Tiesitkö että… Rahapeliongelmasta voi kärsiä ”kuka vain”.


Suurin osa suomalaisista pelaa rahapelejä maltillisesti ilman haittoja. Rahapelaamisella tarkoitetaan kaikkea pelaamista, jossa voitto tai tappio on rahaa tai rahanarvoista. Rahapelejä ovat esimerkiksi lotto, rahapeliautomaatit, raaputusarvat sekä kasino-, urheilu- ja hevospelit. 


Runsas rahapelaaminen voi johtaa ongelmalliseen pelaamiseen tai jopa rahapeliriippuvuuteen. Ongelmapelaaminen tarkoittaa rahan- tai ajankäytöltään liiallista pelaamista, joka vaikuttaa kielteisesti pelaajaan, hänen läheisiinsä tai muihin ihmissuhteisiin. Riippuvuudesta puhutaan, kun pelaaja ei kykene hallitsemaan pelaamistaan ja laiminlyö perustarpeitaan ja velvollisuuksiaan esimerkiksi opiskelussa tai työelämässä.  Vakavien talousvaikeuksien lisäksi ongelmallisimpaan rahapelaamiseen voi liittyä samanaikaisia mielenterveyden häiriöitä ja päihderiippuvuuksia.
Rahapeliongelmasta voi kärsiä ”kuka vain”. Moni peliongelmainen voi vähätellä pelaamistaan tai rahallisia tappioitaan muille, ja myös itselleen voimakkaan häpeän tunteen takia. Ongelmapelaaja tai hänen läheisensä voivat kokea olevansa ”ainoita maailmassa”. Suomalaisista kuitenkin 3 prosentilla eli noin 112 000 henkilöllä oli rahapeliongelma. Tästä joukosta noin puolella (52 000 suomalaisella) oli todennäköinen rahapeliriippuvuus.


Jokainen voi tehdä itsearviointitestin, joka auttaa kartoittamaan pelaajakäyttäytymisen haitallisuutta. Testi löytyy tästä Apua pelaajalle - Peliklinikka


Apua ja tukea on saatavilla ja sitä kannattaa hakea itselle ja läheiselle, silloin kun huoli herää.


Peluurin auttava puhelin 0800 100 101 tukee, neuvoo ja ohjaa peliongelmissa.

Terveisin Pohjois-Savon HYTE-tiimi

 

Tiesitkö että... Pohjois-Savon päiväkoti- ja koulurauhan julistus on 27.8 klo 10

Pohjois-Savossa julistetaan koulu- ja päiväkotirauha 27.8 klo 10 steemattuna. Pohjois-Savon koulu- ja päiväkotirauhan julistaa konstaapeli Daniel. Tapahtumassa esiintyy pohjoissavolaisia lapsia ja nuoria. Tapahtuman tuottajina toimivat Pohjois-Savon HYTE-tiimi ja Kuopion kaupunki. Tapahtumaa voi seurata etänä live-lähetyksen kautta.

Koulu- ja päiväkotirauhan julistuksella tuodaan näkyväksi kiusaamiseen puuttuminen ja sen lopettaminen. Koulu- ja päiväkotirauhan julistuksessa on esillä myös Pohjois-Savon kiusaamisen ehkäisyn kampanja Yksi hetki…Puhu, kysy, puutu. Yksi hetki-kampanjan tavoitteena on herätellä lapsia, nuoria ja aikuisia näkemään ja kohtaamaan erilaisuutta kannustavasti ja uteliaasti. Kampanjan tavoitteena on, ettei ketään kiusata Pohjois-Savossa ja siksi haluamme julistaa koulu- ja päiväkotirauha kaikille Pohjois-Savon lapsille ja nuorille. Kampanjaan ja siihen liittyviin videoihin voi tutustua osoitteessa https://www.psshp.fi/web/hyte/kiusaamisen-ehkaisy

 

Tervetuloa seuraamaan tapahtumaa etäyhteyksin https://www.kuopio.fi/lapset-ja-nuoret2 Kohdataan toisemme uteliaasti ja kannustavasti eikä jätetä ketään yksin. Kiusaaminen loppuu, kun hyväksymme toistemme erilaisuuden ja haluamme oppia toisiltamme jotain. Rauhaisaa ja uteliasta lukuvuotta kaikille.  

 

Terveisin  

työkokeilija Reetta Venäläinen ja Pohjois-Savon HYTE-tiimi

Lähteet:

https://www.kuopio.fi/lapset-ja-nuoret2

https://www.psshp.fi/web/hyte/kiusaamisen-ehkaisy

 

 

Tiesitkö että...Kiire ei kuulu liikenteeseen.


Koulut alkavat tällä viikolla Pohjois-Savossa. Liikenneturva ja Poliisi muistuttavat, ettei lapsia ja nuoria vietäisi kiireellä kouluihin ja/tai päiväkoteihin. Meidän aikuisten tehtävä on näyttää esimerkkiä lapsille ja nuorille. Meillä on vastuu ajoittaa itsemme ja lastemme aamutoimet niin että me ehdimme rauhassa viedä lapset ja itsemme aamulla oikeisiin paikkoihin.  


Kiireessä lasten ja nuorten turvallisuus vaarantuu. Vanhemmat muistakaa, että jokaisen lapsen ja nuoren henki on arvokas. Kiireessä huomiokyky herpaantuu ja ihminen tekee helpommin virheitä, joista osa voi olla kohtalokkaitakin. Ollaan mieluummin ajoissa liikkeellä kuin myöhässä. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen koulu- ja päiväkotimatkaan ilman pelkoa yliajetuksi tulemisesta.  


Opetelkaa yhdessä liikennesääntöjä ja turvallista liikennekäyttäytymistä. Lapsista ja nuorista tulee herkemmin kaahareita aikuisina, jos me kasvatamme heidät siihen kulttuuriin. Kun näytämme heille, ettei ole kiire mihinkään vaan aamutoimet voidaan tehdä rauhassa ja herätä ajoissa niin lapset myös oppivat, ettei kiire ja vauhti ole pääasia.  

Terveisin  
työkokeilija Reetta Venäläinen ja Pohjois-Savon HYTE-tiimi


Lähteet:
https://www.liikenneturva.fi/fi/eri-ikaisena/kaytannon-vinkkeja-vanhemmille-autossa-ja-joukkoliikenteessa
https://www.liikenneturva.fi/fi/eri-ikaisena/kaveleva-koulubussi-kimppakyyti-ilman-autoa
https://poliisi.fi/-/koulujen-alkua-valvotaan-liikenteessa

 

Tiesitkö että...Uimataito voi pelastaa hukkuvan

Juhannus on ensi viikolla ja toiveemme on, ettei yksikään hukkuisi juhannuksena. Juhlinnan lomassa kannattaa muistaa, ettei alkoholin vaikutuksen alaisena ole asiaa veteen. Alkoholi heikentää ihmisen arviointikykyä ja toimintakykyä, jolloin henkilö voi myös unohtaa uimataitonsa. Alkoholia nauttineena jätä siis veneily, uinti ja autoilu muille.

Vesille lähdetään vain selvin päin. Vesillä matkan arviointi on vaikeampaa kuin maalla, joten uimataito ja pelastautumiskyvyt punnitaan vesiliikenteessä. Kun lähdet liikkeelle vesikulkuneuvolla, varmista ensin, että se on merikelpoinen eli se on huollettu, se kelluu, siitä löytyvät kaikki osat ja sinulla ja seurueellasi on päällä pelastusliivit. Jos joudutte merihätään varmista, että osaat toimia oikein tilanteen vaatimalla tavalla.

Linkkejä ohjeisiin löytyy aiemmasta Tiesitkö että...vesiliikenteessä ennakointi on turvallisuutta -tekstistä.
Uimataitoinen henkilö pystyy uimaan 200 metriä syvässä vedessä, josta 50 metriä hän kykenee uimaan selällään. Jos et siis pysty tähän, opettele uimaan ja käytä vesillä aina pelastusliivejä. Uimaopetusta järjestäviä tahoja löytyy osoitteesta https://www.suh.fi/toiminta/uimaopetus

Turvallista ja mukavaa tulevaa juhannusviikkoa kaikille.

Kesäisin terveisin

työkokeilija Reetta Venäläinen ja Pohjois-Savon HYTE-tiimi


Lähteet:
https://thl.fi/fi/web/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistamisen-johtaminen/turvallisuuden-edistaminen/tapaturmien-ehkaisy/lasten-ja-nuorten-tapaturmat/hukkumiset
https://www.viisaastivesilla.fi/etusivu/pelastu_ja_pelasta/vesilla/vedesta_pelastautuminen
https://www.viisaastivesilla.fi/etusivu/pelastu_ja_pelasta/alkoholi
https://www.facebook.com/Uimataito
https://www.suh.fi/toiminta/uimataito_kuuluu_kaikille_-hanke

 

Tiesitkö että...Ympäristöpäivää vietetään 5.6.

Maailman ympäristöpäivän teemana on vuonna 2021 palauttaa ekosysteemit luonnontilaan. Ekosysteemit ovat luonnon ja eliöiden muodostamia yhteisöjä ja tiloja. Ekosysteemejä ovat myös maatilat ja kaupunkiympäristöt. Ekosysteemien palauttaminen luonnontilaan tarkoittaa siis luonnontilan ennallistamista. Esimerkiksi metsään voidaan istuttaa puita kaadettujen puiden tilalle tai jätevedet voidaan puhdistaa ennen kuin niiden annetaan valua takaisin vesistöihin.


Mitä me voimme sitten tehdä ympäristön hyväksi? Voimme lajitella jätteet, kompostoida ruuantähteet tai tehdä ruuantähteistä uutta ruokaa. Lisäksi voimme auttaa pörriäisiä pölyttämään kukkia, jotta saamme jatkossakin nauttia kasvikunnan tuotteista kuten hedelmistä, marjoista ja vihanneksista.


Maailman ympäristöpäivä on tänä vuonna myös lukiosta valmistuvien juhlapäivä. Siispä voimme omalla esimerkillämme onnitella valmistuvia joko etäyhteyksin tai paikan päällä koronarajoitukset huomioiden. Muistetaan ettei roskata juhlapaikkoja tai ympäristöä sinne kuulumattomilla tavaroilla kuten käytetyillä maskeilla. Jokainen luontoon joutunut roska vaarantaa meidän kaikkien terveyden tavalla tai toisella. Pidetään siis ympäristö siistinä ja roskattomana nyt ja tulevaisuudessa.


Terveisin
työkokeilija Reetta Venäläinen ja Pohjois-Savon HYTE-tiimi


Lähteet:
https://www.worldenvironmentday.global/about/ecosystem-restoration
https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/maailman-ymparistopaiva
https://www.unep.org/news-and-stories/story/beginners-guide-ecosystem-restoration
https://www.unep.org/news-and-stories/story/bees-bans-and-broad-spectrum-pesticides

 

Tiesitkö että...vesiliikenteessä ennakointi on turvallisuutta.

Kesä on tullut ja järvet ovat auenneet jäistä. Vesillä on ollut viime päivinä monenlaista liikkujaa. Vesillä pärjää parhaiten, kun jättää alkoholin nauttimisen rannalle ja kertaa veneilyyn liittyvät säännöt. Alkoholi lisää hukkumisia ja turhia riskejä.  

Väistämissäännöt ja vesiliikennelain muutokset löytyvät Traficomin sivuilta: https://www.traficom.fi/fi/liikenne/veneily/vaistamissaannot-vesilla ja https://www.traficom.fi/fi/vesiliikennelaki2020 Veneilyyn liittyvästä tietopankista löytyy mm. Veneilyetiketti: https://ankkurinappi.net/liikkuminen-vesilla/nailla-ohjeilla-kayttaydyt-vesilla-kuin-herrasmies/

Sisävesillä liikkujien hätänumero on 112. Pelastuslaitokset vastaavat pelastustoimista sisävesillä. Merialueilla hätänumero on 0294 1000. Venekunnat voivat soittaa avunpyynnöt Trossi-palveluun. Trossi on Meripelastusseuran maksullinen palvelu veneiden auttamiseen. Trossi-palvelu toimii 1.5-31.10 numerossa 0800 30 22 30.  Trossia voivat käyttää jäsenmaksun maksaneet venekunnat. Meripelastusseuran vapaaehtoiset järvipelastajat löytyvät osoitteesta https://meripelastus.fi/meripelastusseura/jasenyhdistykset/

Turvallinen veneilykesä 2021 on kesän haaste kaikille vesillä liikkujille viranomaisten taholta. Kerrataan ennen vesille lähtöä veneilyetiketti, ensiapuohjeet, hukkuvan pelastaminen, väistämissäännöt ja vesiliikennelain muutokset, jotta meillä jokaisella olisi turvallista ja hauskaa vesillä tänä kesänä.  

 

Terveisin

työkokeilija Reetta Venäläinen ja Pohjois-Savon HYTE-tiimi

 

Lähteet:

https://www.viisaastivesilla.fi/etusivu/pelastu_ja_pelasta/tunnista_ja_pelasta_hukkuva

https://www.traficom.fi/fi/vesiliikennelaki2020

https://raja.fi/vesille-2021

https://raja.fi/-/viranomaisten-haaste-vesillaliikkujille-tehdaan-yhdessa-turvallinen-veneilykesa-2021

https://meripelastus.fi/wp-content/uploads/2021/01/Trossi-ehdot_2021.pdf

 

Tiesitkö että…Punkkikausi on jo käynnissä.

Punkit ovat levittäytyneet lähes koko Suomeen ilmaston lämpenemisen myötä. Lämpötilan kohotessa yli 7 asteeseen alkavat punkit kulkeutua isäntäeläinten mukana laajemmalle alueelle. Punkkien isäntäeläimiä ovat erilaiset nisäkkäät ja linnut. Punkit viihtyvät heinikoissa ja pitkässä ruohossa. Punkkeja esiintyy huhtikuusta lokakuuhun Suomessa.
 
Kotieläimistä kissat ja koirat voivat altistaa perheenjäsenet punkeille. Lemmikkien punkkitorjunta kannattaakin aloittaa viimeistään toukokuun aikana, jotta vältetään ihmisten ja eläinten sairastuminen punkkien levittämiin tauteihin. Omasta apteekista kannattaa kysyä sopivaa punkkivalmistetta omalle lemmikille, jotta varmistetaan ettei valmisteesta tule haittoja muille kotieläimille tai perheen lapsille.

Punkit levittävät mm. puutiaisaivokuumetta, borrelioosia ja jänisruttoa. Puutiaisaivokuumetta vastaan on olemassa TBE-rokote. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan rajatulla alueella Suomessa. THL:n sivuilta (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/tbe-rokote-eli-punkkirokote ) löytyy päivitetty listaus niistä paikkakunnista, joiden vakituiset asukkaat tai loma-asukkaat voivat saada rokotteen maksutta. Borrelioosiin ei ole olemassa rokotetta, joten siltä suojaudutaan vaatteiden avulla ja lemmikkien punkkitorjunnalla.

Punkkialueilla liikuttaessa kannattaa käyttää pitkälahkeisia housuja, pitkähihaista paitaa ja työntää housunlahkeet sukkien sisään tai käyttää pitkävartisia kenkiä housujen päällä. Tarkista ihosi ja lemmikisi joka päivä punkkien varalta. Muista suojata itsesi lisäksi myös perheenjäsenesi ja lemmikkisi.


Terveisin
työkokeilija Reetta Venäläinen ja Pohjois-Savon HYTE-tiimi

Lähteet:
https://www.reumaliitto.fi/fi/punkki
https://riista.fi/punkkien-levinneisyys-ei-riipu-hirvielaimista/?shared=email&msg=fail
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/tbe-rokote-eli-punkkirokote
https://www.kek.fi/tietopankki/punkkitorjunta/
https://thl.fi/documents/533963/1449651/Puuutiaiset+ja+taudit+esite_28.6.2016.pdf/66c00783-1b8f-4487-939f-aa5c26c459be
https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/mediatiedote/yliopistojen-kenttaasemien-yhteinen-tutkimus-paljastaa-valtakunnallisen
https://www.terveyskirjasto.fi/mat00047

 

 

Tiesitkö että...Pelikasvatus ehkäisee pelihaittoja

Pelaamisella tarkoitetaan tässä yhteydessä digitaalista pelaamista. Pelaaminen on yhteisöllistä toimintaa, jossa eri-ikäiset pelaajat toimivat yhdessä ratkaistakseen peleissä eteen tulevia ongelmia. Pelikasvatus tuo esiin pelikulttuurin kokonaisvaltaisen ymmärryksen, joka lisää pelaajien ja heidän läheistensä hyvinvointia.

Pelikasvatuksen avulla lasten ja nuorten hyvinvointiin voidaan kiinnittää huomioita. Nuorilla pelaaminen voi näkyä ajankäytön ja elämänhallinnan ongelmina, kun taas pienillä lapsilla ongelmia voivat aiheuttaa pelien tarinoiden oudot tai epärealistiset kohdat. Lasten ja nuorten hyvinvoinnista kiinnostuminen ja peleistä keskusteleminen eri-ikäisten pelaajien kanssa on jo pelikasvatusta. Kun tutustuu itselle vieraaseen maailmaan lasten ja nuorten kautta antaa itselleen samalla mahdollisuuden kuunnella mitä toisella on sanottavana. Kuunteleminen ja keskusteleminen pelaamisesta ja pelaamisen säännöistä on eräs keskeisin osa pelikasvatusta. Kasvattajille suunnatut oppaat Pelikasvattajan käsikirjat 1 ja 2 löytyvät pelikasvatus.fi -sivustolta.

Pelaaminen voi aiheuttaa monenlaisia haittoja, joita voivat olla mm. päänsärky, niska- ja hartiaseudun ongelmat, uniongelmat sekä arjenhallintaan ja peliaikoihin liittyvät ongelmat. Pelien haittoja ehkäistään keskustelemalla lasten ja nuorten kanssa peleistä ja pelaamisesta sekä sopimalla yhteiset pelisäännöt pelaamiselle. Aikuisen kannattaa huomioida pelien ikärajat ja keskustella asioista pelaajien kanssa, jotta molemmat ymmärtävät mitä tehdään, miksi ja miten. Keskustelujen lisäksi pelihaittoja ehkäistään säännöllisillä tauoilla, ravitsevalla ruualla, ergonomisilla peliasennoilla ja valaistuksella. Arkirutiinien ollessa kunnossa pelaaminenkin tuntuu mielekkäämmältä ja on helpompi saavuttaa turvallinen ja luotettava keskusteluyhteys pelaajan ja hänen lähipiirinsä kanssa.

Terveisin
työkokeilija Reetta Venäläinen ja Pohjois-Savon HYTE tiimi

Lähteet:
https://ehyt.fi/paihde-peli-info/digipelaaminen/pelikasvatus/
https://pelikasvatus.fi/pelikasvattajan-kasikirja-2013/
https://pelikasvatus.fi/pelikasvattajan-kasikirja-2/
https://pelituki.fi/wp-content/uploads/2019/06/Haitat-ja-ratkaisut.pdf
https://helda.helsinki.fi/handle/10138/309143

 

Tiesitkö että...

Kestävä kaupunki kannustaa kääntämään katseen luontoon.

Kestävä kaupunki on ohjelma, joka edistää kaupunkien siirtymistä kestävän kehityksen pariin. Kestävää kehitystä tuetaan kannustamalla vähähiilisyyteen, älykkäisiin ratkaisuihin, terveellisyyteen ja sosiaaliseen kestävyyteen. Kestävä kaupunki edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä vaalimalla kaupunkiluontoa. Kaupunkiluonto tukee kuntalaisten kehon ja mielen hyvinvointia, antaa mahdollisuuden liikkua luonnossa ja mahdollistaa sosiaalisen hyvinvoinnin, kun ihmiset voivat nähdä toisiaan turvallisesti kaupunkiluonnossa.

Kaupunkiluonnon merkitys kuntalaisten terveydelle ja hyvinvoinnille on moniulotteinen. Luonnosta saa voimaa ja jaksamista arkeen, jolloin stressitasot madaltuvat. Luonnossa liikkuminen parantaa terveyttä ja hyvinvointia. Keho voi paremmin, kun kaupunkiluonnon puut ja pensaat puhdistavat ilmaa, vaimentavat melua ja tarjoavat varjoista suojaa helteellä. Viherrakentaminen mahdollistaa luonnon näkymisen myös kaupunkikuvassa mm. puistojen ja istutusten avulla. Viherrakentamisessa huomioidaan mm. esteettömyys ja ihmisten erilaiset tarpeet, jotta jokainen käyttäjä voisi nauttia kaupunkiluonnosta.

Kaupunkiluonto tarjoaa samanlaiset mahdollisuudet lievittää stressiä kuin maa- ja syrjäseutujen luonto. Mieli ry:n sivuilta löytyy Metsäkävely-videot, joiden avulla pääsee nauttimaan metsän tunnelmasta kotisohvalta käsin. Metsämieli-menetelmä ohjaa liikkumaan luonnossa ja harjoittamaan mielentaitoja luonnossa liikkumisen ohessa. Molemmat keinot ovat oivallisia kohdistamaan katseen kaupunkiluonnon moninaisuuteen ja samalla jokaisen mieli virkistyy ja olo helpottuu.  

 

Terveisin  

työkokeilija Reetta Venäläinen ja Pohjois-Savon HYTE-tiimi

 

Lähteet:

https://www.kestavakaupunki.fi/fi-FI/OHJELMA

https://www.kestavakaupunki.fi/fi-FI/OHJELMA/Hankkeet/Viihtyisa_ja_terveellinen_viherymparisto(59140)

https://www.suomenlatu.fi/latu-polku/blogi/metsamieli-kehon-ja-mielen-kuntosali.html

https://www.metsamieli.fi/

https://mieli.fi/fi/kehitt%C3%A4mistoiminta/p%C3%A4%C3%A4ttyneet-hankkeet/mets%C3%A4k%C3%A4vely-yhdisti-mets%C3%A4n-ja-mielenterveyden

 

 

Tiesitkö että...Nikotiiniton lapsuus on jokaisen oikeus.

Nikotiini on riippuvuutta aiheuttava aine, jota on tupakassa, sähkösavukkeissa, nuuskassa ja vesipiipulla poltettavissa seoksissa. Nuuskan nikotiinipitoisuus on korkeampi kuin muiden tupakkatuotteiden ja nuuskasta erittyvä nikotiini vaikuttaa elimistössä pidempään.  

Vuonna 2019 Pohjois-Savossa oli 1906 synnytystä. Synnyttäneistä naisista tupakoi raskauden aikana 17 %, jolloin ainakin 320 lasta altistui nikotiinille ja muille tupakoinnin haitoille jo ennen syntymäänsä.  

Raskausaikana nikotiini vaikeuttaa sikiön kasvua supistamalla verisuonia ja estämällä ravinteiden kulun äidin ja sikiön välillä. Lisäksi nikotiinin käyttö lisää riskiä ennenaikaisiin synnytyksiin, keskenmenoihin, kohtukuolemiin sekä syntyvän lapsen kehityshäiriöihin. Vastasyntyneellä nikotiinin vieroitusoireet näkyvät itkuisuutena, ärtymyksenä ja lisääntyneenä koliikkina.

Nikotiini supistaa verisuonia ja heikentää tällöin verenkiertoa sekä hermoston toimintaa kaikilla käyttäjillä. Seksi ei suju, kun limakalvot kuivuvat ja erektio ei onnistu. Siemennesteen laatu heikkenee ja naisten kuukautiskiertoon tulee muutoksia, tällöin raskauden mahdollisuudet heikkenevät. Raskautta suunnittelevien kannattaakin lopettaa nikotiinituotteiden käyttö hyvissä ajoin, jotta nikotiini kerkeää poistua elimistöstä ennen suunniteltua raskautta.

Apua nikotiinittomuuteen saat muun muassa Fressis.fi ja Fressisedu.fi sivustoilta. Sivustoilla kannustetaan lopettamaan päihteiden käyttö ja siirtymään kohti terveellisiä elämäntapoja.  Fressisedu-sivustolta löytyy Nuuskaton urheilukampanja, jossa kannustetaan lopettamaan nuuskan käyttö, jotta urheilu suoritukset paranevat. Fressis.fi sivustolta on myös pääsy Syöpäjärjestöjen kehittämään suomenkieliseen mobiilisovellukseen Erovirastoon, jonka avulla on helpompi lopettaa nikotiinituotteiden käyttö.  

Terveisin

työkokeilija Reetta Venäläinen ja Pohjois-Savon HYTE-tiimi

Lähteet:
https://www.fressis.fi/kanava/nikotiinituotteet/
https://www.fressis.fi/erovirasto/
https://www.fressis.fi/tietopankki/nikotiinituotteet/terveyshaitat/nuuska-ja-urheilijan-terveys/
https://fressisedu.fi/urheilu/toimintamalli/
https://www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/tupakka-nuuska-sahkosavuke-vesipiippu/
https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheittain/seksuaali-ja-lisaantymisterveys/synnyttajat-synnytykset-ja-vastasyntyneet/perinataalitilasto-synnyttajat-synnytykset-ja-vastasyntyneet
https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/peruspalvelut/aitiys_ja_lastenneuvola/paihdetyo-neuvolassa/vanhempien-tupakointi

 

Tiesitkö että...parsimalla tavarasi saavat lisää elinaikaa ja käsillä tekeminen vähentää “stressihormonin” määrää.

Vuoden 2021 käsityötekniikaksi Taitoliitto on valinnut parsimisen ja paikkauksen. Taitoliitto on haastanut jokaisen suomalaisen korjaamaan paikkaamalla tai parsimalla ainakin yhden tavaran vuoden 2021 aikana. Jokainen korjattu tavara lisää tavaran käyttöikää ja vähentää näin myös tarvetta ostaa uutta tilalle. Taitoliiton yhdistykset Taito Ylä-Savo ja Taito Itä-Suomi järjestävät Pohjois-Savon alueella Paikkaa ja Parsi-työpajoja sekä kursseja huhtikuun aikana.

Pinterestin ja YouTuben avulla jokainen voi tutustua parsimis- ja paikkaustekniikoihin hakusanoilla mending, darning, parsiminen tai korjausompelu. Parsimisen voi aloittaa itse villasukan paikkauksella. Parsimiseen tarvitset parsinlankaa, parsinneulan, korjattavan villasukan ja parsinsienen. Ohjeen löydät Taitoliiton ja Novitan sivuilta, linkit löytyvät lähteistä.  

Korjaamalla tavarat säästetään luontoa ja rahaa. Lisäksi porukalla parsiminen on hauskaa ja käsillä tekeminen eräänlaista terapiaa. Käsillä tekeminen vapauttaa serotoniinia ja endorfiinia sekä vähentää kortisolin eli stressihormonin määrää. Se auttaa pitämään aivot nuorina ja terveinä pidempään. Minkä vain tehtävän aktiivinen käsillä tekeminen voi myös parantaa mielialaa.  

Haastan jokaisen lukijan antamaan rikkonaisille korjattavissa oleville tavaroille uuden mahdollisuuden. Aion itsekin korjata muutaman reiän vaatteistani hiihtoloman aikana, joten odotan innolla mitä te lukijat saatte korjattua tämän vuoden aikana.  

Terveisin  

työkokeilija Reetta Venäläinen ja Pohjois-Savon HYTE-tiimi

 

Lähteet:

https://www.taito.fi/toimintamme/vuoden-kasityotekniikka/

https://www.taito.fi/kasityoohjeet/kirjontaohjeet/

https://www.taito.fi/kasityoohjeet/vaatehuolto/

https://www.taito.fi/kasityoohjeet-ja-jutut/parsiminen/

https://www.taitoitasuomi.fi/

https://taitoylasavo.fi/

https://www.martat.fi/marttakoulu/kasityoohjeet/reian-paikkaaminen/

https://www.novitaknits.com/fi/neulekoulu/novita-parsinta

https://mielenihmeet.fi/kasilla-tekeminen-on-hyvaksi-aivoille/

 

Kuva: ristipistosydän (lähde: Pixabay).

 

Tiesitkö että... lääkejätteet eivät kuulu viemäriin tai sekajätteisiin.  

Oletko koskaan ajatellut, että palauttamalla vanhat lääkejätteet apteekkeihin varmistat, että jatkossakin sinua ja muita kuntalaisia voidaan hoitaa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Jos lääkkeet päätyvät ympäristöön, mikrobeille kehittyy vastuskyky niitä vastaan. Tästä aiheutuu ongelmia, kun mikrobilääkkeillä ei enää voida hoitaa kaikkia infektioita. Apteekkiin palautetut lääkkeet auttavat suojelemaan myös vesistöjämme ja näin varmistetaan, että meillä on jatkossakin tarjolla puhdasta vettä.  

Lääkejätettä ovat mm. käytöstä poistuneet lääkkeet, vanhentuneet lääkkeet sekä tupakoinnin lopettamisessa käytettävät nikotiinivalmisteet. Lääkkeitä ovat kaikki ne tuotteet, joista löytyy kuusinumeroinen Vnr numerosarja pakkauksen kyljestä (esim. Vnr 12 34 56).  Jos tuotteen alkuperäispakkauksesta ei löydy kyseistä numerosarjaa, hävitetään tuote sekajätteenä. Vitamiinit, luontaistuotteet ja perusvoiteet, joissa ei ole kyseistä numerosarjaa hävitetään sekajätteinä. Oman kunnan apteekista saa neuvontaa lääkejäteasioissa.  

Lääkejäte tulee lajitella ennen kuin se tuodaan apteekkiin. Lajittelussa on hyvä noudattaa seuraavia ohjeita;  

 • Poista ohjelipukkeet reseptilääkkeistä, jotta henkilötietosi eivät pääse vääriin käsiin. 
 • Laita erillisiin muovipusseihin seuraavat tuotteet ja jätä ne apteekissa erilliskeräykseen; 
  • Sytostaatteja sisältävät lääkkeet (syöpälääkkeet ja esim. reumalääke metotreksaatti) alkuperäispakkauksissa.  
  • Elohopeakuumemittarit. Nykyisissä uusissa kuumemittareissa ei enää ole nestemäistä elohopeaa vaan jauhemaista metallia, jota ravistetaan ennen kuumeen mittaamista. Jos et ole varma sisältääkö vanha kuumemittarisi elohopeaa kannattaa kuumemittari tuoda apteekkiin hävitettäviksi. 
  • Jodia sisältävät lääkkeet alkuperäispakkauksissa. 
 • Laita läpinäkyvään muovipussiin 
  • Nestemäiset lääkkeet alkuperäispakkauksissa 
  • Lääkelaastarit liimapinnat vastakkain.  
  • Käytetyt lääkepurukumit (esim. nikotiinipurukumit) 
 • Muista lääkkeistä poistetaan kartonkipakkaukset ja pakkausselosteet, jotka lajitellaan kartonkiin ja paperinkeräykseen. 
 • Lääkkeet pakataan läpinäkyvään muovipussiin läpipainopakkauksissa, purkeissa, voidetuubeissa tai irrallisina tabletteina tai kapseleina. 
 • Laita käytetyt neulat suljettavan muovipullon tai lasipurkin sisään ja palauta erilliseen neulakeräykseen.  
 • Digitaaliset kuumemittarit ja muut elektroniset laitteet kuten verenpainemittarit kuuluvat sähköromukeräykseen, kun niiden käyttö päättyy. Sähköromua otetaan vastaan jätehuollon pisteissä ja Gigantti-liikkeissä. Pohjois-Savon alueelta löytyvät jätehuollon toimijat ovat Jätekukko Oy, Ylä-Savon Jätehuolto Oy, ja Keski-Savon Jätehuolto liikelaitosyhtymä. Tarkemmat tiedot SER-romun keräyspisteistä löydät sivulta https://www.kierratys.info/ tai  jätehuollon toimijoiden omilta sivuilta.  

Terveisin  

Työkokeilija Reetta Venäläinen   

Pohjois-Savon HYTE-tiimi  

 

Lähteet:  

http://laakkeetonitameri.fi/  

https://www.apteekki.fi/tietoa-apteekeista/vastuullisuus/laakejatteet.html  

https://www.fimea.fi/vaestolle/laakkeiden_oikea_kaytto/laakkeiden_havittaminen  

https://www.kierratys.info/saehkoelaitteet 

https://www.kierratys.info/ 

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/antibioottiresistenssi 

 

 

Tiesitkö että... ystävää voi piristää monella tavalla

Osoita, että välität teoilla ja sanoilla. Tässä ajassa jo pienikin terveyhdys kortin tai tekstarin muodossa piristää lukijan päivää. Soita, lähetä kukkia tai pyydä kaveria ulos luontoon, jossa voitte olla turvallisesti. Yhdessä luonnossa liikkuminen vahvistaa tutkimusten mukaan sosiaalisia suhteita ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ystävää voi siis piristää monin eri tavoin, vaikka jopa laulun kera. Lotan ja papan koronalaulut nousi ilmiöksi viime keväänä ja he aikovat jatkaa laulamista, kunnes pandemia on selätetty. Jos et ole vielä tutustunut heihin lähteistä löytyy linkit heidän facebook- ja youtube-kanaville. Voitte yhdessä kuunnella Lotan ja papan lauluja Youtubesta vaikka zoomin tai teamsin välityksellä.

Mikäli ikääntynyt tai muutoin yksinäinen läheisesi kaipaa ystävää, niin ystäväpalveluja on tarjolla seurakuntien ja monien järjestöjen kautta, esimerkkinä Suomen Punaisen ristin ystävätoiminta.  Osa ystäväpalveluista on valitettavasti tauolla koronaepidemian vuoksi. Mutta tiesitkö että, tarjolla on myös seurapalveluja kotitalousvähennyksellä. Seurana Oy ja Gubbe ovat valtakunnallisia toimijoita, joiden kautta voi tilata seniorille seuraa kotiin tai hoivakotiin. Seurana Oy palkkaa seuralaisiksi yli 55-vuotiaita henkilöitä, jolloin seuralainen toimii myös vanhuksen vertaistukena. Gubbe puolestaan työllistää kevytyrittäjinä vähintään 16-vuotiaita, joista jokainen on korona-aikana tekemisissä vain yhden vanhuksen kanssa. Molempien seurapalveluiden tarkoituksena on vähentää senioreiden yksinäisyyttä. Gubbe on puhtaasti seurapalvelu, johon ei kuulu sairaanhoidollisia tehtäviä. Seurana Oy:n kautta voi tilata vanhukselle myös kotiutuspalvelun sairaalasta, jolloin varmistetaan turvallinen siirtyminen sairaalasta kotiin tai hoivakotiin. Senioreiden seurapalveluilla ei tässä yhteydessä tarkoiteta henkilökohtaista avustamista, joka on kaupunkien ja kuntien tarjoama palvelu vammaispalvelulain nojalla.

Pidetään yhteyttä ystäviin ja läheisiin turvallisesti. Hyvää ystävänpäivää ja laskiaista lukijoille.


Terveisin  


Pohjois-Savon HYTE-tiimi ja työkokeilija Reetta Venäläinen


Lähteet:
https://seurana.fi/
https://www.gubbe.io/
https://www.facebook.com/lottajapappa
www.youtube.com/lottajapappa

Tiesitkö että...

D-vitamiinia tarvitaan nyt purkista

D-vitamiinilla on monia tärkeitä tehtäviä:

 • Se on keskeinen tekijä luuston terveyden ylläpitämisessä. Se mahdollistaa kalsiumin imeytymisen ja vahvistaa luustoa ja estää ikääntyneiden luiden haurastumista (osteoporoosia).
 • edistää vastustuskykyä ja siitä on hyötyä mahdollisesti myös tulehdusten hoidossa.
 • D-vitamiini säätelee satojen geenien toimintaa
 • D-vitamiinin puutos on tutkimuksissa yhdistetty lukuisiin sairauksiin, mm. diabetekseen, syöpätauteihin, infektioihin, sydän- ja verisuonitauteihin, MS-tautiin, metaboliseen oireyhtymään ja reumatauteihin.


D-vitamiinia saadaan luontaisesti kalasta, kananmunista ja metsäsienistä. Suppilovahveroissa ja kanttarelleissa on suurin pitoisuus D-vitamiinia metsäsienistä. Suomessa D-vitamiinia on lisätty maitotuotteisiin sekä kasvimaitovalmisteisiin. Lisäksi joihinkin imeväisikäisten puuroihin ja velleihin on lisätty D-vitamiinia. Ravinnosta on siis mahdollista saada riittävästi D-vitamiinia, jos lisäksi ulkoilee aktiivisesti kesäkuukausina.

D-vitamiinia saadaan auringonvalosta kesäkuukausina ja jonkin verran myös lokakuusta maaliskuuhun. Auringonvalo muuntuu iholla D-vitamiiniksi. Vaaleaihoisilla D-vitamiinia muodostuu tehokkaammin kuin tummaihoisilla, joten tummaihoisten aikuisten D-vitamiininsaantisuositukset ovat hiukan korkeammat kuin vaaleaihoisella väestöllä.

D-vitamiinin saantisuositukset ryhmittäin (µg=mikrogramma):

 • aikuiset 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden
 • imeväisikäiset lapset 2 viikon iästä 12 kuukauteen 2–10 mikrogrammaa vuorokaudessa riippuen äidinmaidon tai korvikkeen määrästä. Yksilöllinen annostus kannatta tarkistaa omasta neuvolasta
 • 1-vuotiaat lapset 10mikrogramma vuorokaudessa ympäri vuoden
 • 2–17-vuotiaat lapset 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden
 • tummaihoiset aikuiset 20 mikrogrammaa vuorokaudessa
 • yli 70-vuotiaille ja ympärivuorokautisessa hoivassa asuville aikuisille 20 mikrogrammaa
 • korona-aikana ylipainoisille aikuisille (BMI yli 30) suositellaan 50 mikrogrammaa vuorokaudessa
 • jos ulkoilee hyvin vähän kesäkuukausina tai käyttää peittäviä vaatteita niin suositus on 20 mikrogrammaa vuorokaudessa

 

Riittävästä D-vitamiinitasosta kannattaa huolehtia erityisen hyvin koronaepidemian aikana. Sopiva D-vitamiinitaso edistää vastustuskykyä ja on hyödyllinen myös muiden infektioiden, kuten influenssan, kannalta.

Terveisin

työkokeilija Reetta Venäläinen ja Pohjois-Savon HYTE-tiimi

Lähteet:

https://blogi.thl.fi/d-vitamiini-koronataudin-ehkaisyssa-ja-hoidossa-mita-tiedamme-vaikutuksista/
https://thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/voi-hyvin-talvella/syo-talvella-tarpeeksi-d-vitamiinia
https://www.hus.fi/ajankohtaista/hus-suosittelee-d-vitamiinilisaa-ikaantyneille-ja-erityisryhmille
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/vegaaninen-ruokavalio/
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravintoaineet/d-vitamiini/
https://fineli.fi/fineli/fi/ravintotekijat/2271
https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/vrn_imevaisik-dvitamiinivalm.-kayttosuositus_valmis_k_20.9.2018.pdf

 

Kuva: Aurinko. Lähde: Pixabay

 

 

Tiesitkö että...

Lääkekasvatus-sivustolta löytyy tietoa lääkkeistä, lääkekasvatuksesta ja miten käytät lääkettä oikein.

Lääkekasvatus-sivustolla jaetaan tietoa lääkkeistä pääasiassa koululaisille ja opettajille. Kasvattajille hyödyllistä tietoa ovat mm. materiaalipankin esitteet Mikä on lääke? ja Miten käytät lääkettäsi oikein? sekä Mitä on lääkekasvatus? -kohdan tiedote Hyvä äiti tai isä.

Sivustoa ylläpitää Fimea eli Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus.

Lääkekasvatus sivustolta löytyy tietoa:

lääkekasvatuksesta ja vinkkejä vanhemmille miten lääkkeistä voi kertoa lapsille
yleisimmistä lasten sairauksista (sisältää tietoa myös kuukautisista ja ehkäisystä)
oppimateriaaleja kouluille opettajien käyttöön
perustietoa lääkkeistä ja sairauksien hoitamisesta lääkkeillä

Kannattaa käydä tutustumassa sivustoon ja ottaa talteen vinkit lääkkeiden oikeasta käytöstä. 

https://www.laakekasvatus.fi/ 

Terveisin

Pohjois-Savon HYTE-tiimi 

Lähteet: https://www.laakekasvatus.fi/ 

Kuva: Pixabay. Kuvassa lääkepullo

 

 

Tiesitkö että...  

Polkupyörän takavalon on oltava punainen ja etuvalon vaalea.

Polkupyörän punainen takavalo pimeään aikaan tuli pakolliseksi uuden tieliikennelain tultua voimaan kesäkuun 2020 alussa. Pyörässä on myös oltava etu-, taka- ja sivuheijastimet. Etuheijastimen on oltava valkoinen ja takaheijastimen punainen. 

Valon vähetessä näkeminen ja muille näkyminen korostuvat liikenteessä. Pimeällä, hämärässä, sadekelillä tai kun näkyvyys on muutoin huono, on valot pyöräilevän tärkeä turvallisuustekijä. Liikenneturvan kyselyyn* vastanneista 84 prosenttia tiesi, että pyöräilijän on käytettävä etuvaloa pimeän aikaan myös valaistussa taajamassa. 
Vaikka itse kokee näkevänsä polkea pelkän katuvalaistuksen varassa, ei vielä tarkoita, että muut tiellä liikkujat huomaisivat valottoman pyöräilijän. Jos ilta on alkanut hämärtyä, valot ovat tarpeen niin valaistussa taajamassa kuin pimeällä metsälenkillä. Hyvää ennakointia on laittaa pyörän valoasiat kuntoon viimeistään nyt. 

Liikenneturvan viime vuonna tekemien seurantojen mukaan etuvalo oli päällä 57 prosentilla pyöräilevistä. Takavalolla oli varustautunut joka viides pyöräilijä. Reilu kymmenesosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista uskoi virheellisesti, että pyörän etuvalona saa käyttää myös punaista valoa. 

Pimeällä tai hämärässä ajettaessa vaaditaan vaaleaa valoa näyttävä etuvalo sekä punaista näyttävä takavalo. Pimeällä näkyvyyttä edistävät myös pyöräilijän heijastimet, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi. Vanhempien tehtävänä on varmistaa lapsensa pyörän valot ja heijastimet kuntoon. 

Polkupyörän valomääräyksissä säädetään etu- ja takavalojen väristä, muita vaatimuksia valoille ei ole säädetty. Tosin valon palaessa tasaisesti, pyöräilijän etenemistä voi olla helpompi seurata. Kiinteä valo myös valaisee pyöräilijän edessä olevan ajoradan vilkkuvaa paremmin. Valon tyylistä riippumatta kannattaa tarkistaa valaisimen suunta niin, ettei valo osoita suoraan vastaantulevien silmiin. Kun valokeila osoittaa loivasti alaviistoon, nähdään hyvin eteenpäin, muttei häikäistä muita tiellä liikkujia. 

Puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kokee, että pyöräilijöiden ajovalot on usein suunnattu hyvin niin, etteivät ne häikäise vastaantulijaa. Neljä kymmenestä kokee, että pyöräilijän otsavalo häikäisee usein enemmän kuin pyörään kiinnitetty valo. 

Lähde: Liikenneturva 

Terveisin 
Pohjois-Savon HYTE-tiimi 

Kuva: Liikenneturva