Takaisin

Kun syöpä koskettaa -yhteistaideteos OLKA-pisteellä

Yhteistaideteos "Kun syöpä koskettaa" on nähtävillä OLKA-pisteellä KYSin Pääsairaalan pääaulassa 31.1.2020 klo 13 saakka. 

Miltä tuntuu, kun syöpä koskettaa lasta ja hänen läheisiään? Miten jaksaa eteenpäin? Onko tukiverkkoa? Tärkeää ihmistä vierellä? Omaa voimaeläintä tai voimaväriä? Kauneinta lohtua vaikealla hetkellä? Tämän kaltaisilla kysymyksillä Sylva ry:n taideohjaaja Eeva Mölkänen johdatti taiteelliseen ilmaisuun syöpään sairastuneita lapsia ja nuoria läheisineen sekä henkilökuntaa KYSin lasten veri- ja syöpätautien osastolla. Tunteita heijastavat teokset tehtiin yhdessä lapsen kanssa sekä yksilöteoksina. Aihioina näissä olivat puukuutiot, joiden työstämisen tyyli ja tekniikka olivat vapaat.

Taideteos koostuu uniikeista osista.- Lapset ja nuoret läheisineen ovat tämän yhteisteoksen pääosassa. Halusin antaa vapautta jokaiselle tulkita ja kertoa omalla tavallaan, miten kokee, kun syöpä koskettaa perhettä, Mölkänen taustoittaa. 

Idean yhteistaideteokseen hän sai viime vuonna Helsingissä Sylva Ry:n ja paikallisten yhdistysten ja kerhojen järjestämässä Narinkkatorin "Tuolitapahtumasta":

- Päivä oli todella mieleenpainuva, symbolinen ja koskettava. Tapahtumassa kerroin haaveestani saada järjestää lasten teoksista taidenäyttely. Siitä idea lähti ja nyt toteutui. 
 
Ideallaan Mölkänen haluaa korostaa lasten veri- ja syöpätautien osaston tärkeyttä ja muistuttaa arvokkaasta työstä, jota osastolla tehdään sairastuneiden hyväksi. Viime vuoden puolella käynnistynyt taideprojekti on täydentynyt kuukauden aikana vielä muutamilla palikoilla. 

- Kannustan kaikkia katselemaan hienoja luomuksia. Näyttely on vuorovaikutuksellinen: näyttelyvieraat voivat halutessaan kirjoittaa tai piirtää ilahduttavia tervehdyksiä osastolle toimitettavaksi. Tarpeet näihin löytyvät OLKA-pisteeltä, Mölkänen vinkkaa.

15. helmikuuta vietetään kansainvälistä lasten syövän päivää ympäri maailmaa. Sylva Ry:n koskettava Tuolitapahtuma järjestetään tänä vuonna Helsingissä jo 11. kertaa.

Järjestöjä kannustetaan yhteistyöhön

Varhaiskasvatuksen opettaja Heli Wouters lasten veri- ja syöpätautien osastolta pitää taidetoimintaa sairaalaympäristössä tärkeänä:

- Taidetoiminta on otettu hyvin vastaan osastollamme - palaute on ollut vain positiivista. Yhteisöllisen taideprojektin järjestäminen oli oppimiskokemus myös osaston henkilökunnalle, koska teimme tällaista ensimmäistä kertaa.

Taideohjaaja Eeva MölkänenTaidetoiminta lasten veri- ja syöpätautien osastolla mahdollistetaan Sylva Ry:n kautta. Wouters kannustaa myös muita järjestöjä miettimään yhteistyön mahdollisuuksia:

- Miksipä ei muutkin järjestöt voisi aktivoitua myös taidetoiminnan saralla sairaaloihin päin. Vaatii vain hieman luovuutta ja tahtoa yhteistyössä miettiä, kuinka jokin taidetoiminta saadaan osaksi sairaalamaailmaa. Tästä on hyvänä esimerkkinä lasten veri- ja syöpätautien Sylvan taidetoiminta sekä myös Kuopion konservatorion Musapajatoiminta KYSin lasten osastoilla sekä vastasyntyneiden teho-osastolla.

Taideohjaaja innostaa luovaan ilmaisuun

Eeva Mölkänen on työskennellyt viikoittain taideohjaajana KYSin lasten veri- ja syöpätautien osaston potilaiden ja heidän läheistensä parissa pian kolme vuotta.

Vanhempien vertaistuki – luova kahvihetki -toimintaa järjestetään kerran kuussa.

- Luovat kahvihetket ovat olleet tykättyjä rennon seurustelun ja pakottoman sekä rentouttavan tekemisen hetkiä vanhempien kahvihuoneessa. Kukin vanhempi on voinut poiketa silloin kun parhaiten on sopinut ja aikuisten välillä on syntynyt vertaiskohtaamisia. Kun tekemiselle ei aseteta liian suurta kynnystä ja osaamisvaatimuksia, niin kädentaitoja normaalisti hieman karttavatkin henkilöt ovat yllättäneet itsensä taiteilemassa kahvittelun lomassa ja kokeneet virkistymistä toiminnan myötä, Wouters kertoo.

Lisäksi Sylva Ry mahdollistaa pian alkavan yksilöllinen kuvataidetoiminnan sairastuneiden vanhemmille osaston tiloissa. Näiden lisäksi sairastuneiden sisaruksille on alkamassa Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen tiloissa oma kuvataidetoiminta kurssimuotoisesti.