Takaisin

Miten toimin, jos koronatesti on positiivinen

Kysterin tartunnanjäljitys pyrkii edelleen kontaktoimaan kaikki positiivisen testituloksen saaneet henkilökohtaisesti. (Ilmoitus testituloksesta tulee myös tekstiviestitse, jos on voimassa oleva sähköisen asioinnin lupa). Pohjois-Savossa on pääsääntöisesti luovuttu virallisista eristyspäätöksistä. Tartunnan saaneiden tulee eristäytyä omaehtoisesti ja ilmoittaa altistumisesta henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa.

Ohjeet koskevat myös tilanteita, joissa positiivinen tulos tulee kotitestistä.

Jos olet oireinen, jää kotiin ja vältä kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet. Vältä kontakteja oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Suurin osa COVID-19-infektioon sairastuneista ei tarvitse sairaalahoitoa, vaan tauti paranee kotihoidolla. Tärkeintä on levätä ja pysyä kotona. Muista juoda riittävästi, pyri jaloittelemaan toistuvasti, vaihda asentoa, liikuttele jalkoja ja vältä unilääkkeitä. Jos vointisi on huono, ota yhteyttä oman terveysasemasi päivystykseen (virka-ajan ulkopuolella 116 117) tai hätätapauksessa 112.

Koronavirusinfektioon liittyy jonkin verran kohonnut riski saada verisuonitukoksia. Osa sairastuneista hyötyy pistettävästä tukoksenestolääkityksestä, johon saa lääkemääräyksen terveysasemalta.

Jos sinulla on positiivinen koronatestitulos ja sinulla on verisuonitukoksille altistava tila, seuraa alla olevia ohjeita:

Jos olet lieväoireinen ja kuumeeton, tarvetta tukoksenestolääkitykseen ei yleensä ole.

Jos sinulla on kuumetta (>37,5°C), yskää tai hengenahdistusta, olet raskaana, synnyttänyt 6 viikon sisällä tai joudut olemaan sairauden takia jatkuvasti vuodelevossa, soita omalle terveysasemallesi lääkitystarpeen arvioimiseksi, jos sinulla on vähintään yksi näistä riskitekijöistä:

• aikaisempi veritulppa
• tukosalttius (APC-resistenssi, FV Leiden geenivirhe, protrombiinin geenivirhe G20210A, antitrombiinin, proteiini C:n tai S:n vajaus, fosfolipidivasta-aineoireyhtymä, essentielli trombosytoosi, polysytemia vera, myelooma, PNH-tauti)
• aktiivi syöpäsairaus
• monivamma tai hiljattainen selkäydinvamma
• suuri leikkaus <1 kk kuluessa ja/tai ajankohtainen vuodelepo sen vuoksi
• raskaus, sektio tai lapsivuodeaika (6 viikkoa synnytyksestä)

tai vähintään kaksi näistä riskitekijöistä:

- ikä vähintään 60 vuotta
- olet huonon voinnin takia jatkuvasti vuodelevossa
- sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta
- autoimmuunisairaus (mm. Crohnin tauti, haavainen paksusuolitulehdus, vaskuliitti)
- olet pyörätuolissa tai halvaantunut
- suljettu alaraajakipsi
- hiljattainen leikkaus (kuuden viikon kuluessa)
- diabetes (mikä tahansa diabetestyyppi)
- rasvamaksa
- painoindeksi (BMI) yli 30
- tupakointi
- yhdistelmäehkäisypillerit (EI koske pelkkää keltarauhashormoniehkäisyä, mm. desogestreeli, drospirenoni)
- käytät estrogeenikorvaushoitoa (suun tai ihon kautta)
- nefroottinen oireyhtymä laskimoiden vajaatoiminta
- keskuslaskimokatetri

Tartuttavuus alkaa yleensä noin kaksi vuorokautta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista ja on suurimmillaan ensimmäisinä oirepäivinä. Kerro tilanteesta työ- tai opiskelupaikallesi sekä muille mahdollisesti tartuttavuusaikana tapaamillesi ihmisille, jotta he osaavat jäädä kotiin mahdollisten oireiden alkaessa.

Kanssasi samassa taloudessa asuvien täytyy seurata oireitaan, käyttää maskia julkisilla paikoilla sekä työ- ja opiskelupaikalla ja noudattaa hyvää käsihygieniaa. Heidän pitää välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja viikon ajan. Jos läheisesi saavat oireita, pitää heidän jäädä pois töistä, koulusta tai päivähoidosta ja tehdä tarvittaessa koronatesti.