Takaisin

Tietoa koronaviruksesta

Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Hyvä käsihygienia on ratkaisevassa roolissa tartuntojen ehkäisemisessä. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.

Muista myös suojata suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita tämän jälkeen käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Miten toimit, jos epäilet saaneesi tartunnan?

Hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten henkilöiden ei tule enää soittaa terveydenhuollon yksiköihin tai Päivystysapuun, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa, vaan heidän tulee olla kotona ja noudattaa yleisiä hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita: https://www.terveyskyla.fi/keuhkotalo/tietoa-keuhkosairauksista/hengitystieinfektiot/itsehoito

Jos vointisi on sellainen, ettet pärjää kotihoito-ohjeilla, ota terveyspalveluihin yhteyttä aina ensin puhelimitse.

Ennen terveyspalveluihin soittamista voit myös tehdä oirearvion verkossa https://www.omaolo.fi/.

Virka-aikana ota yhteyttä omalle terveysasemallesi puhelimitse tai 24 h asioinnin kautta sähköisesti. Virka-ajan ulkopuolella soita päivystyksen neuvontanumeroon 116 117.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa tilannetta ja päivittää tiedot koronaviruksen esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi.

Lue lisää THL:n sivuilta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19