Virtuaalinen sairaalamuseo

Tervetuloa virtuaaliseen Tarinaharjun sairaalamuseoon!

Verkkosivut toimivat parhaiten Edge-selaimella:
https://sht.savonia.fi/sairaalamuseo/

Sivustolla kävijä pääsee tutustumaan mm. sairaanhoidollisiin esineisiin ja vanhoihin valokuviin sairaanhoitopiirin toiminnasta ja rakennuksista. Sivustolla voi myös lukea ja kuulla muun muassa sairaala- ja museotoiminnan kehityksestä Kuopiossa sekä astua virtuaalikierrokselle museoon. Historiaa on elävöitetty lyhyillä näytelmäkohtauksilla, joissa draaman keinoin tutustutaan mm. leikkaussalin oppituntiin ja nähdään Kuopion ensimmäinen naislääkäri Eva Piispanen (1877-1950) pohtimassa tuberkuloosipotilaan hoitokeinoja.

Kokonaisuus on toteutettu yhteistyössä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Savonia-ammattikorkeakoulun kesken. Yhteistyön tuloksena syntyneen verkkosivun sisältö on valtakunnallisesti merkittävä kokonaisuus, sillä sinne on tallennettu monipuolisesti sekä sairaanhoitopiirin museokiinteistö että sairaanhoitopiirin historiaa.

 

Siilinjärvellä Tarinaharjussa toiminut sairaalamuseo avasi ovensa marraskuussa 1981. Museossa oli esillä Kuopion keskussairaalaan ja sen edeltäjien sekä sotasairaaloihin liittyvää aineistoa. Museon kokoelmissa oli noin 3 500 esinettä, 2 000 valokuvaa ja historiallisen terveydenhuollon lääketieteen alan kirjakokoelma.

Sairaalamuseon yläkerran aula oli kalustettu 1930-luvun keuhkotautiparantolan potilasaulan esinein ja muut huoneet lääkärin vastaanottotilaksi, lastensairaanhoidontilaksi, potilashuoneeksi, leikkaussaliksi, sairaalan johdon huoneeksi, keittiöksi sekä kylpyhuoneeksi.

Sairaalamuseon 40-vuotinen toiminta päättyi syksyllä 2021.