Takaisin

Miten toimin jos olen altistunut koronavirukselle

Miten toimin, jos asun samassa asunnossa tai olen ollut muuten läheisesti tekemisissä positiivisen koronatestituloksen kotitestistä tai terveydenhuollon testistä saaneen henkilön kanssa?

Perheensisäisessä altistuksessa oireeton perheenjäsen voi mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin oireettomana. Perheensisäisessä altistuksessa kuitenkin myös oireettomalle perheenjäsenelle suositellaan kotitestin tekemistä välittömästi sekä kolmantena päivänä sairastuneen perheenjäsenen oireiden alkamisesta.

Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia ei-välttämättömiä kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.

Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.

Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin, kunhan käytät kasvomaskia ja vältät kontakteja.

Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, koulussa suositellaan käyttämään maskia 1 luokka-asteesta alkaen mahdollisuuksien mukaan

Jos altistuneelle ilmaantuu oireita, tulee hänen jäädä heti kotiin.

Oireiden ilmaantuessa voit halutessasi tehdä kotitestin.

Kotitestin negatiivinen tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2 - 3 päivän välein. Jos oireisen kotitesti on toistetusti negatiivinen, tulisi siitä huolimatta välttää kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan tai niin pitkään kunnes oireet ovat väistyneet.

Positiivisen tuloksen jälkeen kotitestiä ei tarvitse toistaa. Tulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, jos muuten ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

  • - jos terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
  • - jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • - jos työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai 
  • - kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  • - Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät
  • - olet raskaana.