Takaisin

Kysteri aloittaa fysioterapian suoravastaanoton

Suurin osa niska- ja selkäkivuista sekä ylä- ja alaraajojen kiputiloista on luonteeltaan hyvänlaatuista ja niiden paranemisennuste on usein hyvä. Tämän vuoksi ei välttämättä tarvita lääkärinvastaanottoa vaan asiakas hyötyy enemmän fysioterapeutin vastaanotosta. Fysioterapeutin akuutin suoravastaanoton tavoitteena on nopeuttaa asiakkaan tuki- ja liikuntaelinvaivojen kuntoutumisen käynnistymistä sekä edistää asiakkaan itsehoitovalmiuksia. 

Valtakunnallisten suuntausten mukaisesti Kysterin terveysasemilla aloitetaan fysioterapeutin akuutti suoravastaanottotoiminta. Vuoden 2018 aikana toiminnan aloittavat Nilakan kaikki terveysasemat (Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto) sekä Koillis-Savosta Kaavin terveysasema. Leppävirran ja Rautavaaran terveysasemilla suoravastaanottotoiminta päästään aloittamaan vuoden 2019 aikana.

Asiakkaan ottaessa yhteyttä terveysasemalle niska-, selkä-, yläraaja- tai alaraajakivun vuoksi, hoitaja tekee arvion hoidon tarpeesta ja varaa sen perusteella asiakkaalle vastaanottoajan joko lääkärille tai fysioterapeutille. Vastaanotolla fysioterapeutti haastattelee ja tutkii asiakkaan sekä antaa yksilöllistä neuvontaa ja ohjausta. Neuvonta ja ohjaus koostuvat aktiivisesta itsehoito-ohjauksesta sisältäen kivunhallintaohjauksen, liikunta- ja ergonomiaohjauksen sekä käsikauppakipulääkkeiden käytönohjauksen. Tarvittaessa fysioterapeutilla on oikeus kirjoittaa asiakkaalle todistus 1 – 5 päivän työssä poissaolosta. Fysioterapeutin suoravastaanottokäynnillä sovitaan jatkoseurannasta, joka voi toteutua käynti- tai puhelinkontrollina. Fysioterapeutilla on myös mahdollisuus konsultoida lääkäriä tai tarvittaessa ohjata asiakas lääkärin vastaanotolle.