Takaisin

Koronanyrkki: Alueellinen koronavirusepidemiatilanne ja suositukset 18.1.2021

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueen koronaepidemiatilanne on huonontunut siten, että Kuopiossa ja Siilinjärvellä ollaan nyt epidemian kiihtymisvaiheessa. Pyörön yläkoulussa on todettu useita tartuntoja ja paljon altistumisia, joten se siirtyy etäopetukseen 2 viikon ajaksi. Myös useissa muissa kouluissa on todettu yksittäisiä tapauksia, osassa perhealtistuksiin liittyen. Suuri osa positiivisista on jo ollut karanteenissa, joten epidemian toivotaan rajoittuvan nopeasti suosituksia ja rajoituksia noudattamalla.

Voimassa olevat alueelliset suositukset
Valtakunnallisten suositusten ja rajoitusten lisäksi Kuopion ja Siilinjärven alueilla suositellaan etätyötä etenkin niissä perheissä, joiden lapset ovat etäopetuksessa tai karanteenissa koulualtistumisiin liittyen. Lisäksi otetaan käyttöön kiihtymisvaiheen kasvomaskisuositus.

Kasvomaskin käyttösuositus on laajentunut yli 12-vuotiaisiin kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla. Maskia kannattaa käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Alueellinen työryhmä suosittelee, että maskia käytetään aktiivisesti varsinkin sisätiloissa silloin, kun turvavälejä ei voida käytännössä noudattaa kuten aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa sekä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Lue lisää THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille

Ikääntyneet ja riskiryhmiin kuuluvat
Nyt kun tapauksia on todettu Kuopion ja Siilinjärven alueella useissa kouluissa, on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien suojaamiseen muistaen maskin käyttö, yskimis- ja käsihygienia sekä turvavälit. Ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien luona tapahtuvia vierailuja tulee harkita tarkkaan.

Herkästi testiin
Kaikkien, joilla on vähäisiäkään koronainfektion oireita, tulee hakeutua testiin.

Aluehallintovirasto antaa määräyksensä yleisötilaisuuksien osalta. Alueellinen koronanyrkki suosittelee, että yli 20 hengen tilaisuuksia ei edelleenkään järjestettäisi.