Takaisin

Etävastaanotto aloitettu Kysterissä

Kysterissä on aloitettu etävastaanotto Rautavaaran ja Kaavin terveysasemien välillä. Kaavilla toimiva lääkäri voi tehdä hoitajan vastaanotolle saapuneelle potilaalle diagnoosin etäyhteyden kautta. Etävastaanotto soveltuu muun muassa ylähengitystieoireiden, korvatulehdusten, nielutulehdusten, silmätulehdusten, allergiaoireiden, sydän- ja keuhkoperäisten oireiden sekä haavatulehdusten tutkimiseen ja diagnosointiin.

Rautavaaralla vastaanottotilanteessa on käytössä etädiagnostiikkavälineinä digitaalinen korvalamppu ja stetoskooppi sekä teräväpiirtokamera. Kaavin lääkärin omalle tietokoneelle välittyy näistä suoraan ääntä ja videokuvaa diagnoosin tekemistä varten. Lääkäri voi keskustella samalla potilaan ja hoitajan kanssa.  

Etävastaanoton avulla rautavaaralaisille turvataan lääkäripalveluiden saatavuus lähipalveluna terveysaseman aukioloaikoina. Jos Rautavaaran terveysasemalla ei jostain syystä ole lääkäriä, potilaan ei tarvitse lähteä 70 km päähän Kaavin terveysasemalle.  Potilaalta etävastaanotto ei vaadi erityistä valmistautumista ja etävastaanottoon kysytään aina potilaan suostumus. Etävastaanottotoiminta on käynnistetty vuoden kestävänä pilottina yhteistyössä KYSin ja palvelun toimittavan Sencom Oy:n kanssa. Pilotin aikana etävastaanotoille osallistuneilta potilailta ja ammattilaisilta kerätään palautetta, jota hyödynnetään toiminnan arvioinnissa ja kehittämisessä.