Takaisin

Nilakan koronavirustiedote 16.9.2020

Koronaviruspandemia on pysynyt alueellamme rauhallisena ja toistaiseksi kiireettömät lääkärinvastaanotot myös yli 70 vuotiaiden osalta (vuosikontrollit) hoidetaan pääosin normaalisti. Myös hoitajien vuosikontrollivastaanotot hoidetaan normaalisti.  

Terveysasemien palvelut toistaiseksi:

  • Vastaanottoaikoja annetaan normaalisti ja vastaanottoja voidaan pitää myös puhelimitse/videovastaanottona yli 70 -vuotiaille ja muille koronariskiryhmään kuuluvilla. 
    • Laboratoriotutkimuksia varten suositellaan ajanvarausta
    • Päivystys toimii normaalisti, ennen päivystykseen hakeutumista on otettava yhteyttä puhelimitse lisäohjeiden saamiseksi. 
    • Hengitystieinfektiopotilaiden kulku terveysasemille on ohjeistettu päivystyksen erillisistä ovista. (Ohjeet ulko-ovilla)
       

Toistaiseksi hengitystieinfektiopotilaita tutkitaan Tervon, Keiteleen ja Pielaveden akuuttivastaanotoilla. Vesannon potilaat ohjataan joko Keiteleelle, Tervoon tai Pielavedelle. Tarpeen mukaan varaudutaan perustamaan erillinen ”korona-päivystys”, mikäli koronan suhteen tilanne pahenee.

Nilakan alueen hengitystieinfektioiden neuvontapuhelin
p. 017 171 031 palvelee ma-to klo 8-16, pe klo 8-12.55, sen jälkeen puhelut ohjautuvat automaattisesti päivystykseen klo 18 saakka.

Koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä kuntalaisia kehotetaan olemaan yhteydessä neuvontanumeroon, jotta terveyskeskuksen varsinainen päivystysnumero ei ruuhkautuisi. Neuvontanumerosta annetaan neuvoja ja ohjausta ja tarpeen mukaan tehdään lähetteet koronanäytteen ottoon ja varataan näytteenottoajat. Jos henkilö on antanut suostumuksen tekstiviestin lähettämiseen, saa hän vastauksen negatiivisesta koronavastauksesta puhelimeensa tekstiviestillä. Näytevastauksia ilmoitetaan myös neuvontapuhelimesta.

Kiireettömät skopiat jatkuvat normaalisti, mikäli pandemiatilanne pysyy rauhallisena.

Äitiysneuvola, lastenneuvolat ja kouluterveydenhuolto toimivat normaalisti. Puheterapia hoidetaan sekä vastaanottoina että etävastaanottoina.

Vuodeosastoilla ei tällä hetkellä ole vierailurajoitusta, koronatilanteen ollessa rauhallinen, mutta vierailijoiden tulee huomioida edelleen hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä turvavälit, eikä vuodeosastolle voi tulla, mikäli vierailijalla on hengitystieinfektion oireita. Henkilökunta antaa tähän liittyen tarkempia ohjeita.

Hengitystieinfektio-oireiset sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat, joilla ei ole tehohoitotarvetta, hoidetaan Pielaveden vuodeosastolla. Jos koko osasto tarvitaan tähän käyttöön, muut potilaat hoidetaan Keiteleen osastolla. Toistaiseksi toimitaan profiloinnin mukaisesti.

Palvelutaloissa sairastuneet hoidetaan pääsääntöisesti siellä eristystoimenpitein.