ensimmäiset teokset ovat Haapaniemen koulun oppilaiden tekemiä. Paikalla avajaisissa olivat nuoret taiteilijat Aapeli Jalkanen, Martta Auvinen, Lotta Penttilä, Kerttu Tahkokallio ja Pauli Rautiainen.

 

Arvisen teoksessa on reliefimäisesti toteutettu eläinhahmoja ja kasvistoa, jotka toimivat taustana lasten taideteoksille.

– Lasten taidetta on ollut KYSillä esillä aiemminkin, mutta nyt meillä on käytössä oma, näyttelytoimintaa varten muokattu tila, joka mahdollistaa vaihtuvat näyttelyt, KYSin taideasiantuntija Maarit Hakkarainen kertoo.

– Merkittäväksi Viidakkogallerian tekee se, että se mahdollistaa lasten taiteen esille nostamisen. Lasten taiteella on tärkeä sija myös sairaalassa. Se opettaa myös aikuisia näkemään asioita laajemmasta näkökulmasta, ennakkoluulottomammin, aidommin ja luovemmin.

Viidakko versoo vastaanotolla

Vaihtuvien näyttelyiden viidakkoseinä on osa Mari Arvisen lastenkirurgian poliklinikan vastaanottohuoneisiin luomaa viidakkomaalausten sarjaa. Arvinen kertoo, että aloite viidakkoteemasta tuli poliklinikan henkilökunnalta.

– Viidakkogalleriassa henkilökunnan toive oli, että se jatkaisi samaa viidakkoteemaa kuin maalauksetkin, joista on tullut hyvää palautetta henkilökunnalta ja potilailta. Toteutus oli vapaa, ja teoksen ulkonäköä määritti aika paljon sen toteutustapa. Innoissani otin kaiken ilon irti vannesahasta, Arvinen kertoo.

Estradi avoin vain lapsille

Viidakkogallerian näyttelyt vaihdetaan noin kahden kuukauden välein. Näytteilleasettajat voivat tulla joko KYSin sisältä tai ulkopuolelta, mutta tilassa pääsevät esille vain nuoret taiteilijat.

– Tavoitteena on, että näyttelytoiminta sytyttää kipinän sekä taiteesta nauttimiseen että tekemiseen, Hakkarainen sanoo.

– Sairaalassa taiteella ja sen saavutettavuudella on suuri merkitys. Taide voi muun muassa lieventää jännitystiloja ja lisätä positiivista vuorovaikutusta sekä tilojen viihtyisyyttä.

Mari Arvisen työt liittyvät Lastenkirurgian poliklinikan peruskorjaushankkeeseen.