Takaisin

Ensihoidossa tiivistä kansallista yhteistyötä koronavirusepidemian aikana

COVID-19-epidemia ei ole vielä lisännyt potilaiden määrää päivystyksessä tai ensihoidon tehtävissä.

KYSillä on valmistauduttu koronavirusepidemian huippuun muun muassa kouluttamalla henkilöstöä ja valmistautumalla isompien potilasmäärien hoitamiseen. KYSin ensihoidossa, kuten monessa muussakin yksikössä, tehdään kansallista yhteistyötä luomalla yhteisiä ohjeistuksia ja käytäntöjä.

Ensihoidon ylilääkärin Jouni Kurolan mukaan ensihoidossa ollaan tällä hetkellä hyvin valmiita siihen, että epidemian huippu lisää potilaiden määrää.

–  Olemme valmistautuneet kansallisesti siirtämään tarvittaessa tehohoidossa potilaita pois niiltä teho-osastoilta, jotka ovat kuormittuneita. Se tapahtuu kansallisessa yhteistyössä yhdessä meidän teho-osaston ja muiden kanssa, Kurola kertoo.

Konteilla koronaa vastaan

Myös KYSin päivystyksen tarpeisiin on koulutettu lisää henkilökuntaa. Puijon sairaalan päivystyksen sisäänkäynnin eteen tuodut siniset kontit ovat silmiinpistävä muutos sairaalan julkisivussa. Konteissa tehdään hengitystieinfektiopotilaiden hoidon tarpeen arviointia.

–  Hengitystieinfektiopotilaat eivät käytä samaa ovea, kuin ei-hengitystieinfektiopotilaat eli pyritään heti tuolta sairaalan ulkopuolelta saamaan heidät erilleen, kertoo päivystyksen ylilääkäri Tero Martikainen.

Ylilääkärit Jouni Kurola ja Tero Martikainen kertovat ensihoidon ja päivystyksen toiminnasta epidemian aikana. Video on kuvattu 21.4.2020.