Takaisin

Lasten lymfoblastilymfooman tutkimukseen 48 600 euron apuraha

Aamu Säätiö on myöntänyt 48 600 euron apurahan uuden lymfoblastilymfooman (LBL) eli imusolmukesyövän hoito-ohjelman kehittämiseen. Tutkimuksen tavoitteena on vähentää taudin uusiutumisriskiä. LBL 2018 hoito-ohjelma on hyväksytty Euroopassa lasten lymfoblastilymfooman hoitoon syksyllä 2018 ja pohjoismaissa hoito-ohjelma tulee mahdolliseksi loppuvuoden 2018 aikana. LBL 2018 tutkimus on kuusivuotinen kansainvälinen monikeskushanke, jonka vastuututkija Suomessa on KYSin el. Kaisa Vepsäläinen.

Lymfoblastilymfoomasta paranee pysyvästi tällä hetkellä jopa 90 % lapsista. Ongelmana on kuitenkin se, että kyseistä imusolmukesyöpää on sen uusiutuessa usein lähes mahdotonta parantaa nykyisillä hoidoilla - uusiutuneeseen tautiin sairastuneista lapsista vain alle 15 % paranee. Uuden hoito-ohjelman ensisijainen tavoite on vähentää taudin uusiutumisriskiä.

Tutkimuksen kohteena olevassa LBL 2018 hoito-ohjelmassa solunsalpaajahoidon alkuvaiheessa osa potilaista tulee randomoidusti saamaan steroidihoitona, joko prednisolonia tai deksametasonia. Uudessa hoito-ohjelmassa selvitetään, vähentääkö deksametasoni taudin keskushermostouusiutumisia ilman merkittävästi suurempaa sivuvaikutusriskiä.

Lisäksi tässä kliinisessä lääketutkimuksessa otetaan kasvainkudosnäytteitä, jotka tutkitaan keskitetysti Saksan Münsterissä, jossa on mahdollista tutkia NOTCH1 + FBXW7-mutaatiot. Edellä mainittujen mutaatioiden on todettu liittyvän taudin suurempaan uusimisriskiin biologialtaan vastaavan tyyppistä leukemiaa (T- lymfoblastileukemia) sairastavilla potilailla.

Tutustu tarkemmin tutkimukseen Aamu Säätiön nettisivuilla.