Takaisin

Nilakan koronatiedote

Terveysasemien toiminta muuttuu koronaepidemian ajaksi. Kaikkea kiireetöntä toimintaa tarvittaessa vähennetään, siirretään myöhemmäksi tai hoidetaan vaihtoehtoisin menetelmin, esim. puhelimitse/ videoVisitin kautta. Tarkoituksena on vähentää henkilökohtaisia kontakteja viruksen leviämisen estämiseksi ja erityisesti ikäihmisten tartuntojen välttämiseksi hallituksen linjausten mukaisesti.

Kiireettömät lääkärinvastaanotot yli 70 vuotiaiden osalta (vuosikontrollit) hoidetaan tarvittaessa puhelimitse tai videovastaanottona. Tarpeelliset sairausvastaanotot jatkuvat. Myös hoitajien vuosikontrollivastaanotot yli 70 vuotiaiden osalta siirretään myöhemmäksi, tai hoidetaan puhelimitse/videovastaanottona. Kiireettömiä laboratoriokäyntejä siirretään myöhemmäksi.

Terveysasemien palvelut toistaiseksi:

  • Vastaanottoaikoja annetaan viikko kerrallaan eteenpäin ja vastaanottoja voidaan pitää myös puhelimitse/videovastaanottona yli 70 -vuotiaille ja muille koronariskiryhmään kuuluvilla.
  • Laboratoriotutkimuksia varten suositellaan ajanvarausta
  • Päivystys toimii normaalisti, ennen päivystykseen hakeutumista on otettava yhteyttä puhelimitse lisäohjeiden saamiseksi.
  • Hengitystieinfektiopotilaiden kulku joka terveysasemalla on ohjeistettu päivystyksen erillisestä ovesta.

Toistaiseksi hengitystieinfektiopotilaita tutkitaan Tervon, Keiteleen ja Pielaveden akuuttivastaanotoilla. Vesannon potilaat ohjataan joko Keiteleelle, Tervoon tai Pielavedelle. Jatkossa varaudutaan perustamaan erillinen ”korona-päivystys”.

Kysterin hengitystieinfektioiden neuvontapuhelin
p. 017 171 031 palvelee ma-to 8-16 ja pe 8-15.
Muuna aikana puhelut ohjautuvat Pielaveden päivystykseen.

Koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä kuntalaisia kehotetaan olemaan yhteydessä neuvontanumeroon, jotta terveyskeskuksen varsinainen päivystysnumero ei ruuhkautuisi

Ei-välttämättömät fysioterapiakäynnit ja fysioterapian ryhmäkuntoutus on keskeytetty. Vain välttämättömät fysioterapian kotikäynnit tehdään.

Silmänpohjakuvaukset on siirretty myöhemmäksi. Mammografiaseulonnat toteutetaan suunnitellusti.

Kiireettömät skopiat varsinkin yli 70 vuotiailta siirretään myöhemmäksi.

Muistihoitajien vastaanotot perutaan, samoin muistikoordinaattorin kotikäynnit ja geriatrin vastaanotot. Asioita hoidetaan puhelimitse ja hoitajakonsultaatioin.

Äitiysneuvola ja lastenneuvolat jatkavat pääosin normaalisti, osa vuosikontrolleista voidaan siirtää myöhemmäksi.

Kouluterveydenhuollon vuositarkastukset siirretään osittain myöhemmäksi, kouluterveydenhoitajat ovat tavoitettavissa puhelimitse.

Puheterapia hoidetaan sekä vastaanottoina että etävastaanottoina.

Vuodeosastoilla on vierailurajoitus, vain saattohoitopotilaiden ja kriittisesti sairaiden potilaiden omaiset saavat käydä. Jatkossa hengitystieinfektio-oireiset sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat, joilla ei ole tehohoitotarvetta, hoidetaan Pielaveden vuodeosastolla. Jos koko osasto tarvitaan tähän käyttöön, muut potilaat hoidetaan Keiteleen osastolla. Toistaiseksi toimitaan profiloinnin mukaisesti.

Palvelutaloissa sairastuneet hoidetaan pääsääntöisesti siellä eristystoimenpitein.