Takaisin

Jaakon arkea rytmittävät syöpähoidot ja koulunkäynti

Jaakko Juopperilla todettiin helmikuussa 2019 akuutti lymfoblastinen leukemia eli ALL. Leukemiaa hoidetaan sytostaattihoidoilla Kuopion yliopistollisessa sairaalassa lasten veri- ja syöpätautien osastolla.

Aivan kuin leukemiadiagnoosissa ei olisi ollut tarpeeksi pureskeltavaa, joulukuussa 10-vuotta täyttäneellä Jaakolla on ollut kertakaikkisen huono tuuri.

Kaikkien yllätykseksi Jaakolle annettu sytostaatti aiheutti hänelle myrkytystilan. Syksyllä nuorukainen puolestaan kaatui pyörällä ja mursi jalkansa. Äiti Suvi Juopperi puhuu poikansa kuulumisista hivenen väsynyt sävy äänessään.

Vastoinkäymiset saisivat jo riittää.

10-vuotias Jaakko pelaa äitinsä Suvin kanssa lasten veri- ja syöpäosastolla.

ALL on yleisin lasten leukemian muoto. Akuutti lymfoblastinen leukemia on pahanlaatuinen veritauti, jossa normaalien verisolujen muodostuminen häiriintyy.

Onneksi Jaakon syksy kului jalan murtumisesta huolimatta muuten mallikkaasti. Sytostaatti-lääkeainetta voidaan antaa jo täysi annos ilman ongelmia ja nuorukainen käy koulussa normaalisti.

– Matikka on helppoa, enkku ja äikkä tosi vaikeita, Jaakko tuumaa lautapelin lomasta.

Pelit pelastavat tylsyydeltä

Jaakko on toiminnan mies ja kotona hän harrastaa muun muassa kalastamista. Tekemisen puute tuntuu Jaakosta kurjalta.

Pian diagnoosin jälkeen Jaakko vietti kuusi viikkoa osastolla. Osastolla elämä on hyvin erilaista kuin kotona: ruokaa ei voi valmistaa itse ja leukemian kaltaisissa sairauksissa lapsi saattaa joutua joskus eristykseen useiksi päiviksi.

Äidin älypuhelimen pelit ja videot viihdyttävät onneksi nuorta potilasta. Myös osastolla vierailevat sairaalaklovnit, lauluesitykset, lahjoitetut lelut ja virkistyslahjat merkitsevät sairaan lapsen perheelle paljon. Esimerkiksi lautapeleistä riittää puuhaa myös sairaalassa olevalle vanhemmalle.

– Osastolle on aina kiva tulla. Tämä on toinen koti ja täällä osastolla tehdään tosi hienoa työtä. Sairaalassa asuminen on silti todella raskasta ja laitostavaa. Kaikki helpotus on hyvin tervetullutta, Suvi Juopperi kertoo.

Jaakko on reipas kalamies.

Jaakko perheineen asuu Pohjois-Karjalassa, Juuassa. Matkaa Kuopioon kertyy noin 130 kilometriä ja yliopistolliseen sairaalaan on tultava toistaiseksi parin kuukauden välein. Hoitojakso kestää yleensä maanantaista perjantaihin ja sen ajan toisen vanhemman on istuttava Jaakon rinnalla.

Jaakon äiti ja isä ovat maatalousyrittäjiä. Heillä on hieman keskivertoa suurempi karjatila, joten vanhempien voimavarat jakautuvat joka ikinen päivä tilan töiden, Jaakon kahden veljen ja Jaakon terveydestä huolehtimisen kesken.

– Tämä on jatkuvaa kikkailua hoitojen kanssa. Teen sairaalasta käsin töitä sen minkä pystyn, Suvi Juopperi kertoo.


Siirry uutisarkistoon